Mi kell a tökéletes romantikus vacsorához?

2019. július 06.
Akár a világ legjobb vacsorapartiját szervezzük, vagy a kedvesünket akarjuk meglepni egy romantikus, gyertyafényes vacsorával, a tökéletes étkezéshez a hangulat és étel optimális összhangja szükséges.

Ha megkérdeznék, hogy milyen a számunkra tökéletes étkezés, egy isteni steak képe jelenne meg lelki szemeink előtt, vagy a sötét fa burkolat a kedvenc éttermünkben? Hogyan írnánk le a kedvenc desszertünket? Illatos-omlós almáspitére gondolnánk először, vagy a piros-fehér kockás terítőre a nagymamánk konyhájában? A tökéletes étkezéshez sem az étel, sem a hangulat nem elég önmagában.

Hangulat és étvágy
Ugyanaz az étel gyakran sokkal jobban ízlik egy étteremben, mint otthon, a saját ebédlőnkben. Most megnyugodhatunk, nem a mi főzési képességeinkkel van a probléma. Tudományosan bizonyították, hogy a lágyan megvilágított, halk háttérzenét játszó, hangulatos éttermek sokkal élvezetesebbé teszik az étkezést, míg az erős fények, fém asztalok és hangos zene pont ellenkező hatást vált ki. Ami azonban meglepő a kutatásban, hogy a zene fajtája és a fények színe nem befolyásolja az étvágyat. A rockzene is lehet étvágygerjesztő, ha elég halkan szól a háttérben.
De milyen ételek és italok azok, melyekkel garantáltan lenyűgözhetjük a másik embert?


Mi legyen a tányéron?
Egy üveg vörösbor vagy egy doboz sör egészíti ki jobban a tökéletes steak-et egy tökéletes vacsorán? “A kutatásunk eredménye szerint a hagyományos étel- és italpárosítások sokkal étvágygerjesztőbbek, mint a szokatlan megoldások” – mondta Dr. Giulia Buodo a Padovai Egyetem klinikai pszichológusa, a kutatás vezetője. Eszerint a vörös húshoz vörösbor való, ez sokkal jobban fokozza a hangulatot, mintha sört szolgálnánk fel a húshoz. Ha az étel és ital már megvan, ne feledkezzünk meg a megfelelő fényekről és zenéről, és már kezdődhet is a tökéletes vacsora.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash