Desszertet kívánsz? Ez a legjobb időpont a nassolásra!

2022. június 28.
Minden vacsora után elérkezi a nehéz pillanat: enni vagy nem enni desszertet? Tisztán tudományos szempontból nézve nem feltétlenül ez a legmegfelelőbb időpont az édességevésre. A szakértők szerint ugyanis az a legjobb, ha megvárjuk, míg megéhezünk.

Ha megkérdezünk egy édesszájú embert, melyik a legoptimálisabb időpont a desszertre, biztosan azt válaszolja: bármikor és mindig. Viszont ha egy dietetikust kérdezünk, szerinte „a nap első felében a legjobb az emésztésünknek”. Sue-Ellen Anderson-Hayes dietetikus azt is elmagyarázta, hogy ha vacsora után fogyasztunk édességet, nagyobb eséllyel alakul ki savas reflux, gyomorégés, felkavarodhat a gyomrunk és rosszabbul aludhatunk. „Egy-két órára szüksége van az emésztőrendszerünknek, hogy a szénhidrátokat lebontsa – mondta. – Ha ehhez még fehérje és zsír is társul, mint mondjuk egy krémes süteményben, az tovább növeli az emésztési időt. Márpedig a legtöbb desszert a zsíron kívül rengeteg cukrot is tartalmaz.”

desszert-eves-idopont

Persze nem azt mondják a szakemberek, hogy vonjuk meg magunktól teljesen a desszertet, hiszen ha finom, szívesen esszük és örömet okoz, miért ne ennénk néha?! ​​„Alapvetően a nap bármely szakában ehetünk desszertet, amikor csak akarunk. Ugyanakkor figyeljünk a testünk jelzéseire, hogy érezzük, mikor kívánjuk valóban. Hajlamosak az emberek egész nap elnyomni magukban az édesség iránti vágyat, aztán este elgyengülnek, és ilyenkor még többet fogyasztanak belőle. Ez nem jó” – mondta Alissa Rumsey dietetikus. Sokkal jobb a testi-lelki egészségünknek, ha a nap folyamán megesszük azt a süteményt, szelet csokit vagy kekszet, mintha este gátat vesztve túlesszük magunkat desszertből.

A 20 perces szabály

Bizony tudományos háttere is van annak, amikor valaki azt mondja, hogy várjunk egy kicsit, mielőtt még egy szelet süteményt ennénk: 20 percig tart, mire az agyunkhoz eljut a gyomorból a jelzés, hogy tele vagyunk. „A gyomor és az agy közötti kommunikáció késleltetett, ám ez nem azt jelenti, hogy nem ehetünk desszertet rögtön a főfogás után – magyarázta Rumsey. – Ám ha gyakran tapasztaljuk, hogy az édesség után kényelmetlenül tele van a hasunk, legközelebb próbáljuk ki, hogy 10-15 percet várunk, és kiderül, hogy valóban akkor ettünk-e még desszertet, mikor tele voltunk már eleve.”

Próbáljunk meg lassabban, átgondoltabban enni, ne kütyüzzünk evés közben, ami eltereli a figyelmünket a teltségérzet jeleiről, élvezzük az ételt és a terített asztalt. „Rágjuk meg lassan és alaposan az ételt, figyeljük a testünk jelzéseit. Ha még ezek után is úgy érezzük, a gyomrunk is kívánja a desszertet, nem csak a szemünk és a szánk, akkor együnk.”

Miért van hely mindig a desszertnek?

Gyakran mondják azt is, hogy a desszertnek külön hely van a gyomrunkban. Ez mentális értelemben igaz is. „Két idegpálya irányítja az evést – magyarázta Rose-Francis. – Az első az úgynevezett homeosztázis, ami az evésre sarkall, mikor valóban éhesek vagyunk. A másik idegpálya a hedonista.”

Utóbbinak köszönhetjük, hogy az evés nem pusztán biológiai szükséglet, hanem örömforrás is. „Ahhoz, hogy ne akarjunk desszertet, a főételeknek is olyanoknak kell lenniük, hogy úgy érezzük, lelkileg is jóllaktunk. Ehhez a jól kiegyensúlyozott tápanyagok és a megfelelő állag és íz segíthet hozzá.” Ha egy egyébként kiadós vacsora után még keksz vagy sütemény után kutatunk, azt jelenti, hogy az adott étkezés nem volt kielégítő.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!