Ha megkérdezünk tíz embert, mi a kedvenc ételük, hat valószínűleg a csokoládét említi. Már nem hangzik olyan jól, ha azt mondjuk, a csoki mellé cukrot, vajat vagy tejterméket is keverünk. Ráadásul a kérdésnél maradva, az a hat ember nem a cukrot, zsírt vagy tejterméket jelöli meg kedvencként, hanem a csokoládét. Miért ne tennénk akkor a csoki mellé zöldségeket? Hiszen ha működik a répatorta, vagy a cékla egy süteményben mint nedvességet és puhaságot adó összetevő, kipróbálhatunk más növényi alapanyagokat is. Például a padlizsánt egy brownie-ban.
Összetevők:
450 gramm padlizsán
60 ml tej
200 gramm cukor
200 gramm sózatlan, krémes mogyoróvaj
100 gramm holland kakaópor
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál só
3 nagy tojás
200 gramm csokoládécsepp
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk egy kisebb tepsibe sütőpapírt, kenjük be a széleket és az alját olajjal vékonyan.
- Forraljunk fel egy lábosban vizet, tegyük fölé gőzölőedényt. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a padlizsánt kis kockákra. Tegyük a gőz fölé, és pároljuk puhára kb. 20 perc alatt.
- Tegyük a padlizsánt aprítóba, és készítsünk pépet belőle a tejjel. Tegyük egy nagy tálba, és keverjük hozzá a cukrot, mogyoróvajat, kakaóport, sót, majd a tojásokat. Keverjük bele a csokicseppeket.
- Öntsük a keveréket a tepsibe, süssük addig, míg a széle ropogós nem lesz, de a közepe még puha, körülbelül 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben a brownie-t. Ha kihűlt, tálaljuk kakaóporral megszórva.
Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash