Ezek voltak 2023 kasszasiker filmjei, amiket mindenki imádott

2023. december 28.
Az idei év legjobban várt filmjei a legsikeresebbek is voltak egyben. Elképesztő kasszasikerek voltak 2023-ban, a Barbie című mozifilm pedig egy rekordot is felállított.
Margot Robbie és Ryan Gosling a Barbie premierjén 2023 kasszasiker filmje volt

2020-at eléggé megsínylette a filmipar, rengeteg premiert és forgatást elhalasztottak, van olyan, ami éveket csúszott: idén több olyan film is kijött, aminek már 2-3 évvel ezelőtt kellett volna. A szakértők szerint 2023-ban végre újra annyian voltak moziban, mint a koronavírus előtti években, az emberek kedve tehát újra megjött a mozizáshoz, ez pedig azt eredményezte, hogy több idei premier is rekordokat döntött.

Barbie

A legtöbben már akkor sikerként könyvelték el a filmet, amikor kiderült, hogy Margot Robbie Barbie, Ryan Gosling pedig Ken bőrébe bújik. A népszerű játékfigurákról szóló élőszereplős film azokat is bevonzotta a mozikba, akik ezt a két színészt nem annyira szeretik. Ennek meglett az eredménye, több mint 500 milliárd forintnak megfelelő dollárt termelt a megjelenése óta.

Super Mario Bros.: A film

Anya Taylor-Joy és Chris Pratt a bemutatón

Anya Taylor-Joy és Chris Pratt a bemutatón

Talán sokakat megdöbbenthet, de a második helyet a Chris Pratt, Anya Taylor-Joy és Jack Black főszereplésével készült Super Mario Bros.: A film szerezte meg a maga (eddig) 400 milliárd forintos bevételével.

Oppenheimer

Az Oppenheimer című életrajzi thrillert Cristopher Nolan rendezte, ráadásul a tartalma miatt nagyon sokan várták, hogy végre moziba kerüljön. A film Cillian Murphy főszereplésével készült, aki a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. Érdekesség, hogy a Barbie című filmmel éppen egy napon volt a premierje, alul is maradt vele szemben, de azért nem panaszkodhatnak a készítők, hiszen több mint 320 milliárd forintot hozott a konyhára.

A galaxis őrzői vol. 3

A Galaxis őrzői vol3. premier

A Galaxis őrzői vol 3. premier 

Talán nem meglepő, hogy a TOP5-ös listára egy szuperhősfilm is felkerült – ezúttal a Marvel volt a szerencsés, a DC alulmaradt. Igaz, sokak szerint az eddigi három film közül ez a leggyengébb, mégis sok embert bevonzott a moziba, így ebben az évben ez volt a negyedik legsikeresebb film a maga 855 millió dollárjával (kb. 300 milliárd forint).

Halálos iramban 10.

Tyrese Gibson és Vin Diesel a premieren

Tyrese Gibson és Vin Diesel a premieren 

Elképesztő, de az idei volt a Halálos iramban-széria 10. része, és bár a történet és a magánéleti szálak alakulnak a filmben, a fókuszban ugyanaz áll az első rész óta. Mégis működik, hiszen imádják az emberek, ez pedig berepítette a legtöbb pénzt kaszáló filmek közé. A Fast X már több mint 240 milliárd forintot termelt.  

A legjobbak között ott van még természetesen a Mission: Impossible legújabb része, az új Pókember-film, az élőszereplős A kis hableány és a legutóbbi Transformers-mozi is.

Fotó: Getty Images