- Miért eszünk halat karácsonykor?
- A karácsonyi menü egyik legfontosabb fogása a hal, melynek szimbolikus jelentése van.
- Hogyan készítsünk ünnepi harcsapaprikást vagy éppen lazacot Wellington-módra?
Valószínűleg a legtöbb családnál kerül valamilyen halas étel a karácsonyi menübe. Mindegy, hogy klasszikus fogásokat szeretünk jobban készíteni és enni, vagy éppen újdonságokat próbálunk ki minden évben, biztosan találunk izgalmas receptet a halas karácsonyi főételeink között!
Miért eszünk halat karácsonykor?
Bár ma már nem olyan nyilvánvaló, mint a húsvét előtti nagyböjt, de az advent is böjti időszak a keresztény hagyományok szerint. Ilyenkor húsos ételeket nem fogyasztunk, viszont a hal megengedett volt. Ezért is terjedtek el a halas ételek karácsonykor, különösen szenteste.
Ám más okai is vannak, hogy a hal a karácsonyi menü elengedhetetlen része:
1. Szimbolikus jelentése van a halnak
- Korai keresztény szimbólum: A hal a kereszténység egyik ősi jelképe (görögül Ichthys, amely Krisztus nevét jelöli), mivel a korai keresztények gyakran használták titkos azonosítóként.
- Jézus csodái: A halak szerepelnek Jézus csodáiban, például amikor ötezer embert lakatott jól öt kenyérrel és két hallal.
2. Hagyományok és népszokások
Magyarországon a hal különleges helyet foglal el a karácsonyi hagyományokban. A halászlé például sok család ünnepi asztalának része. A halhoz jó szerencse és bőség szimbolikája is társul:
- A hal pikkelyei pénzt jelképeznek, így anyagi jólétet hozhatnak az új évben.
- A hal gyors úszása a régi hiedelmek szerint előrehaladást és fejlődést szimbolizál az életben.
Más országok halas hagyományai
Európa más részein is hasonló hagyományok élnek a hallal kapcsolatban karácsonykor:.
- Lengyelországban a hal fontos része a Wigilia (karácsony esti vacsora) menüjének.
- Olaszországban a karácsonyi böjt részeként a halat gyakran hétféleképpen készítik el az úgynevezett „Hét hal ünnepe” során.
Halas receptek a karácsonyi menühöz
1. Egészben sült pisztráng
Ha könnyű és gyorsan elkészíthető halas ételt keresünk karácsonyra, mindenképp az egészben sült pisztrángot tegyük az asztalra. Ez kezdő szakácsoknak is bátran ajánlható recept! Így készítsük el az egészben sült pisztrángot karácsonyra!
2. Ünnepi harcsapaprikás túrós csuszával
Sok helyen a harcsapaprikás a klasszikus karácsonyi fogás. Ha szeretnénk ehhez a hagyományos ételhez egy jól bevált és biztosan működő receptet, érdemes elmentenünk ezt! Mutatjuk, hogyan készül az ünnepi harcsapaprikás túrós csuszával!
3. Krémes toszkán lazac
A lazac roppant elterjedt lett már Magyarországon, hiszen, hiszen könnyen kezelhető és szálkamentes halféle. Ráadásul roppant sokoldalúan elkészíthető. Ez a krémes toszkán lazac például remekül megállja a helyét a karácsonyi menüben is!
4. Egészben sült süllő
Igazi különlegesség lehet a karácsonyi vacsorán ez az egészben sült süllő. Bár nem könnyű beszerezni ezt a halfajtát, de ha mégis rábukkanunk, mindenképp érdemes ezt elkészítenünk az ünnepre. Ez az egészben sült süllő receptje!
5. Ünnepi lazac Wellington-módra
Haladó szakácsok akár Wellington-módra is elkészíthetik a lazacot! Bátran próbáljuk ki magunkat, mert a látványos és nagyon finom halétel elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Itt a recept az ünnepi lazachoz Wellington-módra!
Fotó: Nosalty