A krumpli diétásan: 5 fantasztikus édesburgonyás recept tavaszra

2022. április 25.
A burgonyás receptek pótolhatatlanok – viszont ha egy kicsit újítanánk az otthoni receptgyűjteményen, akkor az édesburgonya ehhez szuper alapanyag. Ráadásul sok szempontból egészségesebb is, mint a krumpli.

Egészséges vacsora

Édesburgonyából laktató és egészséges fogásokat varázsolhatunk, egy különleges szósszal pedig akkor is feldobhatjuk, ha már unásig ismerjük az ízét. Az alábbi recept ideális lehet könnyű vacsorának, de laktató előételnek is! Istenien illik hozzá például a pikáns, csípős chili, illetve a pesto is – akár nem bazsalikomból, hanem medvehagymából, reteklevélből vagy éppen pisztáciából.

Nem macerás, csak annak tűnik

Ne ijedjünk meg a házi gnocchitól: bár pepecselősnek tűnhet, valójában egy hamar elkészíthető ételről van szó. Az alábbi recept szerint a tésztát nem szükséges pihentetni, a formázásra pedig számtalan technika létezik. Nézhetünk oktatóvideókat YouTube-on, vagy egyszerűen mehetünk a saját megérzéseink után. A főzés szempontjából az a lényeg, hogy nagyjából fél diónyi falatkákat készítsünk. További hasznos trükk amúgy mindenféle friss házi tészta készítése során, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében a még fel nem használt tésztát tegyük egy zacskóba, amíg a többit formázzuk. Vegetáriánus verzióban természetesen elhagyható a szalonnapörc, illetve a pesto helyett a kedvenc paradicsomszószunkkal is remekül működik az étel.

Tavaszi telitalálat

Nagyon jól járhatunk, ha hajlandóak vagyunk kísérletezni a tepsiben sült zöldségekkel: a vacsora így villámgyorsan elkészül, a zöldségeknek pedig egészen más karakterük lesz a sütés után, hiszen az enyhe karamellizálódás után jön ki édeskés, telt, földes ízük. Az alábbi recept Kimberly Parsonstól, a The Yoga Kitchen Plan szerzőjétől tényleg pofonegyszerű, ráadásul a már nálunk is népszerű görög grillsajt, a halloumi teszi még teljesebbé! Az édesburgonya pedig még tavasszal is telitalált!

Hússal is jól működik

Az édesburgonya az utóbbi években került a gasztronómiai figyelem középpontjába, és sokan leginkább a vegetáriánus étrendbe beilleszthető fogásként gondolnak rá. Ha húsevőként így vélekedünk, nagyon finom dolgokból maradunk ki, ez a gyökérzöldség ugyanis nagyszerűen működik húsos ételekben is. Mellékesen megjegyzendő, hogy az alábbi gyömbéres marharagura igazán nem lehet mondani, hogy egészségtelen lenne – ne feledjük, önmagában a húsevés sem az, inkább a túlzásba vitt húsfogyasztással kapcsolatban merülnek fel egészségügyi, ökológiai és etikai problémák.

Még az édességhez is illik

A muffin mára az egész világon népszerű, jolly joker édesség lett: pofonegyszerű összedobni, viszont nagyon sokféle módon variálható. Szerencsére mostanában egyre több egészséges recept születik, amelyben a kalóriadús hozzávalók helyett inkább tápláló – és sokszor elég izgalmas – összetevők kapnak főszerepet. Az édesburgonya például szuper a muffinba is, bármennyire hihetetlennek is tűnik, tényleg elképesztően szaftos lesz tőle a végeredmény!