Csípős tojás krémes kecskesajttal – a tökéletes otthoni brunchélmény

2024. március 07.
Ez a komplex, szemet kápráztató reggeli tényleg ráérős brunchfogás: csípős harissa és chili vaj teszik izgalmassá a tojást, ami krémes kecskesajtágyra kerül – és még egy zöld avokádós saláta is készül mellé.

Határozottan ki merjük jelenteni, hogy ezt az izgalmas tojásos fogást nem fogod megtalálni a legmenőbb újhullámos reggelizők kínálatában sem, pedig elképesztően komplex ízű és fantasztikusan finom ételről van szó. Bár tény, hogy ez nem az a pár perc alatt összedobható hétköznapi reggeli, szerencsére semmiféle extra konyhai tudásra nem lesz szükségünk ahhoz, hogy el tudjuk magunknak készíteni. A fogás alapja a felhabosított kecskesajt, ami könnyed textúrát ad ennek a jellegzetes ízű, karakteres sajtnak. Erre kerül az ízlés szerint elkészített tojás, amit kétféle csípős „szósz” – harissa és chili vaj – dob fel, majd az egész mellé teszünk még egy frissítő és tápláló, avokádós salátát.

Külön előnye, hogy a tojás elkészítését illetően nincsen semmiféle megkötés: tükörtojással, buggyantott tojással vagy akár kemény tojással is jól működik az étel. Mi azért mégis leginkább a buggyantott tojást ajánljuk ehhez a különleges reggelihez – bár sokan tartanak tőle, valójában egyszerűbben elkészíthető, mint gondolnánk!

Szemkápráztató színek, jó pár órára szóló energia és valóságos ízbomba – egyszóval egy tökéletes reggeli. Próbáld ki egy ráérősebb napon, hidd el, tényleg jobban jársz majd vele, mintha egy túlárazott reggeliző helyre mennél!

Fejedelmi reggeli: csípős tojás krémes kecskesajttal

Hozzávalók:

A kecskesajthoz és tojáshoz:

  • 110 gramm lágy kecskesajt
  • 2 tk. méz
  • 6 tojás ízlés szerint elkészítve
  • 0,5 tk. harissa

A chilis vajhoz:

  • 4 ek. sózott vaj
  • 1 tk. őrölt chilipehely
  • 0,5 tk. édes pirospaprika

Az avokádós salátához:

  • 2 avokádó kockákra vágva
  • egy nagy csokor friss fűszernövény (koriander, petrezselyem vagy kapor)
  • 20 gramm karikára vágott újhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. citromlé
  • tengeri só
  • kovászos kenyér vagy naan a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A kecskesajtot a mézzel és egy kevés sóval együtt tegyük egy turmixgépbe és keverjük krémesre. enyhén habosra az egészet!
  2. A tojásokat készítsük el ízlés szerint!
  3. A salátához keverjük össze a kockákra vágott avokádót a durvára vágott zöldfűszerrel és a karikára vágott újhagymával! Öntsük nyakon olívaolajjal és citromlével, ízesítsük ízlés szerint sóval, alaposan forgassuk össze!
  4. A chilis vajhoz egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat, kezdjük el barnítani nagyjából 3-5 percig. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a chilipelyhet és a fűszerpaprikát!
  5. A tálaláshoz egy tányérra kenjünk egy adag habos kecskesajtot, csorgassunk rá egy kevés harissát, majd helyezzük rá a tojásokat, locsoljuk meg őket a chilis vajjal! Oldalra tálaljuk mellé az avokádós salátát, kínáljunk hozzá friss kovászos kenyeret vagy naant!

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images