Ha csak egy gyümölcsöt választhatnánk, hogy a nyár jelképe legyen, nagy valószínűséggel a cseresznye lenne az. Amikor felbukkan a piacon és a boltok polcain – tudjuk, tudjuk, hogy kezdetben mindenképp aranyárban – az csalhatatlanul jelzi, hogy mindjárt vége az iskolának, és kezdetét veszi a nagybetűs Vakáció, amit szuper cseresznyés receptekkel tehetünk még felejthetetlenebbé.
A hozzáértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyümölcsök sokat veszítenek a bennük lévő értékes anyagokból, ha hosszan sütjük vagy főzzük őket, de azért még így is marad a cseresznyében olyan hasznos összetevő, aminek minden sejted örülni fog! Rengeteg antioxidáns található benne, ezért akár fiatalító gyümölcsnek is nevezhetjük, de hidratálja is a szervezetet, miközben a szív és a vese egészséges működését is elősegíti.
Francia cseresznyés pite, azaz clafoutis
Hozzávalók:
- 45 dkg magozott cseresznye
- 10 dkg barna cukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 4 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- A tetejére kevés porcukor és mandulaforgács (el is hagyható)
Így készül:
- Megmossuk és ezzel a trükkel kimagozzuk a cseresznyét, egy tálba tesszük.
- A piteforma alját kivajazzuk, meghintjük egy kis cukorral és eloszlatjuk rajta a cseresznyét.
- A tészta elkészítéséhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadunk egy csipet sót és tovább keverjük.
- Jöhet az összes többi hozzávaló, akkor lesz jó, ha palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát a piteformában csücsülő cseresznyékre öntjük és a sütő középső rácsán 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral és mandulaforgáccsal.
Cseresznyeszorbet
Hozzávalók:
- 75 dkg magozott cseresznye
- 15 dkg cukor
- 1 (lehetőleg bio) citrom
- 3,5 dl víz
- Friss menta- vagy citromfűlevél
Így készül:
- A cukrot és a vizet egy kis edénybe tesszük, összekeverjük és alacsony lángon addig melegítjük, amíg a cukor felolvad.
- A megmosott és kimagozott cseresznyét egy tálba tesszük, rányomjuk a citrom levét (figyelve, hogy mag ne kerüljön bele!) és botmixerrel pürésítjük.
- Összekeverjük a cukorsziruppal és egy zárható edénybe öntjük, majd a fagyasztóba tesszük.
- Óránként átkeverjük egy villával, és hagyjuk jegesedni legalább 5 órán át. Ha letelt az idő, pohárkákba kanalazzuk és friss menta- vagy citromfűlevéllel díszítjük. Legalább ilyen jól mutat az is, ha gyümölcsökkel dekoráljuk!
Bögrés cseresznyés pite fahéjjal
Hozzávalók:
- 50 dkg cseresznye kimagozva
- 2 bögre liszt
- 1,5 bögre cukor
- ½ csomag sütőpor
- 1 bögre tej
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 3-4 teáskanál fahéj
Így készül:
- Alaposan megmossuk és kimagozzuk a cseresznyét, a cukor felével összekeverjük és megszórjuk fahéjjal.
- Egy másik tálban csomómentesre keverjük a süti többi hozzávalóját.
- Egy kisebb sütőformát kivajazunk, beleöntjük a tésztát, majd rászórjuk a fahéjas cseresznyét.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük).
- Magában is finom, de ha egy gombóc vaníliafagyit is teszünk mellé, megsokszorozhatjuk az ízélményt!
Fotó: Getty Images