4 étel, ami károsíthatja a DNS-ünket

2022. március 14.
A szalonna vagy a felvágottak olyan erős gyulladást okozhatnak a szervezetünkben, ami már a DNS-ünket is károsítja. Ez a hosszú ideig fennálló gyulladás azért veszélyes, mert a sejtkárosító hatás miatt jelentősen megnöveli például bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

A testünk folyamatosan harcol a gyulladások ellen: legyűri a torokgyulladást és meggyógyítja a sportsérüléseket. Ám a krónikus, hosszú időn át fennálló gyulladás sokkal károsabb lehet. Károsítja a sejtek örökítőanyagát, a DNS-ünket, ami rákot okozhat. Növeli az inzulinrezisztenciát, ami diabétesz kialakulásához vezet, illetve plakkokat hoz létre az erekben. Ez megnöveli a szívbetegségek a stroke és infarktus kockázatát.

A krónikus gyulladások kialakulása nagyban függ attól, mit eszünk: a cukros ételek, feldolgozott hús vagy éppen az olajban sült ételek határozottan a gyulladásos folyamatok irányába tolják el a szervezetünket. Mutatjuk, melyik ételekből lenne célszerű jelentősen kevesebbet fogyasztanunk.

dns-karosito-etel-gyulladas

1. Cukros ételek

A magas cukortartalmú ételek és italok, például az üdítők és édes péksütemények két módon is hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához.

Egyrészt a cukor stimulálja a zsírsavak termelését a májban. „Amikor a test a zsírsavakat emészti, a képződő vegyületek kiválthatják a gyulladást” – magyarázta Velonda Anderson dietetikus. Másrészt a cukros ételek hatására a szervezetünk több inzulint termel, ami miatt több zsír termelődik a testünkben. Ez azért probléma, mert „a zsírsejtek olyan kémiai vegyületeket termelnek, melyek szintén a gyulladásos folyamatokat táplálják”, tette hozzá Diane Javelli, a Washingtoni Egyetemi Orvosi Központ klinikai dietetikusa. „A magas cukortartalmú ételek, a sütemények, kekszek, cukorkák és üdítők kerülésével segíthetjük a testzsír mennyiségének csökkenését, ami jelentősen csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát” – mondta Javelli.

2. Vörös húsok és feldolgozott hústermékek

A feldolgozott hústermékek állaga megváltozik a pácolás, füstölés, sózás és más tartósítószerek hozzáadása által. „Ilyen élelmiszerek a bacon, a felvágott, virsli vagy éppen az előre panírozott csirkefalatok” – sorolta a dietetikus. Mind a vörös húsok, mind a feldolgozott hústermékek nagyon sok szaturált zsírt tartalmaznak. Ez a kutatások szerint nagyban hozzájárul az elhízáshoz és a krónikus gyulladások kialakulásához.

3. Bizonyos sütőolajok

Bizonyos típusú főzéshez használt olajok nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett omega-6 zsírsavakat. Az omega-6 nem feltétlenül rossz, a testünk energiaként és a növekedéshez használja fel. Ám ha nincs meg a megfelelő egyensúly az omega-6 és omega-3 zsírsav mennyisége között, azaz túl sok omega-6-ot fogyasztunk és túl kevés omega-3-at, az egyensúly felborul, és gyulladásos folyamatok indulnak el a szervezetünkben. A legtöbb omega-6 zsírsavat a kukorica-, napraforgó-, földimogyoró- és repceolaj tartalmazza. 

4. Zsírban sült ételek

Az olajban vagy zsírban sült ételek, mint a fánk, rántott hús vagy hasábburgonya, nagyban hozzájárul a DNS-ünket is károsító gyulladásos folyamatok kialakulásához. Ennek egyrészt az az oka, hogy ezek az ételek nagyobb mennyiségben tartalmaznak omega-6 zsírsavakat, illetve transzzsírokat. „A bő olajban sütött ételek hatására olyan vegyületek képződnek a szervezetünkben, melyek végterméke egyenes kiváltója a gyulladásoknak” – mondta Anderson. 

Gyulladás ellen harcoló ételek

Szerencsére rengeteg olyan étel van, melyek nem hogy nem táplálják a szervezetünk gyulladásos folyamatait, de harcolni is segítenek a krónikus gyulladás ellen. Ezekben közös, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és omega-3 zsírsavat. Ha szeretnénk, hogy az étrendünk minél inkább csökkentse a káros folyamatokat a testünkben, együnk minél több halat, extraszűz olívaolajat, gyümölcsöket és zöldségeket (különösen a narancs, brokkoli és paprika veszi fel hatásosan a harcot a gyulladásokkal), olajos magvakat, piros bogyós gyümölcsöket és paradicsomot.

Forrás: Insider Fotó: Marie Claire

Olvass tovább!