- Ahogy közeledünk a tél végéhez, egyre jobban kívánjuk a vitamindús ételeket.
- A gyulladáscsökkentő saláta igazi tél végi vitaminbomba, ráadásul csak 5 hozzávalóra van szükségünk hozzá.
- Mutatjuk a legjobb és legegyszerűbb gyulladáscsökkentő saláta receptjét!
Akár könnyű ebédként is megállja a helyét a csupán 5 összetevőből készülő gyulladáscsökkentő saláta. Ez egy roppant finom és zamatos leveleskel-saláta balzsamecettel és parmezánnal. Nem csak végtelenül egyszerű, de segít, hogy feltöltsük a vitaminraktárainkat is tél végén. Nem csoda, hiszen telis-tele van gyulladáscsökkentő hozzávalókkal!
Mitől gyulladáscsökkentő a saláta?
Ez az 5 hozzávalós gyulladáscsökkentő saláta nagyon hasznos, ha mindenféle maradék zöldséget szeretnénk elhasználni a hűtőszekrényből. Ráadásul a fő hozzávalója, a leveles kel, igazi szuperélelmiszer!
De tartalmaz mellette pritaminpaprikát, egészséges zsírokat olívaolaj formájában, melyek mind hozzájárulnak a saláta gyulladáscsökkentő hatásához. Nem csoda, hogy egyre energikusabbnak érezzük magunkat, minél gyakrabban fogyasztjuk ezt a könnyen elkészíthető gyulladáscsökkentő salátát.
Hozzávalók az 5 összetevős gyulladáscsökkentő salátához
(egy személyre)
- 300 gramm leveles kel apróra tépkedve
- 100 gramm pritaminpaprika
- Kukorica, sárgarépacsíkok, lila hagyma, zöldborsó nyersen vagy párolva, ha van maradék
- Olívaolaj
- Balzsamecet
- Fokhagyma
A gyulladáscsökkentő saláta elkészítése
- Egy nagy salátástálban helyezzük el a feltépkedett leveles kelt.
- Miután apróra vágtuk, tegyük hozzá a pritaminpaprikát, brokkolit vagy káposztát.
- Keverjük hozzá az apróbb, darabosabb zöldségeket, ha van korábbi maradékunk vagy frissen készítettük a gyulladáscsökkentő salátához.
- A salátaöntethez egy kisebb tálban keverjünk ki olívaolajat balzsamecettel és fokhagymával ízlés szerint, majd adjuk az öntetet a gyulladáscsökkentő salátához és jól forgassuk bele a zöldségeket.
Ha szeretnénk, gazdagíthatjuk tengeri herkentyűkkel, hússal vagy éppen szardellával is a gyulladáscsökkentő salátát. Az a legjobb benne, hogy szinte mindent beletehetünk, amiből épp csak egy kevés maradt a hűtőszekrényünkben.
Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash