Határozottan ki merjük jelenteni, hogy ezt az izgalmas tojásos fogást nem fogod megtalálni a legmenőbb újhullámos reggelizők kínálatában sem, pedig elképesztően komplex ízű és fantasztikusan finom ételről van szó. Bár tény, hogy ez nem az a pár perc alatt összedobható hétköznapi reggeli, szerencsére semmiféle extra konyhai tudásra nem lesz szükségünk ahhoz, hogy el tudjuk magunknak készíteni. A fogás alapja a felhabosított kecskesajt, ami könnyed textúrát ad ennek a jellegzetes ízű, karakteres sajtnak. Erre kerül az ízlés szerint elkészített tojás, amit kétféle csípős „szósz” – harissa és chili vaj – dob fel, majd az egész mellé teszünk még egy frissítő és tápláló, avokádós salátát.
Külön előnye, hogy a tojás elkészítését illetően nincsen semmiféle megkötés: tükörtojással, buggyantott tojással vagy akár kemény tojással is jól működik az étel. Mi azért mégis leginkább a buggyantott tojást ajánljuk ehhez a különleges reggelihez – bár sokan tartanak tőle, valójában egyszerűbben elkészíthető, mint gondolnánk!
Szemkápráztató színek, jó pár órára szóló energia és valóságos ízbomba – egyszóval egy tökéletes reggeli. Próbáld ki egy ráérősebb napon, hidd el, tényleg jobban jársz majd vele, mintha egy túlárazott reggeliző helyre mennél!
Fejedelmi reggeli: csípős tojás krémes kecskesajttal
Hozzávalók:
A kecskesajthoz és tojáshoz:
- 110 gramm lágy kecskesajt
- 2 tk. méz
- 6 tojás ízlés szerint elkészítve
- 0,5 tk. harissa
A chilis vajhoz:
- 4 ek. sózott vaj
- 1 tk. őrölt chilipehely
- 0,5 tk. édes pirospaprika
Az avokádós salátához:
- 2 avokádó kockákra vágva
- egy nagy csokor friss fűszernövény (koriander, petrezselyem vagy kapor)
- 20 gramm karikára vágott újhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. citromlé
- tengeri só
- kovászos kenyér vagy naan a tálaláshoz
Elkészítés:
- A kecskesajtot a mézzel és egy kevés sóval együtt tegyük egy turmixgépbe és keverjük krémesre. enyhén habosra az egészet!
- A tojásokat készítsük el ízlés szerint!
- A salátához keverjük össze a kockákra vágott avokádót a durvára vágott zöldfűszerrel és a karikára vágott újhagymával! Öntsük nyakon olívaolajjal és citromlével, ízesítsük ízlés szerint sóval, alaposan forgassuk össze!
- A chilis vajhoz egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat, kezdjük el barnítani nagyjából 3-5 percig. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a chilipelyhet és a fűszerpaprikát!
- A tálaláshoz egy tányérra kenjünk egy adag habos kecskesajtot, csorgassunk rá egy kevés harissát, majd helyezzük rá a tojásokat, locsoljuk meg őket a chilis vajjal! Oldalra tálaljuk mellé az avokádós salátát, kínáljunk hozzá friss kovászos kenyeret vagy naant!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images