Ez az 5 legjobb étel, ha fáj a torkod

2023. december 26.
Semmit sem szerettünk volna gyerekkorunkban annál jobban hallani, mint hogy kötelező fagylaltot ennünk! De a fagyin kívül vannak más meglepő ételek is, melyek segíthetnek, hogy elmúljon a torokfájás.
Torokfájás étel gyógyszer
  • Torokfájásra kifejezetten jó lehet, ha fagyit eszünk.
  • Dr. Cynthia Li háziorvos szerint az evés egy méltatlanul háttérbe szorított gyógymód a torokfájás ellen.
  • Mutatjuk, melyik ételek lehetnek a legjobbak, ha fáj a torkunk!

Nem csak azért fontos, hogy bizonyos ételeket együnk, ha fáj a torkunk, mert ezzel azonnal enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. Bizonyos ételekkel nagyon fontos tápanyagokat és vitaminokat vihetünk be a szervezetünkbe Ahogy Dr. Cynthia Li háziorvos megjegyezte a torokfájás gyógyításáról: „az evés méltatlanul háttérbe szorított és alulértékelt gyógymód a torokfájás ellen”. 

Az ételekkel ugyanis egyrészt bevihetünk olyan létfontosságú tápanyagokat és ásványi anyagokat – például C-vitamint és cinket – a szervezetünkbe, melyek segítenek az immunrendszerünknek leküzdeni a torokfájást. Másrészt azonnal enyhíthetjük a kellemetlen fájdalmat.

Mutatjuk, a meleg teán túl milyen ételek segíthetnek a torokfájás leküzdésében!

1. Csirkehúsleves torokfájás ellen

„A torokfájás gyulladás és dehidratáció következménye – magyarázta Dr. Li. – A folyadékok, mint például a csirkehúsleves, nem csak a vizet pótolják, de a só segíti a folyadék megkötését is a szövetekben.” De ugyanez igaz a zöldséglevesekre is a torokfájás ellen, ha a húsmentes változatot részesítjük inkább előnyben.

2. A méz is jól ismert torokgyógyszer

Talán a legismertebb étel a torokfájás ellen a méz. „A modern tudomány a Manuka mézet javasolja leginkább. A kutatások szerint ez valóban hatékony a vírusok és baktériumok ellen” – mondta a háziorvos. Ugyanakkor nem szabad túl sok mézet ennünk, mivel a magas cukortartalom miatt az immunrendszer hatékonysága csökkenhet, így a torokfájásunkat is nehezebben küzdhetjük le.

3. Joghurt is jó torokfájásra

Bár a tejtermékeket általában nem javasolják a légúti fertőzések esetén, a joghurt mégis kivétel, főleg, ha torokfájásról van szó. „A joghurt nagyon jó fehérje, szénhidrát és egészséges zsír forrás. Emellett probiotikum a bélbaktériumok számára. Meglepő, de ezeknek a jó baktériumoknak fontos szerepe van a torokfájás leküzdésében is – magyarázta Dr. Li. – Emellett a joghurt puha, krémes, hűvös állaga azonnal enyhítheti a duzzanatot és fájdalmat a torokban.”

A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a joghurt nem csak a torokfájást enyhíti, de a rendszeresen joghurtot fogyasztók között kevesebb a légúti fertőzéses és fülgyulladásos betegségek száma is.

4. Krumplipüré torokfájásra

Ha újkrumpliból készítjük a krumplipürét úgy, hogy rajta hagyjuk a héját, nagyon jó magnézium-, C-vitamin- és antioxidánsforráshoz jutunk. Ezek mind támogatják az immundrendszer működését a torokfájás gyógyításában. Egyvalamire figyeljünk: ne együk túl melegen a krumplipürét, mert ez irritálhatja az egyébként is fájó, gyulladt torkunktat.

5. Együnk fagyit, ha fáj a torkunk

A torokfájás gyógyítására az egyik legjobb étel a fagyi, különösen a csoki és vanília

A torokfájás gyógyítására az egyik legjobb étel a fagyi, különösen a csoki és vanília

A hideg ételek, például a jégkrém, nagyon jól eshet a toroknak, amikor gyulladt. A cukortartalom miatt azonban – ahogy a méznél – a fagylaltot sem szabad túlzásba vinni. Érdemes olyan ízeket választani, amik nem túl savasak, nem tartalmaznak apró magokat. Kerüljük tehát a málna- vagy eperfagyit, ezek irritálhatják a fájó torkot. A vanília vagy csoki azonban tökéletes választás.

Mit ne együnk, ha fáj a torkunk?

„A túlságosan kemény, darabos és savas ételek lehetnek a legrosszabbak torokfájás esetén. Ilyenkor nagyon erősen irritálhatják az egyébként is érzékeny területet. De a kávé és alkohol sem ajánlott, amikor torokfájással küzdünk” – mondta a háziorvos.

Azokat az ételeket is kerüljük, amik savas refluxot válthatnak ki. A zsíros, fűszeres ételek hatására, vagy éppen a paradicsomos fogásoktól, a túlságosan sok gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe és ez tovább ronthatja a torokfájást.

Mivel kezelhetjük még a torokfájást?

Az egyszerű, vírusos torokfájás esetén nincs szükség antibiotikumra vagy más gyulladáscsökkentőkre. Általában néhány nap alatt legyőzi a szervezetünk a kórokozót. A torokfájás tüneteinek enyhítésére otthoni gyógymódokat vethetünk be:

  • Sós vizes gargarizálás
  • Alacsony cukortartalmú torokbonbonok
  • Torokspray
  • Citromos-gyömbéres-mézes tea

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash