Irodalmi kvíz: melyik magyar szerelmes versből idéztünk?

2023. július 22.
A magyar irodalomban számtalan gyönyörű szerelmes vers született. Legnagyobb költőinkből a legjobbat hozta ki az érzés. De hányat ismersz fel a magyar irodalom legszebb szerelmes versei közül? Töltsd ki a legújabb irodalmi kvízünket, és kiderül!
irodalmi kvíz szerelmes versek
  • Melyik magyar szerelmes vers a kedvenced: Ady szenvedélye, Kosztolányi játékossága vagy Petőfi nyílt érzelmei állnak hozzád a legközelebb?
  • Hány szerelmes verset ismersz fel a kvízben?
  • A szerelem örök és kiapadhatatlan témája a költészetben

A leghíresebb magyar költőknek számtalan gyönyörű, páratlan szerelmes verset köszönhetünk. Az érzés legmeghittebb, legboldogabb vagy éppen legszomorúbb oldalát írják le ezekben a költeményekben. Az iskolában a leghíresebb szerelmes versekkel megismerkedünk, de még ma is emlékszünk rájuk? Töltsük ki a legújabb irodalmi kvízünket, és kiderül, mennyi szerelmes verset ismerünk fel!

Mi a szerelem? Mindenkinek más!

A legnagyobb költőink, ahogy mi, hétköznapi emberek, mind másképp élték meg a szerelmet. Amennyi boldogságot okozhat, annyi fájdalmat is szülhet, vagy éppen őrültségre ösztönözhet. A magyar irodalom nagyjai is mind átélték ezt, csak ők szavakba is tudták önteni mindezt a költészet eszközeivel. Legújabb kvízünkben azt tesztelhetjük, vajon hányat ismerünk fel az idézetek alapján a legismertebb szerelmes versekből.

A költészet világában mindig is a férfiak számítottak a termékenyebb alkotóknak. Ez talán arra is visszavezethető, hogy a nők nehezebben tárják a szeretett személy elé érzelmeiket, és inkább várnak a másik nem kezdeményezésére. Nagyrészt a társadalmi elvárásokra és nemi sztereotípiákra is visszavezethető mindez. Persze nem példa nélküli a szerelmes vers a női költőink munkásságában sem, gondoljunk csak Nemes Nagy Ágnes A szomj című költeményére. 

Melyik a legnépszerűbb magyar szerelmes vers?

Ahány ember, annyiféle ízlés, a szerelmes versek közül sem emelhetünk ki egyetlen egyet, ami mindenkinek biztosan tetszik. Az esküvőkre választott versek adnak némi támpontot, ha a legnépszerűbb szerelmes verset keressük. A statisztikák szerint Ady Endre és Radnóti költeményeit választják a legtöbben életük nagy napjára. (De vajon a kvízben is felismerjük a két költő szerelmes verseit?)

A harmadik helyen József Attila versei állnak a magyar költők közül. Ez nem jelenti azt persze, hogy mások ne írtak volna gyönyörű szerelmes költeményeket. A kvíz kitöltésével próbára tehetjük magunkat, vajon hányat ismerünk fel ezek közül a versek közül. Nem kell mást tennünk, csak válaszolnuk a kvíz tíz kérdésére, és kiderül, vajon mennyire vagyunk képben a magyar szerelemi költészettel!

Fotó: Unsplash