Mindfulness és kultúra: túl az önsegítő könyveken

2023. április 28.
Az önsegítő könyvek többsége inkább árt, mint használ, ha a belső békénket keressük. Sokkal könnyebben ráérezhetünk arra, mi a mindfulness lényege, ha nem megérteni, hanem megérezni akarjuk. Ebben segíthetnek filmek, zenék, sőt, akár videójátékok is.
A színezőkönyvek, például a Virágok és madarak című felnőtt színező is elvezethet a mindfulness-hez
  • Bár sokan még mindig ezzel azonosítják, a mindfulness sokkal több meditációnál. 
  • A mindful állapot megértéséhez tegyük le az önsegítő könyveket és próbáljuk inkább érezni a világot magunk körül.
  • Egy új hobbi, de akár egy videójáték is segíthet, hogy ráérezzünk, számunkra mi hozza el a mindful állapotot.

Bár van definíciója annak, mi az, hogy mindfulness (tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként szokták röviden meghatározni), az már mindenkinél más, mi hozza el ezt a stressztől mentes, kitisztult tudatállapotot. 

Nem az önsegítő könyvekben kell keresnünk, hogyan váljunk mindfullá. Ám a könyvek – vagy a videójátékok, filmek, zenék – segíthetnek, hogy elérjük az áhított belső békét és megértsük, átéljük a mindfulness lényegét.

A Föld hangulatai

A természet bizonyítottan segít megtapasztani a mindfulnesst az embernek. És nem csak az, amikor kimegyünk az erődbe, kirándulunk vagy egyszerűen heverünk a réten és nézzük a felhőket. Már úgy is tapasztalhatjuk a jótékony hatásokat, ha például a televízión természetfilmeket nézünk. 

A Disney+ A Föld hangulatai című sorozatával elutazhatunk a kék gleccserekhez, vöröslő sivatagokhoz, buja esőerdőkhöz, így kizárhatjuk a mindennapok zűrzavarát legalább arra az időre, míg megmerítkezünk a világ csodás természetes tájainak látványában.

Nagy Panda és Kicsi Sárkány

Nagy Panda és Kicsi Sárkány barátok, együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben.

Nagy Panda és Kicsi Sárkány barátok, együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben

Ha olyan könyvet keresünk, ami igazán közel visz a mindfulness megértéséhez, keresve sem találnánk jobbat James Norbury köteténél. Nagy Panda és Kicsi Sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér. A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

Tanuljuk meg kiüríteni az elménket

Rosszul alszunk? Sokat stresszelünk? Feszültek vagyunk? Nagyon fontos képesség ezek feloldásához az elménk kiürítése, amikor megszabadulunk – legalább átmenetileg – a nyomasztó gondolatoktól, hétköznapi gondoktól. A Netflixen elérhető Headspace – Unwind Your Mind című interaktív program megtanít minket arra, hogyan használjuk a mindfulnesst a hétköznapokban a stresszoldásra, elalvásra. A legjobb, hogy személyre és a problémánkra szabhatjuk a meditációs programot.

Mindfulness szimulátor videójáték

A mindfulness egyik különleges formája az ASMR. A teljes nevén autonóm szenzoros meridián válasz egyfajta bizsergő érzés, amely általában a fejbőrön kezdődik, lefelé halad a nyak hátsó részén és a gerinc felső részén. Akkor érezzük, amikor valami nagyon kellemes élményben van részünk. Egyénenként változik, mi válthatja ki, az eső kopogása, a falevelek susogása vagy éppen a madarak csiripelése. 

A Mindfulness Simulator-ASMR meditációs videójátékban egy erdőben sétálgathatunk mint a saját egónk vagy akár lehetünk egy kő is. A lényeg, hogy a játékban nincs cél. Egyszerűen a jelenlét számít. Felfedezzük az erdőt és közben hallgatjuk, ahogy Alan Watts megtanítja nekünk a mindfulness meditációt. Ha valódi erdő nincs a közelben, a videójáték is segíthet elérni a békét és boldogságot, miközben virtuálisan gázolunk a fűben, szinte érezzük a záport a bőrünkön és nézzük a naplementét.

Mindfulness zenelista

Az érzékszervek közül talán a hallás által érhetjük el legkönnyebben a mindfulness, a tudatos jelenlét állapotát. Csukjuk be a szemünket, dőljünk hátra egy kényelmes fotelben, és tudatosítsuk, mit váltanak ki belőlünk a dalok egymás után.

Színezés és mindfulness

A színezőkönyvek, például a Virágok és madarak című felnőtt színező is elvezethet a mindfulness-hez

A színezőkönyvek, például a Virágok és madarak című felnőtt színező is elvezethet a mindfulnesshez

Marjorie Sarnat felnőtt színezőkönyvében, a Virágok és madarakban több mint harminc pompás madárportré segít, hogy szabadon szárnyalhasson a képzeletünk, ugyanakkor jelen legyünk és tudatosan alkossunk.  Díszes madarak sokasága tölti meg az egyes oldalakat: papagájok, baglyok, pávák, kolibrik és tukánok néznek vissza a tekergő indák és virágzó ágak sűrűjéből. A természet képei segítenek, hogy még közelebb kerüljünk az elménk teljes kiürítéséhez és a mindfulness állapothoz.

Fotó: Netflix, Disney+, 21. század Kiadó, Partvonal