Így befolyásolják észrevétlenül a mindennapjainkat a hormonok (x)

2023. november 01.
Testünkben minden hónapban olyan hormonális változások zajlanak le, amelyek hatással vannak mind a fizikai, mind a lelkiállapotunkra. Ezek a női lét természetes folyamatai. Ha a megszokottól nagyon eltérő dolgokat tapasztalunk, akkor annak a hátterében cikluszavar vagy PMS is állhat.
Így befolyásolják észrevétlenül a mindennapjainkat a hormonok

A női ciklus négy fázisból áll: a menstruációs, a follikuláris, az ovulációs és a luteális fázis. Mindegyik fázisnak megvan a maga jellemzője, előnye és kihívása. A következőkben sorra vesszük, hogyan hat a hormonjaink változása a mindennapi életünkre.

Menstruációs fázis: a tél

A menstruációs fázis során jön meg a havivérzésünk. Ez a szakasz általában 3-7 napig tart, és ekkor a legalacsonyabb a női petefészekhormonok (ösztrogén és progeszteron) szintje a szervezetünkben. A menstruációs fázis – pont, mint a tél – a belső visszavonulás ideje: sokan tapasztalják, hogy ilyenkor érzékenyebbek, befelé fordulóbbak, mint a ciklusuk más szakaszában. A menstruáció alatt fontos, hogy pihenjünk, figyeljünk az igényeinkre, és ne erőltessük magunkat túlzottan. Ilyenkor általában kevésbé vagyunk társaságkedvelők, inkább magunkba fordulunk.

A menstruációs fázis az étvágyunkra is hathat: lehet, hogy többet vagy kevesebbet kívánunk enni, vagy éppen édességekre vágyunk. Hogy a menzeszünk kevésbé legyen fájdalmas, érdemes odafigyelni arra, hogy egészséges táplálkozással támogassuk a szervezetünket. Kerüljük a cukrot, a fehér lisztet, az alkoholt és a koffeint, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, fehérjét és egészséges zsírokat. A menstruáció alatt nem ajánlott túl intenzív mozgásformát választani, inkább a nyugodt sétákat, a jógát vagy a meditációt részesítsük előnyben.

Bár a libidónk ilyenkor alacsonyabb lehet, ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk az intimitást. A szex segíthet csökkenteni a feszültséget és a menstruációs fájdalmat is.

Follikuláris fázis: a tavasz

A follikuláris fázis akkor kezdődik el, amikor véget ér a menstruációnk. Ez a fázis általában 7-10 napig tart, miközben elkezd emelkedni az ösztrogén szintje a szervezetünkben. Az ösztrogén nevű hormon a többi között hatással van a hangulatunkra, az agyi funkcióinkra, a csontok és a szív egészségére, valamint a nemi vágyunkra is. A follikuláris fázisban általában energikusabbnak, vidámabbnak, kreatívabbnak és nyitottabbnak érezzük magunkat. Csakúgy, mint a tavasz, ez a fázis is az újrakezdés ideje, amikor új célokat tűzhetünk ki magunk elé, új dolgokat tanulhatunk, vagy új kalandokba vághatunk.

A follikuláris fázisban az étvágyunk általában alacsonyabb, mint a többiben – ilyenkor érdemes könnyű, friss és tápláló ételeket fogyasztani, mint például salátákat, zöldségleveseket, halakat, tojást vagy joghurtot. A follikuláris fázisban az aktivitásunk is magasabb: válasszunk olyan mozgásformákat, amelyek élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét, mint az aerobik, a futás, a tánc vagy a kerékpározás.

Az ösztrogén hatására a libidónk is megemelkedik. Könnyebben tudunk felizgulni, és az orgazmust is intenzívebben éljük meg. A follikuláris fázisban általában vonzóbbnak érezzük magunkat, és mások is vonzóbbnak tarthatnak bennünket.

Ovulációs fázis: a nyár

Az ovulációs fázis akkor következik be, amikor a petefészekből kiszabadul egy érett petesejt. Ez a szakasz általában 3-4 napig tart, és ekkor a legmagasabb az ösztrogén szintje a szervezetünkben. Az ovuláció kezdete előtt még egy másik hormon szintje is megemelkedik: az LH (luteinizáló hormon), amely kiváltja a petesejt kilökődését. Az ovulációs fázisban szinte ragyogunk: beköszönt szervezetünk számára a nyár, a virágzás időszaka, amikor is magabiztosnak és vonzónak érezzük magunkat. Az ovuláció alatt általában kommunikatívabbak, barátságosabbak és flörtölőbbek is leszünk. Az ovulációs fázis jó időszak lehet arra, hogy új kapcsolatokat alakítsunk ki, vagy megerősítsük a meglévőket.

Az ovuláció alatt az étvágyunk is nagyobb lehet, mint a többi fázisban, éppen ezért ebben az időszakban érdemes odafigyelni rá, hogy ne essünk túlzásba az édességekkel vagy a szénhidrátokkal. Fogyasszunk inkább olyan ételeket, amelyek stabilizálják a vércukorszintet és lassítják az emésztést, mint például rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek vagy magvak. Az ovulációnk alatt válasszunk olyan mozgásformákat, amelyek fokozzák a véráramlást és az oxigénellátást – ilyen lehet az úszás, a Pilates vagy a súlyzós edzés.

A libidónk az ovuláció alatt a legmagasabb a ciklus során, ráadásul az orgazmust is könnyebben elérhetjük, és nagyobb az esélyünk arra, hogy teherbe essünk.

Luteális fázis: az ősz

Amikor a petesejt elhagyja a petefészket, beköszönt a luteális fázis. Ez általában 10-14 napig tart, és ekkor kezd csökkenni az ösztrogén szintje a szervezetünkben, miközben a progeszteron szintje növekedni kezd. A progeszteron egy olyan hormon, amely felkészíti a méhet a terhességre. Ha nem történik megtermékenyítés, akkor a progeszteron szintje leesik, és újra elindul a vérzés. A luteális fázisban kezdünk lelassulni: eljön a lezárás ideje, értékelni kezdjük az elért eredményeinket, befejezzük megkezdett feladatainkat és rendezzük a kapcsolatainkat.

A luteális fázisban sok nőnél jelentkeznek a PMS (premenstruációs szindróma) tünetei. Ezek közé tartozhat az ingerlékenység, a szomorúság, az álmatlanság, a puffadás vagy az emlőfeszülés. Jó hír, hogy ezeket a tüneteket enyhíthetjük természetes módon is, például mozgással, gyógynövényekkel vagy táplálékkiegészítőkkel. Az étvágyunk ilyenkor általában nagyobb, ezért ismét csak érdemes odafigyelni arra, hogy ne essünk túlzásokba. Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek csökkentik a gyulladást és segítik a hormonok egyensúlyát, mint amilyenek a zöld leveles zöldségek, bogyós gyümölcsök, diófélék vagy a halolaj. A luteális fázisban az aktivitásunk is alacsonyabb lesz. Fontos, hogy ilyenkor ne erőltessük meg magunkat túlzottan, inkább hallgassunk a testünk jelzéseire. Válasszunk olyan mozgásformákat, amelyek lazítják az izmokat és csökkentik a feszültséget, mint például a stretching vagy a tai chi.

A libidónk ilyenkor változó lehet: lehet, hogy kevésbé kívánjuk a szexet, vagy éppen ellenkezőleg, nagyobb az igényünk rá.

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer/ Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Getty Images

Promóció