5 dolog, ami azonnal segíthet, ha kimerültnek érzed magad

2018. május 31.
Mindig vannak olyan időszakok, amikor összesűrűsödnek a teendők, elárasztanak a feladatok, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy folyamatosan a teljes kimerültség és a feszítő stressz között ingadozik az állapotunk. Ilyenkor muszáj egy kicsit megállni és tudatosan tenni azért, hogy jobban érezzük magunkat!
Fotó: Unsplash.com

Mondd le!

Az eleve stresszes, fárasztó időszakokban még nyomasztóbb szembenézni az előttünk álló feladatokkal, még akkor is, ha azok között olyanok is vannak, amiket egyébként szívesen csinálunk. Mondjuk le a meggondolatlanul elvállalt munkákat és szívességeket, amik még olyan távlatban vannak, hogy ezzel nem okozunk senkinek sem kárt, és ritkítsuk meg a baráti programokat is – meg fogják érteni, hogy most a pihenés az első!

Automatizálj

Vedd le a válladról a terhet, például állítsd automatikusra a szükséges befizetéseket, utalásokat, így nem kell azzal zsibbasztanod az agyad, hogy mindent fejben tarts. Állíts be automatikus választ a leveleződben, amiben megírod, hogy el vagy havazva, de mindenképpen válaszolsz majd az e-mailre. Használd bátran az emlékeztetőket, nem kell mindent megjegyezned!

Felejtsd el a közösségi médiát

Ideje egy kis detoxra, mert hidd el, a közösségi médiában töltött idő borzasztóan fárasztó tud lenni. Ha nem tudsz térerő nélküli kis faluba utazni, akkor csak tedd le a telefont egy kis időre és inkább olvass egy jó könyvet, vagy tudod mit? Ne is csinálj semmit!

Kis lépések

Már azzal nagyon fel tudod pörgetni a motivációdat, ha valami pici dolgot elintézel. Válassz ki egy célt és tégy érte valami apróságot, például intézz el egy telefont, írj meg egy e-mailt. Ezek olyasmik, amik nem kerülnek túl sok erőfeszítésbe, mégis sokkal elégedettebbek leszünk tőlük.

Törődj magaddal!

Ez a legfontosabb és persze egyben a legnehezebb dolog. Ne engedj az alvásidődből, figyelj a rendszeres evésre, engedj meg magadnak egy hosszú sétát a szép időben vagy egy kávézást a parkban. Még olyankor is, amikor azt érzed, tényleg nem mozdulhatsz el a számítógéped mellől. Gondolj arra, hogy épp ezek segítenek majd, hogy később eredményesebben végezd a munkádat!