A friss meggynek nincsen párja, ezért ha beszereztél pár kosárral, jó, ha kéznél van néhány bevált meggyes recept – mint például az itt szereplők!
Ahhoz azonban, hogy a meggy fogyasztása igazán élvezetes legyen, fontos, hogy ne csak alaposan megmosd, hanem ki is magozd a meggyet. Tudjuk, hogy ez nem a legkedveltebb konyhai elfoglaltság, de mindenképpen célravezető: a magok nem állják útját annak, hogy ennek a nyári gyümölcsnek az íze kiteljesedjen, akármit is készítesz belőle!
Nagyi meggyes piskótája
Hozzávalók:
- 2 egész tojás + 1 tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 kavéskanál víz
- 2 dl tejföl
- 20 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
- 30 dkg meggy
Így készül:
- A tojást a sóval és a cukorral robotgéppel kihabosítjuk, közben belekanalazzuk a vizet.
- Folyamatosan keverve, több részletben hozzáadjuk a tejfölt, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
- Sütőporral kibélelünk egy kisebb tortaformát (vagy egy kisebb szögletes tepsit), belesimítjuk a tésztát és gazdagon megszórjuk a megmosott, kimagozott meggyel.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és hagyjuk, hogy szép aranybarna színt kapjon (sütőtől függően 35-40 perc alatt).
- Mielőtt elzárnánk a sütőt, tűpróbát végzünk!
- A készre sült piskótát felszeljük, tányérokra tesszük, és boldogan konstatáljuk, milyen gyorsan fogy!
Mennyei meggyfagyi
Hozzávalók:
- 500 g magozott meggy
- Kevés méz
- 3 dl görög joghurt
- 1 kiskanál fahéj
Így készül:
- A jól megmosott és kimagozott meggyet pár órára a fagyasztóba tesszük, hogy kellően megkeményedjen.
- A turmixgép kancsójába öntjük, megszórjuk fahéjjal, és ha édesebb végeredményre vágyunk, egy kis mézzel is meglocsoljuk.
- Hozzá kanalazzuk a görög joghurtot és bekapcsoljuk a turmixot. Amikor kellően krémes állagú fagyit kapunk, poharakba vagy egy kiürült fagyis dobozba kanalazzuk, és izgatottan várjuk a kóstolás pillanatát.
Csokis-meggyes kuglóf
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg puha vaj
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 10 dkg tejföl
- 1 csipet só
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg apró darabokra tördelt csokoládé
- 15 dkg lecsöpögtetett, magozott meggy
Így készül:
- Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat a meggy és a csoki kivételével.
- Kivajazunk és lisztezünk egy kuglófformát, a sütőt pedig előmelegítjük 170 fokra.
- A tészta felét a formába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet és a csokit, majd jöhet a tészta kimaradt fele.
- Betoljuk a sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Nem feledkezünk meg a tűpróbáról!
- Kiborítjuk a formából, és ha kihűlt, meghintjük porcukorral.
Fotó: Getty Images