- Meg tudjuk mondani, milyen összetevő nincs a kvízben előforduló jellegzetes magyar ételekben?
- A jellegzetes magyar ételekben gyakran előfordul a pirospaprika.
- Töltsük ki a kvízt, és kiderül, mennyire ismerjük a jellegzetes magyar ételeket!
A leghíresebb magyar ételektől a kedvenc desszertjeinkig rengeteg ételt tudnánk felsorolni, ha kedvenceinket kérdezik a magyar konyha remekei közül. De vajon azt is tudjuk, mi nincs ezekben az ételekben? A kvízünkből kiderül, mennyire ismerjük ezeket a jellegzetes magyar ételeket!
Zserbó, töltött paprika, gulyás – kedvenc magyar ételeinket bármikor megennénk. Ám az már nem olyan biztos, hogy azt is tudjuk, milyen összetevők vannak, vagy éppen nincsenek benne! Ideje próbára tennünk magunkat a magyar ételekkel kapcsolatos kvízzel!
Mik a magyar konyha jellegzetességei?
A jellegzetes magyar konyha tulajdonképpen számos nép, korszak hatása alatt formálódott. Az ősöktől örökölt ételek fokozatosan alakultak a különleges gasztronómiai világgá, amit ma jellegzetes magyar konyhaként ismerünk. (Vajon a retró süteményeket mennyire ismerjük? Töltsük ki a retrósüti-kvízt, és kiderül!)
Az olasz szakácsoktól ellestük a fokhagyma, vöröshagyma és a tészták használatát. A Közép-Amerikából származó paradicsom, paprika, burgonya és kukorica mára jellegzetes magyar alapanyaggá vált. Külön érdekesség, hogy míg más népek gasztronómiájában a tejszínt használják túlnyomó részben, a magyar konyhában inkább a tejfölt.
Jellegzetes magyar fűszerek – vagy mégsem?
Ha a jellegzetes magyar konyha fűszereiről beszélünk, a legtöbbünknek a pirospaprika, a só vagy a bors, és persze a fokhagyma jut az eszébe. De ha jobban belegondolunk, a fenti fűszernövényeket alig néhány száz éve hozták Magyarországra. Tehát a mai, autentikusnak mondott magyar gasztrokultúra elengedhetetlen összetevői mégsem jellemzik teljes mértékben az eredeti magyar konyhát.
Kezdetben ugyanis, a honfoglalást megelőző időkben, a vándorló magyarok – hasonlóan a többi nomád néphez – a helyben megtermelhető, vagy még inkább begyűjthető zöldfűszerekkel ízesítették ételeiket. Ha elmegyünk kirándulni, ezeket a növényeket ma is ugyanúgy megtalálhatjuk, mint az őseink.
Ezek voltak az eredeti magyar konyha jellegzetes fűszerei:
- a tópartokon tömegesen nőtt a menta
- a levendula kezdetben gyógynövény volt, ezután kezdték fűszerként használni
- a honfoglalás idején került hazánkba a csombor, rozmaring, majoránna, tárkony és zsálya
- a rómaiaknak köszönhettük a kakukkfüvet és szurokfüvet
Töltsük ki a magyar konyha kvízt!
Szeretünk enni és akár főzni is? Szinte minden kérdésre helyesen válaszoltunk a nagy sütikvízben? Itt az ideje, hogy a magyar konyha jellegzetes ételeivel kapcsolatos kérdésekre is megpróbáljuk kitalálni, mi a jó válasz! Töltsük ki a magyarkonyha-kvízt, és kiderül, vajon mennyire vagyunk a szakértői!
Fotó: Unsplash