5 különleges keleti mozgásforma testnek és léleknek

2018. február 26.
A tavaszi megújulás részeként érdemes egy esélyt adni a keleti filozófiához szorosan kapcsolódó mozgásformáknak is. A következő öt különleges torna megelőzésképpen vagy kiegészítő terápiaként, testi-lelki problémákra egyaránt megoldást jelenthetnek.

Ujj-jóga

A keleti mozgáskultúrák és vallások már évezredek óta tudják, hogy a kezünk egész testünk térképe. Testünk energiacsatornáinak kezdő- és végpontjai egyaránt a kézfejeken találhatóak, ez a mudrák, azaz az ujj-jóga harmóniateremtő erejének titka. Nem csak a lelki, hanem a testi állapotunkra is hatással lehet, ha a mindennapi mozgásformák mellé tudatosan használjuk az ujjgyakorlatokban rejlő energiákat.

Egy-egy megfelelő ujjtartás elsajátítással bármely szerv vagy testrész erősíthető. Különösen ajánlott gerinc és nyakproblémákkal szenvedők számára, hiszen a kézfejünkkel ezen területek közvetlen összefüggésben vannak. De remekül használható megelőzésre, akut és szervi megbetegedések esetén, vagy a mentálhigiénés egyensúly megtalálása érdekében is az ujj-jóga. Jógázók, meditálók számára pedig akár szintlépés is lehet a kézgyakorlatok beépítése a mindennapi gyakorlásunkba.

Csakrameditáció

Többek között a jóga órákról is ismerős lehet az energiák harmonizálását hivatott csakrameditáció. A keleti csakraelmélet szerint hét fő csakránk van, melyhez mind-mind más szervek és testrészek tartoznak. Meditációval pedig a elérhető a csakrák tisztítása, feltöltődése is. Az  érzékszervi stimuláció eszközeit is bevető technika alaptézise, hogy a csakrák reagálnak a hangokra és minden csakrának külön színe van.

A jógagyakorlatok kiegészítéseként, vagy akár önállóan is alkalmazható gyakorlatok betegségmegelőzésre vagy a pszichés egyensúly visszaszerzéséhez is remek relaxációs eszközt nyújthatnak.

Hol? 

Jógasziget

Anamé Program

Csikung

Az ősi kínai energiatorna és meditáció minden keleti harcművészet és a feng shui alapját is képezi. A csí áramlását segítő mozgásforma a thai chihoz hasonlóan, a mozgás jótékony fizikai hatása mellett segít fejleszteni a stratégia, koncentráció, intuitív megérzések tudatosításának képességét is.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy mi is a különbség akkor a kettő között: míg a thai chi a tánc mozgásvilágához közelebb áll, a csikung a légzéstechnikára helyezi a hangsúlyt a mozgás mellett.

Hol?

Csung Jüan Csikung Tanfolyam

Lélekvasaló Csikung Iskola

Dao Yin

A kínai orvoslásban használt gerinctorna, azaz a Dao Yin központjában az izom és az izületek blokkjainak oldása, és a csontok helyreigazítása áll. A teljes gerincoszlopot átmozgató és erősítő technika a belsőszervek egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Különösen ajánlott a keleti gerinctorna a mozgásszegény életmódot folytatóknak, irodistáknak, hiszen a test teljeskörű átmozgatása és a helytelen tartás korrekciója mellett az elmét is lecsendesíti a Dao Yin.

Nagy László kínai gerinctorna

AUM Jógaközpont

Meridián torna

A kínai gyökerekkel rendelkező gyógytorna a test energetikájának harmóniáját tűzi ki célul: különböző akupunktúrás pontok stimulációjával akadálymentesíti az energiaáramlást. A speciális légzésgyakorlatokat is alkalmazó mozgásforma többek között erősítésnek sem utolsó, de ennél sokkal többet is tud. Ahogyan azt a keleti gyógyászatban már megszokhattuk, a meridián torna is egy nagyon összetett, testi-lelki mozgásforma, mely központjában az öngyógyító mechanizmusok megtalálása és alkalmazása áll.

A torna alappilléreit szerencsére már Magyarországon is elsajátíthatjuk. Ugyan minden nap érdemes elvégeznünk a megtanult gyakorlatsort a hosszútávú egészségügyi változás érdekében, de a jó hír, hogy naponta csupán 20 percet igényel a mozgásforma.

Hol?

Herkules Meridián Központ

 Naturasziget