Egyszerű nyári zöldséges pite rétestésztából

2023. július 20.
Ha szeretnél egy izgalmas, zöldségekkel teli, mégis villámgyorsan elkészülő pitét – ahol a tésztával sem kell bajlódnod – ez a recept neked való!

Egy tartalmas zöldséges pite szuper megoldás lehet egy vitamindús, könnyed ebédre, de valljuk be, a 40 fokban senki sem szeret tésztagyúrással vacakolni. A bolti réteslapokkal könnyű dolgozni, ráadásul így igazán vékony, ropogós tésztát kapunk, ami biztosan nem fog elnehezíteni minket. Az alábbi Jamie Oliver-receptben jó adag cukkini, némi újburgonya és csicseriborsó is kerül a pitébe, így tényleg nemcsak ízletes, de tápláló (és a csicseriborsónak hála fehérjedús) ételt kapunk. Készítsük el egy nyári grillpartira – nem csak vegáknak!

Hozzávalók:

  • 400 gramm natúr joghurt
  • 320 gramm érett koktélparadicsom
  • extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb póréhagyma
  • 320 gramm újburgonya
  • 400 gramm cukkini
  • 700 gramm csicseriborsó (konzervből)
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál harissa (vagy más csípős szósz)
  • 8 lap rétestészta
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál szezámmag (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral!
  2. A paradicsomokat vágjuk félbe, szórjuk meg egy kis sóval és borssal, majd locsoljunk rá 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál vörösborecetet – alaposan forgassuk össze, hagyjuk állni picit!
  3.  A sütőt melegítsük elő 190 fokra!
  4. A fokhagymát szeljük vékonyra és 2 evőkanál olívaolajon kicsit pirítsuk, míg kijönnek belőle az illatanyagok! Közben készítsük elő a zöldségeket: mossuk meg és karikázzuk fel a póréhagymát, majd adjuk a fokhagymához! A krumplit hámozzuk meg és a cukkinivel együtt kockázzuk fel – ez is mehet a zöldségekhez!
  5. A zöldségeket süssük nagyjából 15 percig, rázogatva a serpenyőt, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót is, ízesítsük szükség szerint sóval és borssal. Nyomjuk rá egy citrom levét és keverjük a zöldségekhez a harissa szószt! Főzzük további 10-15 percig, hagyjuk a zöldségeket karamellizálódni!
  6. Terítsünk ki egy réteslapot, kenjük meg a marinált paradicsom levével! Egy kicsit gyűrjük meg a lapot, majd helyezzük rá a következőt, tömködjük őket a formába, kicsit megnyomkodva a széleket! Rétegezzük egymásra a lapokat, majd amikor elfogytak, töltsük be a sült zöldségeket és a marinált paradicsomokat, majd „zárjuk le” a pite tetejét a túllógó lapokkal. Kenjük le egy kevés olvadt vajjal, szórjuk meg szezámmaggal és süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt! Natúr joghurttal meglocsolva tálaljuk!

Forrás: JamieOliver Fotó: Getty Images