A palacsinta és a csoki gyógyszer nélkül csökkentheti a koleszterinszintet

2022. február 21.
Ha az étrendünkben bizonyos ételeket kicserélünk, az nagyon jó hatással lehet a koleszterinszintünkre. Bizonyos esetekben gyógyszer nélkül csökkentheti harminc nap alatt a rossz koleszterin szintjét szervezetünkben a Mayo Klinika és a Manitoba Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint.

Lehetséges gyógyszer nélkül csökkenteni a koleszterinszintünket, ha az olyan ételek tápanyagokban gazdagabb változatát fogyasztjuk a hagyományos helyett, mint a palacsinta, granola és csokoládé, derült ki a Mayo Klinika vizsgálatából. Naponta kétszer kell fogyasztanunk a tudományosan megtervezett ételekből ahhoz, hogy harminc nap alatt javuljon a koleszterin szintje a szervezetünkben. Az egészen apró változtatás is 9 százalékkal csökkentette az LDL, azaz a rossz koleszterin szintjét. A koleszterinnek ehhez a típusához köthető a szívbetegségek kialakulásának nagyobb kockázata. „Népegészségügyi szempontból ez egy nagyon fontos, új nézőpont” – mondta dr. Elizabeth Klodas kardiológus, a tanulmány társszerzője.

palacsinta-csoki-koleszterin

Klodas és kutatócsapata úgy alakította át ezeket a hagyományos ételeket, hogy rostban, antioxidánsban és omega-3 zsírsavban gazdagabbak legyenek. Ha az egészségesebb változattal váltjuk le a hagyományos nassolnivalókat, akár gyógyszer nélkül is csökkenthetjük a szervezetünkben a rossz koleszterin szintjét a tudósok szerint.

A tudósok olyan összetevőkkel növelték a különböző rágcsálnivalók tápértékét, melyekről már korábban bebizonyosodott egészségre gyakorolt jótékony hatásuk, mint például mogyoró, lenmag és bogyós gyümölcsök.
A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek hatékony és alapvetően biztonságos, széles körben használt készítmények a koleszterin szintjének normalizálására, vannak olyan betegek (az összes eset nagyjából 4 százaléka), akik a mellékhatások miatt nem szedhetik ezeket, vagy inkább kerülnék a gyógyszerek fogyasztását. Számukra lehet jó megoldás a tápanyagban gazdagabb rágcsálnivaló és édesség.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!