Forradalmi önsegítő terápia otthonra: EFT

2020. június 07.
Az Érzelmi Felszabadulás Technikája (EFT) nem új keletű terápiás módszer, mégis csak az elmúlt években kapta meg a megérdemelt figyelmet. Mára már széles körben elterjedt, alkalmazzák magas rangú üzletemberek, hírességek – mint például Naomie Harris brit színésznő vagy Fernando Alonso spanyol autóversenyző – és magukról gondoskodni kívánó nők is.

Az EFT, más néven a kopogtatás egy önsegítő módszer, amely során a test meridiánpontjait kell végigkopogtatni. Ezt megtehetjük mi magunk, de, ha úgy biztosabbnak érezzük, EFT-szakértőhöz is fordulhatunk. Az elképzelés ugyanaz marad: a mozdulatsor által negatív érzésektől szabadulunk meg, és ennek köszönhetően érzelmeink szabadon tisztulhatnak.

Milyen hatása van az EFT-nek?

A módszer elve szerint minden érzelem és gondolat energiából tevődik össze, és ez a pozitív vagy negatív energia fizikai megnyilvánulása hatással bír a test működésére. Habár testünk képes természetesen gyógyulni, a stressz és az érzelmi problémák ennek a folyamatnak az útjába állhatnak. A negatív energiák leküzdésében, és az energia-egyensúly helyreállításában lehet segítségünkre az EFT. Amint a nem kívánt érzések eltűnnek, a korlátozott meggyőződések felszabadulnak, és helyükre pozitív gondolatok kerülnek. Az EFT-t alkalmazva, átvehetjük az irányítást érzelmi állapotunk felett, figyelmünket a jelen pillanatra összpontosíthatjuk, javíthatunk kedélyállapotunkon, és elcsendesíthetjük az elménket. Mindennek köszönhetően könnyebben vesszük majd az előttünk álló akadályokat, és elmélyíthetjük az elménk és testünk közti kapcsolatot.

Az ausztrál Bond University tavaly májusában tudományosan bizonyította, hogy az EFT képes „újraprogramozni” az agyi idegpályákat. Így az EFT nemcsak a mentális és lelki egészségre fejti ki jótékony hatását, hanem leküzdhető vele például a repüléstől való félelem, és javítja a teljesítőképességet is. Emellett a múltbéli traumák elengedésére ösztönöz, valamint arra, hogy pozitívan álljunk a jelenhez és a jövőhöz. Röviden fogalmazva az EFT pozitív gondolkodásmódra serkenti az agyat, és valljuk be, erre mindannyiunknak szüksége van mostanában.

Hogyan alkalmazzam az EFT-t?

Ha az EFT a napi rutinod részévé válik, akkor segíthet megküzdeni a stresszel, a szorongással, sőt még az álmatlansággal is. Alkalmazd az EFT-t reggelente bármely előtted álló aggodalom leküzdésére, és este, mielőtt lefeküdnél, hogy megszabadulhass mindentől, ami aznap fejfájást okozott.

A lépések egyszerűek: először tisztázd magadban, hogy pontosan milyen problémát szeretnél feldolgozni. Ez lehet egy múltbéli emlék, ami a mai napig nyomja a lelked, egy elkövetkező esemény, ami szorongással tölt el, vagy éppen az aznapi hangulatod. A lényeg, hogy egyszerre csak egy dologra koncentrálj.

Ezt követően tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit gondolsz ezekről a dolgokról, és milyen érzéseket keltenek benned. Próbáld meg pontosan meghatározni az érzést. Lehetsz dühös, zaklatott, szomorú, frusztrált vagy csalódott. De az is lehet, hogy szégyen, bűntudat, tehetetlenség, sokk, fájdalom vagy kétely ébred benned.

Olvastad már?

 

Ezután találd meg azt a pontot a testedben, ahol az adott érzelem felgyűlik, és hogy fizikailag milyen hatással van rád. Esetleg szaporán ver a szíved, szorít a mellkasod vagy zavartak a gondolataid? Talán kavarog a gyomrod vagy szorít a torkod?

Az utolsó lépésben állapítsd meg a probléma vagy érzelem intenzitását egy 0-10-es skálán tedd – ahol a 10 a maximális intenzitás. Ezzel a rendszerrel a későbbiekben követheted a terápia hatékonyságát.

A megfigyeléseidet alaposan átgondolva kezdj bele a kopogtatásba. A folyamatot a karate ütésponton kezdd, amely a kezed külső ívének közepén található, és miközben ezt kopogtatod, ismételgess egy mondatot, amelyben felszínre kerül a probléma, de ugyanakkor önmagad elfogadása is. Egy példamondat: Habár [probléma]-val küzdök, teljes mértékben elfogadom magam.

A karate ütéspont után a test bizonyos pontjait kell kopogtatnod, miközben a választott mondatot ismétled, majd kettő vagy több ujjbeggyel kopogtass végig a megadott sorrendben az alábbi pontokon úgy, hogy minden pontot körül belül ötször érintesz:

• fejtető – közvetlenül a fejtető közepén
• szemöldök közepe – épphogy az orr kezdeténél
• szemek mellett – a szemek külső sarkánál lévő csonton
• szemek alatt – szemek alatti csonton
• orr alatt – az orr és a felső ajak között
• száj alatt – az alsó ajak és az állcsúcs között
• kulcscsont pont – kulcscsont belső felén
• karok alatt – a test oldalán, kb. tíz centiméterrel a hónalj alatt
• hüvelykujj oldala
• mutatóujj oldala
• középső ujj oldala
• gyűrűs ujj oldala
• kisujj oldala

Amíg ezeket a pontokat kopogtatod, koncentrálj az érzelmeidre és tested érzéseire. Folytasd a kopogtatást, és írd le, mit érzel. Miután végigkopogtattál párszor a sorrenden, ne hagyd abba, hanem írd körül magadnak minden gondolatodat és érzelmedet.

Miután újra végigmentél néhányszor a sorrenden, és nyugodtabbnak érzed magad, folytasd a kopogtatást, és tedd fel magadnak a kérdést, mégis mi értelme van ragaszkodni ezekhez az érzelmekhez? Van valami hasznuk a számodra? Ideje elengedned őket, hiszen kész vagy megtenni ezt a lépést, és nem lesz semmi baj. Vegyél pár mély lélegzetet, majd gondolkodj el rajta, hogy érzed magad az EFT módszer alkalmazása után. Amennyiben bármely mélyreható érzelem hátramaradt, állapítsd meg, melyik érzelem ez, hol érzed, és milyen intenzitással. Ezután kezdd újra a folyamatot a fentebb leírtak alapján.

Az önsegítő technikák számos előnyös hatással bírnak, és sokak eredményes változásokat tapasztaltak az EFT-nek köszönhetően. De ne feledjük, hogy felelősségteljesen alkalmazzuk ezt és a hasonló módszereket, és fizikai fájdalom vagy érzelmi problémák esetén javasolt a szakember felkeresése.

Fotó: Getty Images

Szöveg: Berberovics Beáta, a Central Médiakadémia hallgatója

Olvastad már?