Veled is gyakran megesik, hogy a semmiből tör rád az édesség iránti vágy, ami addig nem is hagy nyugodni, amíg nem eszel valamilyen desszertet? Ezek a poharas édességek életmentők lehetnek egy ilyen helyzetben, de vendégvárónak is szuperek – hoztunk cukor-, tojás- és gluténmentes pohárdesszert receptet is!
Kókusztejes chiapuding erdei gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- 350 g friss vagy fagyasztott erdei gyümölcs
- 3 dl kókusztej
- 1 evőkanál stevia (vagy más édesítő ízlés szerint)
- 30 g chiamag
Így készül:
- A kókusztejben elkeverjük a steviat és a szépítő hatású chiamagot, majd egyforma mennyiségben két pohárba kanalazzuk.
- 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a magocskák kellően megduzzadjanak, de az sem árt meg neki (sőt!) ha egy egész éjszakát pihen.
- Amikor tálalásra kész, alaposan megmosott gyümölcsökkel díszítjük a két adag puding tetejét. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, már akkor vegyük ki olvadni, mikor a chiát hűtőbe tesszük, felengedés után pedig botmixerrel pürésítsük, és kanalazzuk a kókuszos puding tetejére!
Zabkekszes-gyümölcsös pohárdesszert
Hozzávalók:
- 4 dl görög joghurt (sima joghurttal is csodás!)
- 2 kiskanál stevia vagy bármilyen más édesítőszer, amivel kiváltható a cukor
- 12 db zabkeksz
- Friss gyümölcs kedvünk szerint
Így készül:
- Egy kevés, steviával elkevert joghurtot kanalazunk a két pohárkánk aljába.
- Összetörjük a zabkekszet és a joghurtra morzsoljuk, pár szem gyümölccsel díszítjük.
- Végül a tetejére rétegezzük a megmaradt joghurtot, és kicsinosítjuk a tetejét gyümölccsel, kekszdarabokkal vagy friss menta- és citromfűlevéllel.
Poharas tiramisu tojás nélkül
Hozzávalók:
- 250 g mascarpone
- 1-2 evőkanál cukor (vagy más édesítőszer)
- 1/2 flakon tejszínhab (vagy 125 ml frissen felvert habtejszín)
- 125 g babapiskóta
- 125 ml feketekávé
- cukrozatlan kakaó a rétegek közé és a tetejére
Így készül:
- Az afrodiziákumként is használtos tiramisu elkészítéséhez a mascarponét egy tálba borítjuk, hozzáadjuk a cukrot vagy az édesítőszert, és egy evőkanállal kikeverjük.
- Mikor kezd krémesedni (kb. egy perc után, tehát nagyon gyorsan!), több részletben hozzáadjuk a tejszínt, és ezt is jól elkeverjük benne.
- A frissen főzött kávét egy olyan tálba öntjük, amelyikbe mártogathatjuk a babapiskótát.
- Mindkét poharunk aljába egy kevés mascarponés krémet simítunk, és megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
- Erre jöhet az első réteg kávéba mártott babapiskóta, egy kis krém és kakaópor.
- Ezután ismét piskóta, krém és végül kakaópor következik.
- Lefóliázzuk, és pár órára hűtőbe tesszük.
Fotó: Getty Images