Egy tartalmas zöldséges pite szuper megoldás lehet egy vitamindús, könnyed ebédre, de valljuk be, a 40 fokban senki sem szeret tésztagyúrással vacakolni. A bolti réteslapokkal könnyű dolgozni, ráadásul így igazán vékony, ropogós tésztát kapunk, ami biztosan nem fog elnehezíteni minket. Az alábbi Jamie Oliver-receptben jó adag cukkini, némi újburgonya és csicseriborsó is kerül a pitébe, így tényleg nemcsak ízletes, de tápláló (és a csicseriborsónak hála fehérjedús) ételt kapunk. Készítsük el egy nyári grillpartira – nem csak vegáknak!
Hozzávalók:
- 400 gramm natúr joghurt
- 320 gramm érett koktélparadicsom
- extraszűz olívaolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb póréhagyma
- 320 gramm újburgonya
- 400 gramm cukkini
- 700 gramm csicseriborsó (konzervből)
- 1 citrom
- 1 teáskanál harissa (vagy más csípős szósz)
- 8 lap rétestészta
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál szezámmag (elhagyható)
Elkészítés:
- Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral!
- A paradicsomokat vágjuk félbe, szórjuk meg egy kis sóval és borssal, majd locsoljunk rá 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál vörösborecetet – alaposan forgassuk össze, hagyjuk állni picit!
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra!
- A fokhagymát szeljük vékonyra és 2 evőkanál olívaolajon kicsit pirítsuk, míg kijönnek belőle az illatanyagok! Közben készítsük elő a zöldségeket: mossuk meg és karikázzuk fel a póréhagymát, majd adjuk a fokhagymához! A krumplit hámozzuk meg és a cukkinivel együtt kockázzuk fel – ez is mehet a zöldségekhez!
- A zöldségeket süssük nagyjából 15 percig, rázogatva a serpenyőt, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót is, ízesítsük szükség szerint sóval és borssal. Nyomjuk rá egy citrom levét és keverjük a zöldségekhez a harissa szószt! Főzzük további 10-15 percig, hagyjuk a zöldségeket karamellizálódni!
- Terítsünk ki egy réteslapot, kenjük meg a marinált paradicsom levével! Egy kicsit gyűrjük meg a lapot, majd helyezzük rá a következőt, tömködjük őket a formába, kicsit megnyomkodva a széleket! Rétegezzük egymásra a lapokat, majd amikor elfogytak, töltsük be a sült zöldségeket és a marinált paradicsomokat, majd „zárjuk le” a pite tetejét a túllógó lapokkal. Kenjük le egy kevés olvadt vajjal, szórjuk meg szezámmaggal és süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt! Natúr joghurttal meglocsolva tálaljuk!
Forrás: JamieOliver Fotó: Getty Images