Hűtsd le magad! – Nyári koktélok és limonádék, melyektől a bőröd is szebb lesz

2024. augusztus 02.
Ki mondta, hogy egy koktél vagy limonádé csupa cukor, és jobb, ha óvatosan isszuk? Megmutatjuk a nyár legjobb hűsítőit, melyektől kifejezetten szépek leszünk, a bőrünk pedig ragyogó!
Nyári koktél recept hugo
  • Külön jó a hűsítő nyári italokban, hogy nagyon egyszerű elkészíteni őket.
  • Mutatjuk a legjobb nyári koktélok, smoothie-k és limonádék receptjét, melyektől a bőrünk is szebb lesz!
  • A különböző gyümölcsök, fűszerek olyan plusz adalékot jelentenek a koktélokban, smoothie-kban és limonádékban, melyekben rengeteg, testünk számára fontos ásványi anyag, vitamin és hatóanyag van.

A tomboló kánikulában nincs, ami jobban esne a grillezett ételek és jeges finomságok mellé, mint egy frissítő koktél vagy limonádé, esetleg smoothie! Legyen szó alkoholos vagy mentes változatról, a legnépszerűbb italokat nem véletlenül imádjuk! 

A legtöbb nyári koktél és smoothie ugyanis egyszerű, frissítő és csupa olyan hozzávaló van benne, ami jó eséllyel már ott lapul a saját kamránkban.

Miért fontos nyáron egy jó hűsítő?

Nyáron a hűsítő koktélok és limonádék nem csak frissítőként szolgálnak. A meleg időben ennél sokkal többet jelentenek:

  • Hidratálnak: A forróság miatt a testünk több vizet veszít izzadással. A hűsítő italok segítenek pótolni a folyadékveszteséget és megőrizni a szervezet megfelelő hidratáltságát.
  • Felfrissülést hoznak és energikusabbá tesznek: A hideg italok felfrissítenek és növelik az energiaszintet, ami különösen hasznos lehet, ha meleg időben kell dolgozni vagy aktívnak kell maradni. Bár ha nem a lazítás a célunk, érdemes az alkoholmentes koktélokat és limonádékat választanunk inkább.
  • Elektrolitpótlás: A melegben az izzadással nemcsak vizet, hanem elektrolitokat (például nátriumot, káliumot, kalciumot és magnéziumot) is veszítünk. A koktélokhoz és limonádékhoz használt gyümölcsökkel, fűszerekkel pótolhatjuk a veszteséget.
  • Tápláló és egészséges választás: A hűsítő italok – például a friss gyümölcslevek vagy zöldségturmixok – értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek támogatják az egészséget és az immunrendszert. Ez különösen igaz akkor, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrot a limonádék és koktélok, amiket fogyasztunk.

Koktélok és limonádék, melyektől szép lesz a bőrünk

Bármennyire is finomak a hűsítő koktélok, azért valljuk be, nem ezek a legegészségesebb innivalók. Viszont néhány tippel alakíthatjuk úgy a kedvenc nyári italainkat, hogy azok akár szebbé tegyék a bőrünket például!

Egy kis egészséges csavar a kedvenc koktélreceptjeinken, és máris bőrszépítő hűsítőt kapunk

Egy kis egészséges csavar a kedvenc koktélreceptjeinken, és máris bőrszépítő hűsítőt kapunk

1. Bloody Mary  

Tudtuk, hogy a paradicsomban található növényi hatóanyag, a likopin erőteljes antioxidáns, ami segíti a bőrünket a napsugárzás káros hatásaival szembeni védekezésben? Hogy még hatékonyabban szívódjanak fel ezek a hatóanyagok a koktélunkból – legyen szó alkoholos vagy virgin változatról – ropogtassunk mellé egészséges növényi zsírokkal megkent pirítóst, mint az avokádó vagy olívaolaj.

Tipp: fagyasszuk le a Bloody Mary koktélt popsicle formákban, így még hűsítőbb lehet a koktél! Vigyázat, mivel az alkohol nem fagy meg, ezért ez csak az alkoholmentes változattal működik.

2. Uborka-gyömbér-lime limonádé

Az uborka hidratál, a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, a lime tele van C-vitaminnal és frissít. Egy turmixgépbe tegyünk meghámozott, felszeletelt uborkát, cukormentes gyömbéres üdítőt. Erre csavarjuk rá egy friss lime levét, tegyünk hozzá rengeteg jeget. Turmixoljuk össze, és kész is a frissítő és hidratáló nyári limonádé!

3. Zöld tea mojito

A fenti klasszikus mojito receptet felturbózhatjuk jéghideg zöld teával, hogy a bőrünk is imádja a nyári hűsítő koktélt. A zöld tea ugyanis hatékonyan veszi fel a harcot a napsugárzás DNS-t károsító hatásaival. Arról nem is beszélve, hogy még finomabbá teszi a koktélt, mert egyensúlyba hozza az édességet a kesernyés zöldtea-ízhatással.

Az élelmiszerek helyes tárolása kulcsfontosságú: a tejtermékeket középen, a gyümölcsöket a frissen tartó fiókban érdemes tárolni. A Samsung alulfagyasztós hűtőszekrényei Twin Cooling™ rendszerrel biztosítják, hogy élelmiszereid tovább megőrizzék frissességüket, hogy minden adott legyen egy nyári smoothie-hoz!

Nyári kedvenc smoothie receptjeink

A smoothie nem csak arra jó nyáron, hogy a szomjunkat oltsuk vele. A nagy melegben gyakran felér egy étkezéssel is. Ráadásul attól függően, milyen hozzávalókból készítjük, rengeteg olyan tápanyagot tartalmazhat, ami segíti a fokozott izzadás miatti ásványianyag-veszteséget. Ha már van egy jó turmixgépünk, érdemes az alábbi smoothie recepteket kipróbálnunk!

1. Áfonyás-karfiolos smoothie

Az áfonyás-karfiolos nyári smoothie nagy kedvence Gwyneth Paltrow-nak is

Az áfonyás-karfiolos nyári smoothie nagy kedvence Gwyneth Paltrow-nak is

Állítólag Gwyneth Paltrow is esküszik az áfonyából és karfiolból készített smoothie-ra, mivel nincs párja, ha arról van szó, mitől lehet valaki energikusabb. Bár elsőre bizarr párosításnak tűnhet, ám ha jobban belegondolunk, a karfiol semleges ízű, viszont tele van rosttal és növényi hatóanyagokkal, az áfonyánál jobb antioxidánst nyáron keveset találunk.

Hozzávalók az áfonyás-karfiolos smoothie-hoz:

  • 1/2 csésze fagyasztott áfonya
  • 1 evőkanál mandulavaj (cukormentes)
  • 1 nagyobb datolya kimagozva, durvára vágva
  • 1/2 csésze fagyasztott karfiol
  • 3/4 csésze cukormentes mandulatej
  • egy fél lime leve

Az áfonyás-karfiolos smoothie elkészítése:

  1. Tegyük a hozzávalókat egy turmixgépbe.
  2. Pulzálva turmixoljuk addig a hozzávalókat, míg homogén állagú smoothie-t nem kapunk.
  3. Érdemes azonnal elfogyasztani.

2. Céklás hidratáló nyári smoothie

Sportolás előtt kifejezetten ajánlott nyáron a céklás smoothie

Sportolás előtt kifejezetten ajánlott nyáron a céklás smoothie

Rubinvörös smoothie-t készíthetünk a nyár egyik legnagyszerűbb növényéből, a céklából. Nem véletlenül szuperélelmiszer a cékla: segít megelőzni a vashiányt, segíti a vérképződést és tele van C-vitaminnal. Megfiatalítja a testet ez az antioxidánsokban dúskáló turmix, ami sportolás előtt kifejezetten ajánlott, mert javítja a teljesítményünket is.

Hozzávalók a céklás nyári smoothie-hoz:

  • 1 közepes cékla megpucolva, felaprítva
  • 2 közepes sárgarépa
  • 230 g eper, a szára nélkül
  • 1 alma
  • 125 ml kókuszvíz

A céklás smoothie elkészítése:

  1. Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hozzávalókat. (Használhatunk fagyasztott epret, így a smoothie is hűvösebb és krémesebb lehet.)
  2. Tegyük a hozzávalókat a turmixgépbe, és pulzálva turmixoljuk néhány percig.
  3. A kész smoothie-t azonnal fogyasszuk.

3. Nyári barackos smoothie

A barackos smoothie mintha a nyár minden ízének esszenciája lenne

A barackos smoothie mintha a nyár minden ízének esszenciája lenne

Kétségtelenül az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy érik a barack! Ez a smoothie mintha a nyár esszenciája lenne, hiszen nem csak sárga-, hanem őszibarackot is használunk benne az elkészítéséhez. Igazi krémes, egészséges, vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagon megpakolt hűsítő finomság!

Hozzávalók a barackos smoothie-hoz:

  • 4 szem sárgabarack, kimagozva
  • 4 sárgarépa
  • 1 őszibarack, kimagozva
  • 1 narancs, meghámozva
  • néhány csepp kasvirágtinktúra
  • ¼–½ teáskanál őrölt chaga vagy más gyógygomba vagy őrölt macagyökér, ízlés szerint

+1 tipp: a grillpartik koktélsztárja, a Hugo

A Hugo spritz a bodzás limonádé frissessége koktélban

A Hugo spritz a bodzás limonádé frissessége koktélban

A Hugo koktélt mindenki imádja, nem véletlenül. Egyszerű, fröccsszerű és nyáron nincs párja! 2005-ben készítette először Robert Gruber Dél-Tirolban, innen hódította meg a világot.

A koktél hozzávalói:

  • 6 cl prosecco
  • 2 cl bodzaszirup
  • 2 cl szóda
  • Jég

A koktél elkészítése:

  1. Egy lime-ot 4 gerezdre vágunk és előhűtött pohárba tesszük a mentalevelekkel. 
  2. A pohárba töltjük a bodzaszirupot és a proseccót, majd törőfával óvatosan megtörjük a rostokat a pohárban. 
  3. Zúzott jeget teszünk az italhoz és felöntjük ásványvízzel, majd bárkanállal alaposan átkeverjük.

Fotó: Getty Images, Unsplash

Promóció