Mikor lesz koronavírus-vakcina a kisebb gyerekeknek? És miért ilyen lassú?

2021. szeptember 06.
Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen szülő, aki nyugodtabb lett volna, ha szeptember elsején úgy engedheti el az alsós kisgyerekét iskolába, hogy már túl van a koronavírus-oltáson, lehetőleg duplán. Ám mivel ez nem így történt, csupán a kérdés maradt: mikor lesz elérhető az én gyerekeimnek is az oltás?

Senki sem tudja pontosan, mikor engedélyezi az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) a Covid–19 elleni vakcina vészhelyzeti használatát a 12 évnél kisebb gyerekeknek. Ám dr. Robert Frenck, a Cinncinnati Gyermekkórház Vakcinakutató Központjának igazgatója, aki egyike a Pfizer-BioNTech oltásának tesztelésébe bevont szakembereknek, úgy véli, hogy a szülőknek Amerikában legalább októberig várniuk kell ezzel. Dr. Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészség Intézet igazgatója szerint pedig a kisgyermekeknek szánt oltást nem engedélyezik 2021 vége előtt. 

Ez nagyon lassúnak tűnhet, különösen ahhoz képest, hogy a Pfizer-BioNTech vakcináját már májusban engedélyezték Amerikában a 12–15 év közötti gyermekek számára. (A Moderna júniusban nyújtotta be a 12–15 év közöttiek oltását engedélyeztetésre az FDA-hoz, ám egyelőre nem született döntés ezzel kapcsolatban.) „A lassabb tempó hátterében az áll, hogy a kisgyermekek számára készülő oltásnál más a kutatási folyamat, hiszen ők nem egyszerűen aprócska felnőttek” – mondta dr. William Towner, a klinikai tesztelés egyik orvos igazgatója.

koronavirus-oltas-kisgyerek

Az egyik legnagyobb különbség, hogy a 12–15 évesek ugyanazt a dózist kapják, mint a felnőttek, addig a kisebb gyermekeknél a kutatóknak ki kell kísérletezniük, mi a megfelelő mennyiség a kisebbek számára. A kisebb testtel – és olyan immunrendszerrel, amely látszólag jobban felkészült a Covid–19 legyőzésére – a kisgyermekek számára kevesebb hatóanyag is elegendő lehet. „Ez kevesebb mellékhatást is jelent remélhetőleg” – mutatott rá Frenck. 

Ha megvan a helyes dózis, azután következhetnek csak a biztonsági és hatásossági tesztek, először 5–11 éves kor közötti gyerekekkel, majd óvodáskorúakkal és kisbabákkal. Ezek a vizsgálatok már folyamatban vannak, ugyanakkor az FDA azt kérte mind a Pfizer-BioNTechtől, mind a Modernától, hogy vonjanak be további gyermekeket a kutatásba, hogy többet megtudjunk arról, számítani kell-e ritka mellékhatásokra, amilyen például a tinédzserek között néhány esetben előforduló szívgyulladás. „Mindkét gyógyszergyártó toborozza jelenleg is a résztvevőket a tanulmányhoz, ám valószínűleg nem jelent majd problémát a kellő számú önként jelentkezőt bevonni a vizsgálatokba” – mondta Towner, aki a dél-kaliforniai Kaiser Intézetben a Moderna vakcina tesztelését irányítja a 12 év alatti gyerekek körében. 

Ám úgy is hátra lehet néhány hónap még az 5–11 éves korosztályban is, hogy jelentkezőkben nincs hiány. Mielőtt a tinédzserek és a felnőttek számára kiadta volna a vészhelyzeti engedélyt az FDA, két hónapos utánkövetés adataival rendelkeztek minden olyan személyről, aki részt vett a klinikai vizsgálatokban. Ennél több adatot akarnak gyűjteni a kisgyerekek számára készülő vakcina esetén. A Pfizer-BioNTech ugyanakkor reménykedik, hogy már szeptember végére összegyűlik a megfelelő mennyiségű adat, hogy beadják az engedélyezési kérelmet. A Moderna képviselői egyelőre ilyen határidőt nem tudtak mondani a Time magazin megkeresésére. 

Dr. Kari Simonsen, aki az Omaha Gyermekkórházban vezeti a Pfizer-BioNTech oltásának tesztjeit, úgy érzi, két hónapnyi utánkövetés adata elegendő. „Gyemekgyógyászként úgy érzem, az az arány, ami a nagyobb gyermekek és felnőttek esetében elég lenne most is” – mondta Simonsen, aki már beoltotta mind az 50 résztvevőt a kisgyermekek körében végzett vizsgálatában, és már csak az FDA jóváhagyására várnak, hogy tovább haladhassanak.

Bár sok szülő számolja a napokat addig, míg a kisgyermekek számára is elérhető lesz végre az oltás, egyre nő azoknak a tábora, akik szkeptikusak a vakcinával kapcsolatban. Egy 2020 novemberében végzett nemzetközi tanulmány szerint a szülők 18 százaléka mondta azt, hogy engedélyezné, hogy a gyermeke részt vegyen védőoltás klinikai vizsgálatában. A Kaiser Intézet alapítványának 2021 augusztusában végzett közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy az amerikai szülők 26 százaléka beoltatná azonnal az 5–11 év közötti gyermekét, ha engedélyeznék a vakcinát. 40 százalék inkább várna és figyelne, míg 9 százalék volt azon szülők aránya, akik csak akkor oltatnák a koronavírus ellen gyermeküket, ha kötelező lenne, 25 százalék pedig semmilyen körülmények között nem adatná be az oltást gyermekének.

Forrás: Time, The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!