Hogyan tüntessük el az ajakherpeszt a lehető leggyorsabban?

2024. január 24.
Nem csak csúnya látvány a herpesz a szánkon, de roppant fájdalmas is. Mutatjuk, mit kell tennünk, hogy a lehető leggyorsabban elmúljon.
Herpesz eltüntetése
 • Hogyan fedjük el a herpeszt a szánkon addig is, míg elmúlik?
 • A szakember elmondja, mit kell tennünk, hogy minél hamarabb meggyógyuljon az ajakherpesz.
 • Szerencsére vannak hatásos módszerek, amikkel jelentősen lerövidíthetjük a herpesz gyógyulási idejét.

Akinek volt már ajakherpeszes, tudja, milyen zavaró. Nem csak csúnya látvány, de roppant fájdalmas is lehet a seb a szánkon. Nem csoda, ha mindenki tudni akarja, mit kell tennünk, hogy a lehető leggyorsabban elmúljon a herpesz a szánkról. 

Szerencsére a szakértőink nem csak azt árulták el, mivel rövidíthetjük le jelentősen a herpesz gyógyulási idejét, de azt is, hogyan fedhetjük el addig is, míg teljesen el nem múlik a szánkról.

Mi okozza az ajakherpeszt?

A herpeszt egy aprócska seb a szánkon vagy a szánk mellett, amit a herpes simplex vírus okoz. Mivel nagyon fertőző, így amikor valakinek herpeszvírus okozta seb van a száján, fokozottan ügyelnie kell rá, hogy ne igyon-egyen utána senki. A puszi, csók során is könnyű megfertőzni a herpeszvírussal másokat, de az orális szextől is tartózkodni kell, ha aktív a herpeszünk

Ha egyszer már volt herpesz a szánkon, a vírus örökre bennünk marad. Amikor stresszes időszakot élünk, fáradtak vagyunk, kimerültek, vitaminhiányunk van, az immunrendszer legyengül. Ilyenkor aktiválódhat a herpeszvírus és előjön a fájdalmas seb a szánkon.

De más kiváltó tényezői is lehetnek az ajakherpesznek:

 • napfény, erős napsütés
 • fáradtság
 • egy seb a szánk szélén, elharaptuk a szánkat
 • nőknél menstruáció alatt is gyakran előjön a herpesz
 • plasztikai beavatkozások, ajaktöltés miatt is aktiválódhat ismét a herpeszvírus

Mit tehetünk, ha előjött a herpesz a szánkon?

Csak akkor sminkeljünk a herpeszre, ha már leszáradt a seb

Csak akkor sminkeljünk a herpeszre, ha már leszáradt a seb

Amíg otthon vagyunk, még nem is okoz problémát, hogy a fehér herpesz elleni krémmel a szánkon sétálgassunk. De azért lakáson kívül inkább nem mutatkoznánk a herpeszre kent vastag krémmel.

A bőrgyógyász egyértelműen a herpesz elleni tapaszt javasolja a fájdalmas sebre. Ez nem csak optimális környezetet biztosít a gyógyuláshoz, de el is takarja a herpeszt. Azért is hasznos leragasztanunk, mert így nem juthat a sérült bőrfelületen keresztül más kórokozó a szervezetünkbe, nem fertőződik felül a herpeszünk.

Megelőzhető a herpesz?

Ha elmúlt a szánkról a seb, célszerű folyamatosan törődnünk az ajkainkkal. Ezzel csökkenthetjük az esélyét annak, hogy később kiújuljon a herpesz. Érdemes olyan ajakbalzsamot használni, ami gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, sőt, kifejezetten herpesz ellen fejlesztették ki.

A szakember szerint az alábbi módszerekkel sokat tehetünk a herpesz megelőzésére:

 1. Elengedhetetlen az immunrendszer erősítése.
 2. Muszáj a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre odafigyelnünk.
 3. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt a herpesz kiújulásának megelőzésére.
 4. A stresszoldás nagyon fontos, ha azt akarjuk, hogy ne jöjjön elő újra a herpesz.

Hogyan fedhetjük el a herpeszt?

Nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor sminkelnénk az ajakherpesz körül. Amíg nem száraz a seb, egyáltalán ne alkalmazzunk a felületén sminkterméket. Ez gyulladást válthat ki, irritálhatja a herpeszt és megnyújtja a gyógyulási időt.

Mutatjuk, hogyan fedhetjük el a herpeszt, amikor már száraz a seb:

 1. Zöld korrektorral semlegesítsük a pirosságot a herpesz területén.
 2. Erre mehetünk rá az alapozónkkal és a szokásos korrektorral.
 3. Porpúderrel rögzítsük a sminket a herpesz területén.

Fontos, hogy csak és kizárólag akkor sminkeljünk a herpeszre, ha tényleg nagyon muszáj. Sokkal gyorsabban gyógyul a seb, ha nem fedjük el krémekkel, csak ha azok valóban a gyógyítást szolgálják.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash