Lindsay-Jean Hard az egyik legkreatívabb hulladékmentes szakácsnő, olyan recepteket alkotott már, mint az articsókalevél nachos, a kávézaccos kesuvaj és a méltán híres banánhéj süteménye, mely hasonlít a klasszikus banánkenyérre, ám ebben a meglepően ízletes banánhéj helyettesíti a gyümölcsöt.
Ha a sütit teljes kiőrlésű liszttel és finomítatlan nádcukorral készítjük, meglepően karamelles ízhatása lesz, amit csak még jobban kiemelhetünk egy isteni, ragacsos karamellmázzal. Ha vannak megbarnult banánjaink, azokat a süti tetejére tehetjük, hogy még tovább fokozzák a mennyei édességet.
A banánhéjakat gyűjthetjük a fagyasztóban, míg nem lesz annyi, amennyiből már összeállhat a torta. (Jó, ha tudjuk, hogy nemcsak sütibe, de például turmixba is tehetjük a héjat, abban is isteni ízt ad a végeredménynek.)
Hozzávalók a tésztához:
2 megbarnult biobanán
100 gramm sózott vaj
250 gramm finomítatlan nádcukor
3 kisebb tojás szétválasztva
120 ml író vagy natúr joghurt
200 gramm teljes kiőrlésű liszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
A karamellmázhoz:
100 gramm sózott vaj
150 gramm muscovado cukor
40-50 ml tej
200-250 gramm porcukor (amit akár saját magunk is elkészíthetünk)
Elkészítése:
- Hámozzuk meg a banánokat, tegyük félre a gyümölcsöt, a héjat pedig áztassuk hideg vízbe egy órára. Közben kétszer cseréljünk vizet. Ezután csöpögtessük le, és tegyük a héjat egy serpenyőbe, engedjük fel friss vízzel, majd forraljuk fel, és hagyjuk gyöngyözni 5 percig. Ezután csepegtessük le, és pürésítsük aprítógéppel. Ha kell, a főzővízzel lazíthatjuk.
- A vaj legyen puha, ezt habosítsuk ki a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a banánhéjpürét, végül keverjük homogénre az íróval vagy joghurttal. Ha teljesen egynemű, hozzáadhatjuk a szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet.
- Verjük habbá a fehérjét, majd keverjük a tésztához. Két, 18 centiméter átmérőjű formában süssük meg a tésztát. A tetejére helyezhetjük a félbevágott, megbarnult banánokat hosszában. 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fok) süssük 35 percig, vagy amíg a belebökött villára nem ragad a tészta.
- A karamellmázhoz olvasszuk meg a vajat és a muscovado cukrot, keverjük addig, míg a cukor el nem tűnik. Ezután adjuk hozzá a tejet, forraljuk folyamatos kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni kicsit, majd keverjük bele a porcukrot. Ezután kenhető lesz a karamellkrém.
- A süteményeket vegyük ki a formákból, az egyikre kenjünk karamellkrémet, majd tegyük a tetejére a másik süteményt, és kenjük meg a tetejét-oldalát is a karamellmázzal.
Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash