Mikor lesz koronavírus-vakcina a kisebb gyerekeknek? És miért ilyen lassú?

2021. szeptember 06. |

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen szülő, aki nyugodtabb lett volna, ha szeptember elsején úgy engedheti el az alsós kisgyerekét iskolába, hogy már túl van a koronavírus-oltáson, lehetőleg duplán. Ám mivel ez nem így történt, csupán a kérdés maradt: mikor lesz elérhető az én gyerekeimnek is az oltás?

Senki sem tudja pontosan, mikor engedélyezi az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) a Covid–19 elleni vakcina vészhelyzeti használatát a 12 évnél kisebb gyerekeknek. Ám dr. Robert Frenck, a Cinncinnati Gyermekkórház Vakcinakutató Központjának igazgatója, aki egyike a Pfizer-BioNTech oltásának tesztelésébe bevont szakembereknek, úgy véli, hogy a szülőknek Amerikában legalább októberig várniuk kell ezzel. Dr. Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészség Intézet igazgatója szerint pedig a kisgyermekeknek szánt oltást nem engedélyezik 2021 vége előtt. 

Ez nagyon lassúnak tűnhet, különösen ahhoz képest, hogy a Pfizer-BioNTech vakcináját már májusban engedélyezték Amerikában a 12–15 év közötti gyermekek számára. (A Moderna júniusban nyújtotta be a 12–15 év közöttiek oltását engedélyeztetésre az FDA-hoz, ám egyelőre nem született döntés ezzel kapcsolatban.) „A lassabb tempó hátterében az áll, hogy a kisgyermekek számára készülő oltásnál más a kutatási folyamat, hiszen ők nem egyszerűen aprócska felnőttek” – mondta dr. William Towner, a klinikai tesztelés egyik orvos igazgatója.

koronavirus-oltas-kisgyerek

Az egyik legnagyobb különbség, hogy a 12–15 évesek ugyanazt a dózist kapják, mint a felnőttek, addig a kisebb gyermekeknél a kutatóknak ki kell kísérletezniük, mi a megfelelő mennyiség a kisebbek számára. A kisebb testtel – és olyan immunrendszerrel, amely látszólag jobban felkészült a Covid–19 legyőzésére – a kisgyermekek számára kevesebb hatóanyag is elegendő lehet. „Ez kevesebb mellékhatást is jelent remélhetőleg” – mutatott rá Frenck. 

Ha megvan a helyes dózis, azután következhetnek csak a biztonsági és hatásossági tesztek, először 5–11 éves kor közötti gyerekekkel, majd óvodáskorúakkal és kisbabákkal. Ezek a vizsgálatok már folyamatban vannak, ugyanakkor az FDA azt kérte mind a Pfizer-BioNTechtől, mind a Modernától, hogy vonjanak be további gyermekeket a kutatásba, hogy többet megtudjunk arról, számítani kell-e ritka mellékhatásokra, amilyen például a tinédzserek között néhány esetben előforduló szívgyulladás. „Mindkét gyógyszergyártó toborozza jelenleg is a résztvevőket a tanulmányhoz, ám valószínűleg nem jelent majd problémát a kellő számú önként jelentkezőt bevonni a vizsgálatokba” – mondta Towner, aki a dél-kaliforniai Kaiser Intézetben a Moderna vakcina tesztelését irányítja a 12 év alatti gyerekek körében. 

Ám úgy is hátra lehet néhány hónap még az 5–11 éves korosztályban is, hogy jelentkezőkben nincs hiány. Mielőtt a tinédzserek és a felnőttek számára kiadta volna a vészhelyzeti engedélyt az FDA, két hónapos utánkövetés adataival rendelkeztek minden olyan személyről, aki részt vett a klinikai vizsgálatokban. Ennél több adatot akarnak gyűjteni a kisgyerekek számára készülő vakcina esetén. A Pfizer-BioNTech ugyanakkor reménykedik, hogy már szeptember végére összegyűlik a megfelelő mennyiségű adat, hogy beadják az engedélyezési kérelmet. A Moderna képviselői egyelőre ilyen határidőt nem tudtak mondani a Time magazin megkeresésére. 

Dr. Kari Simonsen, aki az Omaha Gyermekkórházban vezeti a Pfizer-BioNTech oltásának tesztjeit, úgy érzi, két hónapnyi utánkövetés adata elegendő. „Gyemekgyógyászként úgy érzem, az az arány, ami a nagyobb gyermekek és felnőttek esetében elég lenne most is” – mondta Simonsen, aki már beoltotta mind az 50 résztvevőt a kisgyermekek körében végzett vizsgálatában, és már csak az FDA jóváhagyására várnak, hogy tovább haladhassanak.

Bár sok szülő számolja a napokat addig, míg a kisgyermekek számára is elérhető lesz végre az oltás, egyre nő azoknak a tábora, akik szkeptikusak a vakcinával kapcsolatban. Egy 2020 novemberében végzett nemzetközi tanulmány szerint a szülők 18 százaléka mondta azt, hogy engedélyezné, hogy a gyermeke részt vegyen védőoltás klinikai vizsgálatában. A Kaiser Intézet alapítványának 2021 augusztusában végzett közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy az amerikai szülők 26 százaléka beoltatná azonnal az 5–11 év közötti gyermekét, ha engedélyeznék a vakcinát. 40 százalék inkább várna és figyelne, míg 9 százalék volt azon szülők aránya, akik csak akkor oltatnák a koronavírus ellen gyermeküket, ha kötelező lenne, 25 százalék pedig semmilyen körülmények között nem adatná be az oltást gyermekének.

Forrás: Time, The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód