Kvíz: tudod mind a tíz festményről, ki az alkotója?

2024. január 24.
Valószínűleg mindenki felismeri a Mona Lisát, de vajon azonnal rávágjuk, ki az alkotója? Tegyük próbára magunkat a legújabb kvízzel, amiben azt kell megmondanunk, ki készítette a tíz világhírű festményt!
Festmény kvíz
  • Mennyire ismerjük a világ festészetét?
  • Tegyük próbára magunkat a festménykvízzel, és kiderül, vajon mennyire vagyunk járatosak a művészetekben!
  • Hány festmény alkotóját tudjuk pontosan megmondani a kvízben?

A festészet egyidős az emberiséggel. Már az ősember is készített barlangrajzokat. A művészetnek fontos szerepe van az egyetemes kultúránkban, de a művészetterápia egyre elfogadottabb és elterjedtebb kezelési módszere a szorongásos zavaroknak és más lelki eredetű problémáknak. 

Nem élhetünk tehát művészet és festészet nélkül. De vajon mennyire ismerjük a világ leghíresebb festményeit? Meg tudjuk mondani a legújabb festménykvízben, ki az alkotója a műveknek?

A világ legdrágább festményei

Számos dolog meghatározza egy műalkotás árát. De elmondható, hogy a festmények között számos olyan alkotás található, melyek csillagászati áron keltek el egy-egy aukción. Meglepő darabokat is találunk a világ tíz legdrágább festménye között:

  1. A világ legértékesebb festménye Leonardo da Vinci Salvator mundi című alkotása. Értéke 450,3 millió dollár, ami körülbelül 132,8 milliárd forint.
  2. Willem de Koening Interchange című festménye a második legértékesebb a világon, 300 millió dollár, nagyjából 88,5 milliárd forint az értéke.
  3. Paul Cézanne alkotása, A kártyajátékosok a harmadik legdrágább festmény a világon, értéke mintegy 74 milliárd forint.
  4. Paul Gauguin egyik csodás festménye, a Mikor házasodsz? a negyedik legdrágább festmény a világon. 210 millió dollár, nagyjából 61 milliárd forint az értéke.
  5. Jackson Pollock Number 17A című festménye 200 millió dollárért cserélt gazdát. Ez nagyjából 59 milliárd forint.
  6. Mark Rothko No. 6 (Lila, zöld és piros) című festménye a hatodik legdrágább a világon, 54,9 milliárd forintot kellett kifizetni érte.
  7. Gustav Klimt festménye, a Vízikígyók II. 54,3 milliárd forintért talált új gazdát.
  8. Egy páros portré a világ nyolcadik legdrágább műalkotása, Rembrandt van Rijn munkája. Maerten Soolmans és Oopjen Coppit képmása 53,8 milliárd forintért talált új gazdára.
  9. Pablo Picasso Algériai nők című festménye a világ kilencedik legdrágábbja. 2015-ben mintegy 53 milliárd forintért kelt el.
  10. Amedeo Modigliani egyik festménye jelenleg a világ 10. legdrágább alkotása. A Sotheby’s aukciósháznál 170,4 millió dollárért (kb. 51 milliárd forint) kelt el a Nu couché című alkotás.

Indulhat a festménykvíz?

Itt az ideje, hogy kitöltsük a festménykvízt, és próbára tegyük magunkat a világ leghíresebb festményeivel. Ezek közül egyik sem szerepel a világ legértékesebb művei között, mégis valószínűleg mindenki ismeri őket. De vajon azt is tudjuk kapásból, ki az alkotójuk? A festménykvízben 10 alkotást látunk. Mindegyiknél 3 lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a helyes. Hányat találunk el a kvíz kérdései közül?

Hány híres festmény festőművészét találod el?

Festmény kvíz nyitó

Mennyire ismered a világ leghíresebb festményeit? Legújabb kvízünkből kiderül, vajon jól emlékszel-e, ki az alkotója ezeknek a csodás műveknek. Hányat találsz el helyesen?

Fotó: Wikimedia, Unsplash