5 leves, ami tökéletes gyógyír a másnapos gyomornak

2022. január 01.
A szilveszteri bulik másnapjának megmentője a következő receptajánlónk, amikor italok és ünnepi ételek megfeküdte gyomrunkat semmi mással, csak valami melegítő, gyógyító ízbombával tudjuk regenerálni. Csak legyen erőnk összedobni!

Paradicsomleves, de gazdagon

A töltött paprika óta tudjuk, hogy a paradicsomos mártásban úszó darált hús mennyire finom tud lenni.  Itt ráadásul egy igazán mély ízű, gazdag paradicsomos alap készül, aminek a miso paszta ad mélységet.

Vissza a gyökerekhez

A darabokra vágott húst kis lángon, illatos kísérőkkel átforgatják, amíg megkeményedik, de színt még nem kap, majd lisztet szórnak rá, fehér alaplével felöntik, és a behabart mártásban puhára főzik. Az eredeti frikasszé mártása általában krémes, az ételt pedig apró sült hagymával és párolt gombával körítik.

Gremolata-ízbomba

A gremolata tulajdonképpen apróra vágott, friss fűszerekből készített üdítő, koncentrált keverék, amivel sült húsokat, de akár leveseket is feldobhatunk. Ez az olasz specialitás alapból is igazi ízbomba, de még karakteresebb lehet, ha néhány fűszert kicsit megpirítunk hozzá.

Krémesen lágy, izgalmas feltéttel

Fűszeres, krémes leves, amit csak meg kell szórni kecskesajttal és gránátalmával, majd jól bekanalazni!

Stracciatella-leves

A stracciatella-levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a tojáslevesben, mintha kis zsákocska (azaz ‘burrata‘) vagy habfelhő lenne (azaz ‘fagyi‘).