Idén utoljára láthatjuk eredeti formájában a tízéves Pilvaker csapatát

2022. január 23.
A Red Bull Pilvaker ötlete azzal a szándékkal született meg 2012-ben, hogy új formában tisztelegjen a hősök előtt és közelebb hozza a mai szóforradalmárokat a ’48-as költőkhöz. Az előadói és alkotócsapat azóta igazi családdá vált, a rendezvény pedig tíz év alatt olyan ikonikus eseménnyé nőtte ki magát, hogy minden évben rekordgyorsasággal fogynak el rá jegyek. Március 15-én ismét A Szavak Forradalmáé lesz a főszerep! Idén egy minden eddiginél hatalmasabb, jubileumi műsorral készül a Pilvaker-csapat, akiket ebben a formában utoljára láthatunk együtt a színpadon.

A Red Bull Pilvaker formabontó kulturális kezdeményezésként kavarta fel az állóvizet 2012-ben a VAM Design Centerben. Két évvel később már megújult koncepcióval érkezett meg a produkció az Erkel Színházba, ahonnan hét teltházas előadás után, 2019-ben egyenes út vezetett a Papp László Budapest Sportarénáig.

A Pilvaker csapata tíz év alatt több mint 40 magyar irodalmi klasszikust dolgozott fel. A produkció missziójának sikerére talán az mutat rá legjobban, hogy a dalokból már számos feldolgozás született, amik iskolai ünnepségek műsorában is felcsendültek. Sokakat a Pilvaker család népszerű rapperei és MC-i ösztönöztek a magyar irodalom felfedezésére, akik számos sikeres feleléshez is hozzájárultak, sőt sokan a szakdolgozatukat is a témának szentelték.

red-bull-pilvaker

2016-ban kortárs irodalmi szövegként a 8. osztályos tankönyvekbe is bekerült a Szavak című vers Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója. A dalok azonban nemcsak az irodalomórákat reformálták meg, hanem a zenehallgatási szokásainkat is: sokunk playlistjén kitüntett helyet kapott az Akarsz-e játszani, a Szeptember Végén vagy éppen a Föltámadott A Tenger.

A Red Bull Pilvaker Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versét dolgozta fel legelőször – most a tízéves jubileum apropóján az alkotók visszatérnek a gyökerekhez. A dal szép keretet ad az esemény történetének, hiszen a Pilvaker család ebben a formában, ezzel a produkcióval most utoljára lép együtt a színpadra március 15-én. Az előadáson természetesen látható lesz a csapat oszlopos tagja, Kautzky Armand színművész is, ahogy Papp Szabi, Járai Márk, Sub Bass Monster, Lábas Viki, Marsalkó Dávid, Fluor Tomi, Diaz, Szakács Gergő, Fura Csé, Dipa, Deego, Bom, Eckü, Szivák Zsolt, Meszi, Singh Viki, Delov Jávor és a Random Trip zenészei, valamint Trokán Nóra, Pálmai Anna és Bánki Beni is színpadra lépnek.

„Nem vagyok egy nosztalgiázós típus, de azért a Pilvaker 10 éve alatt jó pár dologra örömmel emlékszem vissza. Óriási utat járt be az ötlet, a produkció és az előadók is ez idő alatt – mondta Marsalkó Dávid, aki a kezdetektől fogva tagja a Red Bull Pilvaker családnak. – Egy közös utazás volt ez a közönséggel a költészet és a kortárs zene metszéspontjában. A Pilvaker számomra mindig az alázatról, a tiszteletadásról és az előremutató munkáról szólt. Hálás vagyok a közönségnek, hogy végig mellettünk voltak!”

red-bull-pilvaker

A 2022-es Red Bull Pilvakerre február 9-től vásárolhatunk jegyeket a Funcode oldalán, ha pedig volt jegyünk a 2020-as, a Covid-helyzet miatt elmaradt előadásra, akkor február 8-tól elsőbbséggel válthatunk belépőt az idei eseményre.

Fotó: Somay Márk

Olvass tovább!