Zöld kultúra: könyvek és zenék, amikkel eggyé válhatsz a környezettel

2023. április 20.
Amikor úgy érezzük, hogy semmi eredménye annak és teljesen felesleges, hogy mi magunk környezettudatosan élünk, próbálunk olyan döntéseket hozni, melyek a lehető legkisebb terhet jelentik a bolygónknak, amíg mások és a politikai döntéshozók egyáltalán nem tesznek semmit azért, hogy a Föld élhető maradjon az unokáink számára is, a kultúra lehet az, amiből erőt meríthetünk, hogy kitartsunk. Mutatjuk, szerintünk melyek azok a könyvek, zenék, podcastek, amik inspirálhatnak a minél zöldebb életre.
Zöld kultúra: könyvek, zenék és podcastek, amikkel eggyé válhatsz a környezettel
  • Az, hogy egy regény vagy podcast a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet, nem jelenti egyszerre azt, hogy apokaliptikus képekkel ijesztget. 
  • Maja Lunde történetei lebilincselik az embert, és átértékeljük addigi döntéseinket.
  • Egész sereg olyan régi-új dal van, ami segít ráhangolódni a Földünkre.

Ahhoz, hogy megmaradjon a motivációnk és inspirációnk a környezettudatos és fenntartható életmóddal kapcsolatban, sokat segíthet a kultúra. Egyre több kortárs író és zenész foglalkozik a témával. Ez nem meglepő, hiszen mindannyiunk életére hatással van a klímaváltozás. Ahogy ahhoz is mindannyian kellünk, hogy a bolygónk élhető maradjon még az unokáink számára is. 

Mutatjuk, szerintünk kik azok a művészek és melyek azok a könyvek, zenék, podcastek, amik valódi inspirációt és erőt adhatnak, hogy kitartsunk a nem mindig könnyű úton a környezettudatos élet felé.

Hogyan alakítsunk ki egy kertet egy év alatt?

Egyre erőteljesebb az igény az emberekben a talpalatnyi zöld, egy saját kis kert iránt. Nem meglepő. Egy kert a világ legjobb helye lehet. Felüdülés, menedék, éléskamra, játszótér – vagy mindez egyszerre. 

Megyeri Annamária kerttervező és illusztrátor könyve mindenkinek szól, aki kertet szeretne

Megyeri Annamária kerttervező és illusztrátor könyve mindenkinek szól, aki kertet szeretne

Van kertünk, de nem olyan, amilyet szeretnénk? Ábrándozunk egy kertről? Megyeri Annamária kerttervező és illusztrátor könyve mindenkinek szól, teljesen kezdőknek is. Gyerekeknek mesét, felnőtteknek remek ötleteket, érthető, okos, könnyen megvalósítható gyakorlati fogásokat ajánl, hogy a kert, amit létrehozunk, álmaink kertje lehessen. Ráadásul kertészeti öröknaptár és a legfontosabb kerti szerszámok listája is megtalálható benne. 

Mentsd meg a bolygót társasjátékkal

A klímaszorongás ellen az egyik leghatásosabb dolog a játék. Ha úgy érezzük, elakadtunk a környezettudatosságban, nem tudjuk, eleget teszünk-e a bolygónkért, vagy éppen azért szorongunk, mert nem tudjuk, hogyan induljunk el a fenntarthatóbb élet felé, a Mentsd meg a bolygót társasjáték megmutathatja, hogyan válhatunk aktív résztvevőivé a Föld megmentéséért folytatott harcnak.

A Mentsd meg a bolygót társasjáték megmutathatja, hogyan válhatunk aktív résztvevőivé a Föld megmentéséért folytatott harcnak

A Mentsd meg a bolygót társasjáték megmutathatja, hogyan válhatunk aktív résztvevőivé a Föld megmentéséért folytatott harcnak

Hogyan? Válaszoljunk helyesen egy-egy környezetvédelemmel, energiával vagy a föld növényvilágával, állatvilágával kapcsolatos kérdésre, és máris elhelyezhetjük a zöld erőművet jelölő lapkát a kiválasztott kontinensen. A játék közben tanulhatunk, hogy a következő alkalommal már egyre többet tudjatok meg otthonunkról, a Földről. A játék több mint 100 feladatkártyát tartalmaz, így újabb és újabb érdekességeket ismerhetünk meg bolygónkról és a környezetvédelemről.

Mi van, ha megmentjük a világot?

Egy thrillerben vagyunk. Mindannyian. De nem olvasóként és nem szerzőként. Hanem szereplőként. A szóban forgó thriller emberemlékezet óta íródik, és közben folyamatosan váltogatja a címeit. Jelenleg az a címe, hogy Klímaválság. Járvány. Digitalizáció. Terror. A múltban olyan címei voltak, mint Hidegháború, fegyverkezés, előtte pedig: Második világháború meg Első világháború. 

A neves német ökothriller-szerző, Frank Schätzing új könyve a Mi van, ha megmentjük a világot?

A neves német ökothriller-szerző, Frank Schätzing új könyve, a Mi van, ha megmentjük a világot?

De még sohasem voltunk egyszerre annyi lehetséges borzalomnak kitéve, mint napjainkban. A járvány, a háborúk, a globális felmelegedés és az ezzel sokszor együtt járó klímaszorongás fenyegető jelensége ellen az a jó hír, hogy tudással, akaraterővel, pozitív gondolkodással, kreativitással, a földi élet szeretetével és némi személyes hősiességgel meg tudunk felelni a kihívásoknak – ahogy egy valamirevaló thriller főszereplőjeként muszáj is. Márpedig mostantól mindenki főszerepet játszik, mi is!

A neves német ökothriller-szerző, Frank Schätzing (Raj, Híradás egy ismeretlen univerzumból, Az ördög temploma) tudományosan megalapozottan, izgalmasan és a humort sem nélkülözve vázol fel különféle jövőbeli forgatókönyveket, amelyekben néha kudarcot vallunk, néha győzünk. Megismerjük a jó és a rossz szereplőket, mielőtt a tekintetünk előtt megnyílik az elvégezhető feladatok széles panorámája, és a szerző megmutatja a lehetőségeket, amelyek révén elkerülhetjük a klímakatasztrófát. A világunk pedig jó marad – nem, még jobb lesz.

A világot meg lehet menteni – csak akarni kell.

Zenei playlist a bolygóról, környezetvédelemről 

Az ember életében a zene nagyon fontos szerepet játszik. Egyszerre inspirál, buzdít és bátorít, amikor arra van szükségünk, hogy bírjuk a harcot, legyen erőnk tovább menni. A klímaválság elleni küzdelem sokkal hosszabb és kíméletlenebb, mint amit a legtöbben el tudnak vagy mernek képzelni. 

De sok olyan zene született az elmúlt években, évtizedekben, amik katartikus erővel hatnak, amikor már fogytán az erőnk, lelkesedésünk. Ezek tovább lendíthetnek, hogy ne veszítsük el a hitünket akkor sem, amikor kilátástalannak tűnhet a bolygónk jövője.

Álmok földjén

Nicholas Sparks új könyvének főszereplője egy klímatudatos farmer, aki mindent bio módon állít elő és termeszt. Az egész történetet áthatja a természet szeretete és tisztelete, a természettudatos növénytermesztés és állattenyésztés. Nagyon izgalmas, ahogy a három élet milyen meglepő helyzetben keresztezi egymást és fonódik végül össze. 

Nicholas Spark új könyvének főszereplője egy klímatudatos farmer, aki mindent bio módon állít elő és termeszt.

Nicholas Sparks új könyvének főszereplője egy klímatudatos farmer, aki mindent bio módon állít elő és termeszt

Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban. Látszólagos nyugalmuk azonban rögtön semmivé lesz, amikor Tommie közli vele, hogy késő éjjel valaki a ház körül járkált, és a nevén szólongatta. Mivel a pénzük fogytán van, és a veszély látszólag minden sarkon leselkedik rájuk, a nő kétségbeesett döntést hoz…

Colby Mills zenészkarrierje nem igazán indult be, így a fiatal férfi egy kis farmot vezet Észak-Karolinában. Egy hirtelen jött fellépési lehetőség azonban Floridába szólítja, ahol megismerkedik Morgan Leevel – és az egész élete a feje tetejére áll. A lány egy rangos zenei főiskolán végzett, a célja pedig az, hogy Nashville-be költözzön, és sztár legyen. Ő és Colby rájönnek, hogy nem csupán a zenélésben tökéletes köztük az összhang, hanem egymásban a lelki társukat is megtalálták.

Egyetlen felejthetetlen hét alatt a két fiatal végigjárja az első szerelem mámorító magasságait és lesújtó szívfájdalmát, míg több száz kilométerre tőlük a sors Beverly anyai szeretetét teszi próbára. A három ember élete végül előre nem látható módon fonódik össze, és a kérdés mindannyiuk számára ugyanaz: vajon maguk mögött hagyhatják-e valaha is a múlt terheit.

Maja Lunde-tetralógia

Maja Lunde emberről és természetről szóló nagy ívű regényeivel az egész világot meghódította. A méhek története és a Kékség című nemzetközi sikerek után most a tetralógia harmadik könyvével tért vissza, hogy megrázó képet fessen az egyén, a társadalom és az ökoszisztéma sérülékenységéről. 

A népszerű skandináv szerző, Maja Lunde tetralógiájának harmadik része Az utolsó vadlovak

A népszerű skandináv szerző, Maja Lunde tetralógiájának harmadik része, Az utolsó vadlovak

Az utolsó vadlovak a világ egyetlen igazi vadlófajának történetét beszéli el. Azét, amelyet franciaországi barlangok falára festettek fel, amely évszázadokon át a mongol sztyeppéken élt, és amely a 20. századra kipusztult, csak európai állatkertekben és rezervátumokban maradt belőle. 

A három idősíkon futó történetben a szentpétervári zoológus, Mihail az 1880-as években Mongóliába utazik a kihaltnak hitt lovak nyomát kutatni, az állatorvos Karin a Szovjetunió összeomlása után azon munkálkodik, hogy az időközben megtalált vadlovakat visszatelepítse a sztyeppékre, Eva pedig 2064-ben azért küzd, hogy továbbra is egy felszámolt norvégiai rezervátumban lakhasson, miközben körülötte darabokra hullik a világ. Az élet nem mehet tovább úgy, mint addig, sem az emberek, sem az állatok számára. 

Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Ha egy hónapunk, netán csak öt percünk volna hátra az életből az első, esetleg a legeslegutolsó világvége előtt, mit tennénk? Hagyatkozhatunk a kilégzés, belégzés egyenletes ritmusára, nyugodtan, békésen várjuk a magunk teremtette apokalipszist, vagy pörgessük végig régmúlt örömeinket, valljuk meg bűneinket a „végidők önfeledt dekadenciájával”?

Selyem Zsuzsa novelláinak hősei, legyenek emberek, állatok, áldozatok, klímabűnözők vagy szaporodni vágyó humánok, rendre úgy hiszik, hogy a rossz dolgok, ha vannak egyáltalán, meggyógyíthatók.

Selyem Zsuzsa novelláinak hősei, legyenek emberek, állatok, áldozatok, klímabűnözők vagy szaporodni vágyó humánok, rendre úgy hiszik, hogy a rossz dolgok, ha vannak egyáltalán, meggyógyíthatók

Selyem Zsuzsa novelláinak hősei, legyenek emberek, állatok, áldozatok, klímabűnözők vagy szaporodni vágyó humánok, rendre úgy hiszik, hogy a rossz dolgok, ha vannak egyáltalán, meggyógyíthatók. A történetek hol groteszk, hol szürreálisan valóságos világában a szereplők országhatárokon át, háborúból menekülve, a pokol köreit megjárva vagy épp egy gyanúsan békésnek ígérkező vitorlázásról nem elszökve, vitriolos humorral próbálják túlélni sorsuk kiszámíthatatlan fordulatait.

Az első világvége, amit együtt töltöttünk olyan, akár egy fanyar iróniával megírt túlélési kézikönyv: megpróbál úgy vigasztalni, hogy ne hazudjon.

Mariposas: A királylepkék lenyűgöző vándorútja  

A természet egyik legnagyobb misztériuma a királylepkék rekord hosszúságú vándorútja, amit minden évben megtesznek Kanadából egészen Mexikóig. A nagy sikerű Fesztáv társasjáték alkotója, Elizabeth Hargrave fejébe vette, hogy tudományos pontossággal játékosítja a királylepkék elképesztő teljesítményét, így született meg a Mariposas. A játék során amellett, hogy szimbolikusan mi is megtehetjük a fárasztó utat, közelebbről megismerkedhetünk a lepkefaj báb és hernyó állapotaival és a számára legtáplálóbb nektárokkal is.

Tree FM, az erdőrádió

Valószínűleg nincs az a zene, ami jobban simogatná az ember idegrendszerét, mint az erdők hangjai. Legalább képzeletben, a hangok és képek segítségével bejárhatjuk bolygónk csodás erdeit a tree.fm gyűjteményének segítségével. Ha a Listen to Random Forest gombra kattintunk, már hallhatjuk is egy erdő jellegzetes neszeit – madárcsicsergést, vízcsobogást vagy éppen az ott élő makik beszélgetését –, miközben arról is információkat kapunk, ki és hol készítette az adott felvételt. Így eljuthatunk a szobánkban ülve például Erdélybe, Ibizára, de egy dél-koreai gyógyító erdőbe is.

Fotó: Athenaeum, Cser Kiadó, Reflexshop, Getty Images, Cerkabella könyvkiadó, General Press, Tree FM