Mitől lehetünk 5 százalékkal boldogabbak?

2019. december 15.
Ha nem is tudatosul bennünk, de életünk minden területén, szinte folyamatosan kisebb-nagyobb döntéseket hozunk. A döntéseink által alakítjuk az életünket, és ezek a döntések akár boldogabbá is tehetnek minket. Csupán el kell gondolkoznunk azon, hogyan hozzunk olyan döntést, amitől boldogabb lesz az életünk.

Ha öt százalékkal boldogabbá tehetnénk az életünket, hogyan tennénk? A pozitív pszichológia tárgya, hogy rájöjjünk, mi az, amitől boldogabb és sikeresebb lesz az életünk, mitől érezzük úgy, hogy van értelme az életünknek, kapcsolatainknak. Már csak azt kell megértenünk, milyen döntéseket kell hoznunk ahhoz, hogy öt százalékkal több boldogságban legyen részünk. Egyáltalán nem kell nagy változtatásokra gondolni.

Legyen a pozitivitás az első helyen
Sokan szeretének pozitívabban gondolkodni a mindennapokban. A kutatások szerint a különböző hobbik és az emberi kapcsolatok azok, amelyek boldogabbá tehetnek. Az is hozzájárul a mindennapi boldogsághoz, ha észrevesszük az apróságokat és hálásak vagyunk ezekért is.
Ahhoz, hogy 5 százalékkal boldogabb legyen az életünk, olyan apróságok kellenek csupán, hogy mosolyogjunk gyakrabban, halgassunk zenét a reggeli készülődés alatt, minden este keressünk három olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk, játsszunk a kutyánkkal, igyunk egy zöldteát, olvassunk többet vagy főzzünk valami finomat.


Ápoljuk a kapcsolatainkat
“A kapcsolataink minősége meghatározza az életünk minőségét” – mondta Esther Perel párkapcsolati szakértő, pszichoterapeuta. A boldogság első számú forrása az, ha törődünk a másik emberrel, a körülöttünk élőkkel. A kapcsolatok olyan érzelmi és fizikai többletet adnak, melyek megvédenek a magánytól. Öleljük meg gyakran a gyerekeinket és csikizzük őket, míg sírnak a nevetéstől. Töltsünk több minőségi időt a barátainkkal, támogassuk az épp nehéz helyzetben lévő ismerőseinket, beszélgessünk sokat a családtagjainkkal, és máris 5 százalékkal több boldogságot csempészhetünk az életünkbe.

Legyen céljaink
Célokat kitűzni és dolgozni értük fontos dolog. Ám fontos, hogy realisztikus céljaink legyenek. Olyan könnyen megvalósítható, hétköznapi dolgok is javítják a boldogsászintünket, ha például azt tűzzük ki magunk elé, hogy kitakarítjuk a kamrát, több olyan dolgot csinálunk, amit akarunk, és kevesebb olyat, amit muszáj. Elhatározzuk, hogy több időt töltünk a szabadban, minden héten legalább egyszer találkozunk egy közeli baráttal, új hobbikat keresünk, megválunk olyan dolgoktól, amikre nincs szükségünk, otthonról dolgozunk vagy kevesebb szemetet termelünk.

A kedvesség kifizetődő
Nem kell hozzá semmi, hogy kedvesebbek legyünk másokkal – és saját magunkkal is. Ez boldogabbá tesz, javulnak a kapcsolataink és csökken a stressz az életünkben. Nem mindig megy könnyen a kedvesség kimutatása, ám egy kis odafigyeléssel az ítélkezés és kritikus hang helyett támogatással is fordulhatunk másokhoz. Máris öt százalékkal boldogabbak leszünk, ha kedvesebben fordulunk az idegenek felé, elengedjük az elvárásainkat, többet adunk és osztunk meg másokkal, az önkritikát lecseréljük önmagunk dicséretére, bókolunk másoknak, kevesebbet dolgozunk és elkezdjük szeretni magunkat.


Egészséges szokások
A test és a lélek egészsége közötti szoros kapcsolatot számos tanulmány kimutatta már. Tudjuk például, hogy a stressz milyen fizikai problémákat okozhat a szívproblémáktól a diabéteszig. Az egészséges szokások így nemcsak a fizikai jóllétünket, de a boldogságunkat is befolyásolják. Étkezzünk egészségesebben, tornázzunk, pihenjünk, sportoljunk és aludjunk eleget, hogy boldogabbak legyünk!

Éljünk a jelenben
A mindfulness az arra való odafigyelést jelenti, ami most történik körülöttünk. Lehetőséget ad arra, hogy lassítsunk, tisztábban lássuk a minket körülvevő világot és eseményeket, így elkerüljük, hogy olyat tegyünk amit később megbánnánk. Miért nem élünk tehát mégsem a jelenben? A Harvard Egyetemen végzett tanulmány szerint az elménk az idő közel felében vándorol az időben, tehát gondolatban valahol teljesen máshol vagyunk. Mit tehetünk, hogy 5 százalékkal boldogabbak legyünk? Meditáljunk rendszeresen, csak üljünk le és figyeljük a gyermekeinket, engedjünk el olyan dolgokat, melyekre nincs ráhatásunk, fejezzük be a felesleges aggódást a körülményeken, melyeken nem változtathatunk.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash