- A tökéletes húsvéti kalács titka a jó liszt és a megfelelő kelesztés.
- Ha sós kalácsot sütünk, a cukor akkor is kell a tésztába, hiszen az élesztő aktiválásához elengedhetetlen.
- A kalácstésztából készíthetünk kis bucikat, de hármas, négyes vagy akár ötös fonással kalácskoszorút is.
Húsvét reggelén elengedhetetlen a sonka, a torma és a tojás mellől a kalács is a terített asztalról. A kalácssütés azok közé a mitikus konyhai tevékenységek közé tartozik, amiről hajlamosak vagyunk azt gondolni, csak a nagymamánk volt képes rá. Pedig mi is tudunk ugyanolyan finom, puha és szakadós húsvéti kalácsot sütni, csak néhány fontos szabályt kell betartanunk.
Mi a tökéletes húsvéti kalács titka?
A kelt tészták – így a kalács – egyik legfontosabb kulcsa a jó liszt. Érdemes legalább részben kenyérlisztet használni hozzá, ennek sikértartalma ugyanis magasabb, így erősebb gluténváz alakul ki a tésztában, mintha csak tisztán BL55-ös finomlisztet használnánk.
A másik nagyon fontos dolog a kelesztés. Nem szabad túl meleg helyen keleszteni a kalácstésztát, mivel az megöli az élesztőgombákat. Túl hideg helyen viszont nagyon lassan kel meg. Az ideális a 25 fok körüli hőmérséklet. Legyünk türelmesek, és várjuk meg, míg dolgozik az élesztő és a formázás előtt legalább kétszeresére kelesszük a kalácstésztát. Így lesz tökéletes a húsvéti kalácsunk.
Hozzávalók a húsvéti kalácshoz
- 2.5 dl tej
- 20 g cukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 500 gramm liszt (egyharmada lehet kenyérliszt)
- 8 gramm só
- 50 gramm cukor
- 1 tojás
- 100 gramm vaj
- 1 tojássárgája
- 1 tojásfehérje
A húsvéti kalács elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, beletesszük a 2 evőkanál lisztet, megkeverjük és felfuttatjuk 15 perc alatt.
- Az 500 gramm lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, elkeverjük.
- Hozzáütjük a tojást, beleöntjük a kovászt, és ha nagyjából összeállt, akkor több adagban beledagasztjuk az olvasztott vajat.
- Konyharuhával letakarjuk, és nagyjából 30 percig kelesztjük, míg kétszeresére nem dagad a húsvéti kalács tésztája.
- Ezután három egyenlő részre vágjuk, finoman kinyújtogatjuk és megfonjuk. Letakarva kelesztjük még 10 percig.
- Megkenjük tojássárgájával, majd fehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Forrás: Nosalty, fotó: Unsplash