- 2023 húsvétján a répatorta helyett a répatorta golyó lesz a sláger.
- A datolya adja a zamatos, puha, mégis roppanós textúrájú golyók alapját.
- Természetesen nem hiányozhatnak belőle a megszokott fűszerek, amiket a répatortába is teszünk.
Csupán 9 olyan hozzávaló szükséges a répatorta golyókhoz, melyek már amúgy is megtalálhatók a kamránkban. Ha van egy aprítógépünk és 30 percünk, nemcsak húsvétra, de szülinapi zsúrokra, tízóraira vagy csak úgy nassolni is elkészíthetjük az isteni finomságot.
Mitől lesz édes a répatortagolyó?
A répatortagolyók alapja a datolya. Ez már eleve ad egy alap édes ízt a húsvéti desszertnek. Ezt még jobban kiemelhetjük, ha kókuszlisztet használunk száraz hozzávalóként. A tökéletes répatorta ízhez nem hiányozhat belőle egy kevés mazsola sem. Mivel az aprítógép összedolgozza a hozzávalókat, azoknak sem tűnik fel, akik egyébként nem túl nagy rajongói az aszalt gyümölcsnek.
Hogy készül a répatortagolyó?
Ha az aprítóban összeállítottuk a répatortagolyók alapját adó keveréket, nem kell mást tennünk, mint fagyiskanállal kiporciózni és golyókat formázni belőle. A végén beleforgathatjuk kókuszba, mákszemekbe vagy friss citrusos kókuszvajjal öntetet készíthetünk rá.
Hozzávalók a répatortagolyókhoz:
- 83 g hámozott, felaprított sárgarépa (ez nagyjából 1-2 répa mérettől függően)
- 200 gramm magozott datolya
- 210 gramm dió (helyettesíthetjük más olajos magvakkal, például pekándióval vagy kesuval)
- 2 teáskanál vanília-kivonat
- ¼ teáskanál tengeri só
- ¾ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 36-54 gramm kókuszliszt (vagy mandulaliszt)
- 41 gramm mazsola (vagy más aszalt gyümölcs)
Elkészítése:
- Tegyük az aprítógépbe a sárgarépát és a lehető legjobban aprítsuk le.
- Adjuk hozzá a datolyát és daráljuk egészen addig, míg össze nem áll egy labdává. Ezután vegyük ki az aprítóból és tegyük félre.
- Tegyük az aprítóba a diót, a vaníliát, sót és a fűszereket. Durva liszt állagúra daráljuk nagyjából 15 másodperc alatt. Ezután adjuk hozzá a datolyát és a répát. Kb. 1 percig pulzálva daráljuk, míg homogén massza nem lesz. Ne őröljük túl. Formázható masszára van szükségünk, nem pürére.
- Adjuk hozzá nagyjából 2 evőkanalanként a kókuszlisztet és dolgozzuk bele. Ha nem keveredik el, vegyük le a fedőt és kézzel gyúrjuk össze. Ha kész, tegyük bele a mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt), és aprítsuk még egy kicsit, míg össze nem áll.
- Formázzunk belőle golyókat. Ha a massza túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kis kókuszlisztet.
- Forgassuk kókuszba vagy mákba, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább 15 percre tálalás előtt.
- Hűtőszekrényben 1 hétig, fagyasztóban akár 1 hónapig is eláll a répatortagolyó.
Forrás: Minimalist Baker, fotó: Getty Images