Végre kiderült, hol nézhetjük a tévében a négy Oscar-díjas Szegény párákat

2024. március 23.
A Disney+ bejelentette, hogy a 4 Oscar-díjjal és 5 BAFTA-díjjal rendelkező Szegény párák Magyarországon kizárólag a Disney+-on lesz elérhető március 27-től. A filmnek magyar kötődése is van, hiszen Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője nyerte az idei Oscar-díjat Shona Heath és James Price látványtervezővel közösen.
Végre kiderült, hol nézhetjük a tévében a négy Oscar-díjas Szegény párákat

Yorgos Lanthimos új filmje, a Szegény párák elképesztő történet Bella Baxter fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, és ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. A Szegény párákban végignézhetjük, ahogy a viktoriánus kor előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője is Oscar-díjat kapott

Szegény párák és a 2024-es Oscar-díj

Az Alasdair Gray könyve alapján készült film forgatókönyvét Tony McNamara írta, így ez a második közös munka Lanthimos és McNamara, a legjobb film kategóriájában Oscar-díjra jelölt, A kedvenc című film alkotói között. A film producerei Ed Guiney, Andrew Lowe, Yorgos Lanthimos és Emma Stone. A Szegény párákban Bella Baxter szerepében Emma Stone-t láthatjuk, Dr. Godwin Baxterében Willem Dafoet-t, Duncan Wedderburnt pedig Mark Ruffalo alakítja.

A négy Oscar-díjjal (legjobb női főszereplő, legjobb jelmeztervezés, legjobb látványtervezés, legjobb smink és haj) jutalmazott Szegény párákat nemzetközi szinten a velencei filmfesztiválon (itt a versenyprogram győztese lett, hazavihette az Arany Oroszlán-díjat) és a Telluride-i Filmfesztiválon mutatták be először, itthon pedig a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették először. Később az Oscar-szobrocska mellett két Golden Globe-díjjal jutalmazták a legjobb vígjáték és a legjobb női főszereplő kategóriában, valamint öt BAFTA-díjat is magáénak tudhat már.

Emma Stone a Szegény párákban nyújtott alakításáért nyerte második Oscar-díját

Hol nézhetjük meg a Szegény párákat?

Emma Stone már a velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyerő, A kedvencben is együtt dolgozott a rendezővel, és nagyon jól döntött, hogy ismét így tett, ugyanis a Kaliforniai álom után a Szegény párák hozta el neki a második Oscar-díjas alakítást. A filmet a Disney+ felületén streamelhetjük március 27-től.