A káposzta, sárgarépa, paprika, paradicsom és az isteni fűszerek garantálják, hogy nemcsak egészséges zöldséglevest főzünk, de nagyon finomat is. Ráadásul az elkészítése sem ördöngösség, és bár valószínűleg elsőre úgy tűnik majd, hogy túl sokat főztünk belőle, nem esik majd nehezünkre napokig káposztaleveset enni ebédre. Ha szeretnénk még egy kicsit fokozni a finomság faktort, tálaljuk egy kis sajttal vagy avokádóval.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 közepes hagyma felaprítva
- 2 közepes répa felaprítva
- 2 szárzeller felaprítva
- 1 közepes pritamin paprika felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ½ teáskanál a kedvenc olasz fűszereinkből vegyesen (kakukkfű, rozmaring, oregánó)
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ¼ teáskanál só
- 2 liter sómentes zöldségalaplé (ha ez nincs, nyugodtan használjunk sima vizet)
- 1 közepes fejes káposzta félbevágva, felcsíkozva
- 1 nagy paradicsom felaprítva
- 2 evőkanál fehérborecet
Elkészítése:
- Melegítsünk egy nagy lábosban egy kevés olajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát, répát, szárzellert. Kevergessük, míg puhulni nem kezdenek, nagyjából 6-8 percig. Ezután adjuk hozzá a paprikát, fokhagymát, fűszereket és sót, majd keverjük további 2 percig.
- Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), adjuk hozzá a káposztát és paradicsomot, majd tekerjük feljebb a láng erejét, és forraljuk fel. Ha gyöngyözik, vegyük vissza a hőfokot, és félig fedjük le. Főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak, nagyjából 15-20 percig. Vegyük le a lángról, és keverjük el a borecettel.
Tipp:
A hűtőben akár négy napig, mélyhűtőben 3 hónapig is eláll.
Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash