A szénhidrát vagy a B6-vitamin is ludas lehet a PMS-ben (x)

2023. március 01.
A menstruáció előtti napokban jelentkező tünetegyüttes, a PMS rengeteg nő életét keseríti meg. Bizonyos életmódbeli változásokkal sokat enyhíthetünk a panaszokon.
A szénhidrát vagy a B6-vitamin is ludas lehet a PMS-ben (x)

Egyes adatok szerint a PMS, azaz a premenstruális szindróma a fogamzóképes korú nők 75 százalékát érintheti időről időre, 20-40 százalékuknál pedig havi rendszerességgel jelentkeznek a tünetek. A PMS-hez társuló panaszok rendkívül szerteágazók, a szakemberek ma már több mint 150-féle tünetet tartanak nyilván. Gyakran jelentkezik például emlőérzékenység, hányinger, ingerlékenység vagy éppen szorongás. További tünetek lehetnek:

  • puffadás;
  • fáradtság, kimerültség;
  • fejfájás;
  • szorulás, hasmenés;
  • sóvárgás egyes ételek után (legfőképp az édességek után);
  • depresszió vagy lehangoltság;
  • koncentrációs nehézségek;
  • stresszkezelési nehézségek;
  • pattanások jelentkezése.

Mi okozza a PMS-t?

A tudomány jelenlegi állása szerint a PMS kialakulásában több dolog is szerepet játszhat. Bizonyos esetekben a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlyának felborulása állhat a hátterében, de közrejátszhat a kialakulásában a stressz, egyes betegségek, az egészségtelen életmód és némely táplálkozási tényezők is. Kevesen tudják, de a szénhidrát-anyagcsere zavara és a vitaminhiány, elsősorban a B6-vitamin csökkent szintje szintén hatással lehet a PMS kialakulására.

Enyhítsük a panaszokat!

Mivel a cukor és a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása is rontani tudja a PMS-t, a menstruációt megelőző hetekben érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztását, és cukor helyett természetes édesítőszereket használni. Ugyanígy fontos odafigyelni a megfelelő B6-vitamin-bevitelre. A B6-vitaminnak jelentős szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében, számos anyagcsere-folyamatban, ráadásul mérsékelheti az émelygést és a hányingert. Fogyasszunk hát olyan B-vitaminban gazdag ételeket, mint a tonhal, a marha- és csirkehús, a máj, a banán vagy az ananász.

Mindezek mellett próbáljunk meg rendszeresen mozogni, és naponta igyunk meg 2 liter szénhidrát- és szénsavmentes folyadékot. Csökkentsük a koffein- és alkoholfogyasztásunkat, mondjunk le a túl sok sót tartalmazó ételekről, és mellőzzük a dohányzást. Ezek az életmódbeli változtatások mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a menstruáció előtt jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció