Készíts otthon rizsvizet, amitől gyorsabban nő a hajad – 3 tuti recept

2021. április 11.
A rizsvíz nemcsak hajnövesztő, de hajápoló hatású is, azonnal meglátszik a hajon, ha kipróbálod! 3 receptet is hoztunk, hogy otthon is készíthess rizsvizet – ahogy a neve is mutatja, csak rizs és víz kell hozzá!

A rizsvíz hajra és fejbőrre gyakorolt áldásos hatása nem új felfedezés, a Távol-Keleten nagy múltra tekint vissza. Népszerűséget annak köszönheti, hogy remek hajserkentő, ami még fényessé és egészségessé is teszi a hajat. Japánban és Kínában a bőrápoláshoz is használják a rizsvizet, vagyis a keleti nők nem csak a hajukat teszik selymesebbé ezzel a rendkívül egyszerűen elkészíthető szépítőszerrel. Egyesek szerint az is a rizsvíz rendszeres használatának köszönhető, hogy Japánban találkozhatunk olyan 80 év feletti nőkkel, akiknek nem őszült meg a hajkoronája.

hajhosszabbito rizsviz recept hajnoveszto

A rizsvíz erősebbé, fényesebbé és puhábbá varázsolja a hajat, elősegíti a gyorsabb növekedést és fokozza a rugalmasságát. A rizsben lévő inositol nevű molekula nagyban hozzájárul a töredezett haj regenerálásához, és megvédi a hajat az olyan károsító hatásoktól, mint az erőteljes napfény, a klóros víz, a gyakori hajvasalás vagy a hajápolókban lévő szintetikus anyagok. A rizsvíz hatékonyságát leginkább a benne lévő E-vitaminnak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak köszönheti.

Főzés nélküli rizsvíz készítése  

Önts egy tálba 2 bögre vizet, majd szórj bele negyedannyi rizst. Hagyd állni 24 óráig, majd szűrd le, és öntsd át egy szórófejes üvegbe. A frissen mosott és még nedves hajadra fújj belőle, hagyd állni 30 percig, majd alaposan öblítsd le. 

Főzött rizsvíz készítése

Tegyél egy edénybe 5 bögre vizet, és forrald fel. Amikor lobog, önts bele 1 bögre rizst, és főzd puhára. Ha elkészült, szűrd át, és a fehéres színű rizsvízt hagyd teljesen kihűlni, és adj hozzá 1 bögre tiszta vizet. Azonnal felhasználhatod, de ha épp nincs itt a hajmosás ideje, tedd jól záródó üvegb,e és tartsd hűtőben – 5-7 napig megőrzi a szavatosságát. 

Fermentált rizsvíz készítése

Egy tálba önts 2 bögre vizet és fél bögre rizst. Hagyd állni 20 percig, majd szűrd le. Töltsd egy zárható üvegbe, és hagyd pihenni 48 órán át szobahőmérsékleten. Ha savanykás illatúvá válik, öntsd egy edénybe, és forrald fel. Húzd félre a tűzről, hagyd teljesen kihűlni, és fél-egy bögre tiszta vízzel hígítsd fel használat előtt.

Így használd a rizsvizet: 

  • Használhatod nedves hajra – miután hajat mostál, önts a hajadra rizsvizet, és 5-10 percen át masszírozd a fejbőrödet. Ha ezzel megvagy, langyos vízzel öblítsd le és szárítsd meg. Ahhoz, hogy a rizsvíz mielőbb kifejthesse hajszépítő és hajnövesztő hatását, használd hetente 2-3 alkalommal!
  • Hajmosás utáni hajöblítőként is bevetheted, ilyenkor adj hozzá 1 cseppet kedvenc eszenciális olajodból, így a hajad még illatos is lesz, nem csak fényes és puha! 

Ezt olvastad már?

Fotó: Element5 Digital, Polina Tankilevitch – Pexels