Atombiztos 6 lépéses technikával úszhatjuk meg a heti menü tervezését

2022. február 05.
Persze, azt mindannyian tudjuk jól, hogy sokkal egészségesebb, ha előre megtervezzük a heti menüt. Kevesebbet, egészségesebbet és gazdaságosabban eszünk, mintha hirtelen ötlettől vezérelve találnánk ki, mi legyen ebédre. Nem mindig könnyű azonban, gyorsan kifullad a kezdeti lelkesedés. A hat lépésből álló menütervezési módszerrel azonban nagyban megkönnyíthetjük a dolgot, és könnyebben válaszolhatunk az általában hétvégén feltett kérdésre: mi legyen jövő héten ebédre?

Elkezdünk bevásárló listát írni, szépen beosztjuk a heti ebédet, aztán az ételtervezéssel kapcsolatos lelkesedésünk néhány hét, szerencsés esetben egy hónap múlva jelentősen lankad, miután úgy érezzük, nincs több ötletünk, és minden héten ugyanazt esszük. Nem kell azonban a tervezésnek és az előkészítésnek bonyolultnak lennie, a lényeg a folytonosság, amit az alábbi hat lépéssel megoldhatunk, így nem szembesülünk azzal, hogy unásig ismételjük ugyanazt a menüt.

heti-menu-tervezes-fozes

Egy hétre tervezzünk

Az első és legfontosabb dolog, hogy tényleg tervezzünk előre egy hétre. Ne csak két-három napot találjunk ki, majd üljünk a babérjainkon. Nem, hét közben sem lesz több ötletünk, és két nap múlva, a hét közepén állunk majd ugyanúgy tanácstalanul, csak akkor időnk sem lesz bevásárolni a hét további részére. 

Azt mondanunk sem kell, hogy olyan ételeket tervezzünk be, melyeket kis idő és energia ráfordítással is meg lehet főzni, a bonyolult recepteket hagyjuk inkább hétvégére. Az is hasznos szempont lehet, hogy a minél kevesebb edény összepiszkolásával járó ételekre szavazzunk, így még egy ponton megkönnyíthetjük az életünket.

Nézzük át a kamrát, hűtőt, fagyasztót, és ha nincs minden hozzávaló otthon, írjuk fel a bevásárlólistára. Így ráadásul hozzá igazíthatjuk az ételeinket azokhoz az alapanyagokhoz is, melyeknek már közeleg a lejárati dátuma. 

A maradék fontos része a heti tervezésnek, hiszen nem kell minden nap főznünk, vagy nem mindent. Sőt, eleve főzhetünk több napra előre, így tényleg csak kétnaponta kell a tűzhely mellé állnunk. 

Írjunk le mindent, ne csak fejben tartsuk az ötleteinket, így garantálhatjuk, hogy nem kell újra azon gondolkodnunk, mit is terveztünk mára ebédre. 

Válasszunk egy előkészítős napot

Az ételek tervezése és előkészítése kicsit több annál, minthogy kitaláljuk a heti menüt. Az aprítás és előkészítés gyakran aprólékos munka, és roppant hasznos, ha már csak előkapni kell az előre porciózott alapanyagokat a főzésnél.

Az erre kijelölt napon olvassuk el a recepteket, gondoljuk át, mire van szükségünk, mi lenne nagyon praktikus, ha már csak a fazékba kellene dobni. Ilyenkor megtisztíthatjuk, felapríthatjuk a zöldségeket, amit lehet, összerendezhetjük az alapanyagokat egy csoportba minden ételhez, az eszközöket is a kezünk közelébe tehetjük, elmoshatjuk, amit szükséges. Akár 30-40 percet is spórolhatunk azzal, ha jól szervezzük meg az előkészületeket a főzéshez.

Használjuk a jól bevált receptjeinket

A menütervezés egyik fontos része a hasznos, jól bevált receptek összegyűjtése, melyekhez bármikor visszanyúlhatunk. Ezeket minden héten átlapozhatjuk, átpörgethetjük – attól függen, papíron vagy digitálisan rendszerezzük-e a receptjeinket –, és ha elég sok ilyen kedvenc alapételünk van, elég nagy körben rotálhatjuk őket, így nem unjuk meg egyiket sem, viszont a tervezés folyamatát gyorsabbá tehetik.

Jolly joker eszközök

Az elektromos kukta az ember egyik legjobb barátja lehet, ha gyors és egyszerű főzésről van szó. Rengeteg időt spórolhatunk, hiszen csak a hozzávalókat kell beletennünk, és a munka további részét elvégzi helyettünk, nem kell a tűzhely mellett állnunk és kevergetni. Rengeteg receptet találhatunk hozzá, szinte nincs olyan étel, amit ne szabtak volna át úgy, hogy megfőzhessük a kuktában. 

Legyenek otthon fűszerek, szószok és köretek

Gyakran a köretekkel akad el az ember, amikor a következő heti menüt állítja össze. Unjuk a rizst, a krumplit és a tésztát is. Ezen segíthet, sőt, egészségesebb is lesz az étrendünk, ha feltankoljuk a fagyasztót zöldségekkel, így bármikor nyúlhatunk egy kis zöldköretért, főzhetünk főzeléket vagy készíthetünk rakott zöldséget.

Ha a fűszereket bátran variáljuk, az unalom ellen harcolhatunk hatásosan. Főzzünk spenótot fokhagymásan, máskor indiai beütéssel, és máris teljesen új arcát mutatja gyerekkorunk egyik legunalmasabb főzeléke. A különböző öntetekkel és szószokkal pedig a húsokat variálhatjuk hasonlóképpen.

Fagyasszunk későbbre

Vannak ételek, amik jól bírják a fagyasztást. Ha ilyet főzünk – bolognai az egyik legnagyobb kedvenc a témában –, mindig úgy tervezzünk, hogy néhány adag kerüljön a mélyhűtőbe, így az időhiányosabb heteken már vehetjük is elő, és pillanatok alatt kész a finom és egészséges ebéd. Mindig tervezhetünk néhány olyan ételt a hetünkbe, főleg ha tudjuk előre, hogy egy-egy napon több megbeszélésünk lesz például, amikor a fagyasztóból kapjuk ki az ennivalónkat.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!