Így lesz a banánhéjból ínycsiklandó sütemény

2022. február 19.
Ízletes és zero waste recept, amihez felhasználhatjuk a banánhéjat is. A koronát pedig a karamellmáz teszi fel erre a finom sütire.

Lindsay-Jean Hard az egyik legkreatívabb hulladékmentes szakácsnő, olyan recepteket alkotott már, mint az articsókalevél nachos, a kávézaccos kesuvaj és a méltán híres banánhéj süteménye, mely hasonlít a klasszikus banánkenyérre, ám ebben a meglepően ízletes banánhéj helyettesíti a gyümölcsöt

bananhej-zero-waste-sutemeny

Ha a sütit teljes kiőrlésű liszttel és finomítatlan nádcukorral készítjük, meglepően karamelles ízhatása lesz, amit csak még jobban kiemelhetünk egy isteni, ragacsos karamellmázzal. Ha vannak megbarnult banánjaink, azokat a süti tetejére tehetjük, hogy még tovább fokozzák a mennyei édességet.

A banánhéjakat gyűjthetjük a fagyasztóban, míg nem lesz annyi, amennyiből már összeállhat a torta. (Jó, ha tudjuk, hogy nemcsak sütibe, de például turmixba is tehetjük a héjat, abban is isteni ízt ad a végeredménynek.)

Hozzávalók a tésztához:

2 megbarnult biobanán

100 gramm sózott vaj

250 gramm finomítatlan nádcukor

3 kisebb tojás szétválasztva

120 ml író vagy natúr joghurt

200 gramm teljes kiőrlésű liszt

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

A karamellmázhoz:

100 gramm sózott vaj

150 gramm muscovado cukor

40-50 ml tej

200-250 gramm porcukor (amit akár saját magunk is elkészíthetünk)

Elkészítése:

  1. Hámozzuk meg a banánokat, tegyük félre a gyümölcsöt, a héjat pedig áztassuk hideg vízbe egy órára. Közben kétszer cseréljünk vizet. Ezután csöpögtessük le, és tegyük a héjat egy serpenyőbe, engedjük fel friss vízzel, majd forraljuk fel, és hagyjuk gyöngyözni 5 percig. Ezután csepegtessük le, és pürésítsük aprítógéppel. Ha kell, a főzővízzel lazíthatjuk.
  2. A vaj legyen puha, ezt habosítsuk ki a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a banánhéjpürét, végül keverjük homogénre az íróval vagy joghurttal. Ha teljesen egynemű, hozzáadhatjuk a szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet.
  3. Verjük habbá a fehérjét, majd keverjük a tésztához. Két, 18 centiméter átmérőjű formában süssük meg a tésztát. A tetejére helyezhetjük a félbevágott, megbarnult banánokat hosszában. 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fok) süssük 35 percig, vagy amíg a belebökött villára nem ragad a tészta. 
  4. A karamellmázhoz olvasszuk meg a vajat és a muscovado cukrot, keverjük addig, míg a cukor el nem tűnik. Ezután adjuk hozzá a tejet, forraljuk folyamatos kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni kicsit, majd keverjük bele a porcukrot. Ezután kenhető lesz a karamellkrém.
  5. A süteményeket vegyük ki a formákból, az egyikre kenjünk karamellkrémet, majd tegyük a tetejére a másik süteményt, és kenjük meg a tetejét-oldalát is a karamellmázzal.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!