Szabadulás a karanténból, avagy a bőség zavara

2020. május 23.
A karanténból kiszabadulva mintha egy új világ tárulna elénk, hiszen a kedvenc helyeink újranyitnak. A kérdés, hogy mégis hogyan tarthatnánk kordában az étvágyunkat? Ebben segít nekünk hasznos tippekkel és trükkökkel Holp Rita táplálkozási tanácsadó és személyi edző, a PRIORITIZE U alapítója.

Kicsit olyan érzés ez, mint mikor a nyaralás első napján a szálloda roskadásig telt svédasztala előtt állva azt sem tudod, mihez nyúlj. Így válogatás nélkül mindent kipróbálsz, amíg pukkadásig tele nem leszel. Hiszen nem minden nap nyaral az ember, és ehhez hasonló választék pedig általában nem áll rendelkezésedre a hétköznapokban, így nem szeretnéd elszalasztani a lehetőséget.

Erre emlékeztető helyzetben találhatjuk magunkat most, ami azonban még azzal is nehezítve lett, hogy ételválasztási szabadságunk több héten keresztül korlátozva volt, hasonlatosan egy nyaralást megelőző diétához. Azonban azzal az óriási különbséggel, hogy ebbe semmiféle beleszólásunk nem volt.

Unsplash

Emellett míg egy diétát követően úgy érezheted, hogy „megérdemled” a finom falatokat, addig a rád kényszerített házi őrizetből kiszabadulva kicsit más a dolgok állása. Főleg, ha a karanténos időszakban nemhogy nem fogytál, de talán egy kis feleslegre is szert tettél.

A SZABADULÁS UTÁNI ELSŐ NAPOK

Végre eljött az idő, és ismét a szádban érezheted azoknak az ételeknek az ízét, amikről végtelennek tűnő ideig csak ábrándoztál. Mohón nyúlsz minden falat után. Lehet, hogy csak a szemed kívánja már, de akkor sem fogod ott hagyni, hiszen tudod milyen volt őket nélkülözni. Pedig eddig sem éheztél, sőt. Akkor mitől ez a kontrollálhatatlan étvágy?

BENNED VAN A HIBA?

A karantén során megfogadtad, hogy ha vége, igyekszel majd jobban étkezni, most mindez mégis lehetetlennek tűnhet.

A logikus következtetés sokak számára az lehet, hogy ha nem étkezel helyesen és tartod kontroll alatt a testsúlyodat, akkor nem is akarod igazán, mert kizárólag az akaraterődön múlik minden. Ez pedig rengeteg ember esetében adott ételekhez vagy étkezésekhez kapcsolódó bűntudat kialakulásához vezethet. Ehhez jön még a töméntelen mennyiségű diétás „szabály”: ne egyél cukrot, mert az rossz, ne hagyd ki a reggelit, mert az egészségtelen, ha este 6 után szénhidrátot eszel, akkor hízni fogsz, hogy csak néhány tévhitet említsünk. Ki ne érezné folyton, hogy lehetetlenség mindennek megfelelni és tökéletesen étkezni? Majd dacból feladni a próbálkozást, csakhogy nem sokkal később egy újabb diétába kezdve ismét csalódjon.

TÖRD MEG AZ ÖRDÖGI KÖRT

Ehhez az első lépés az lehet, hogy megérted, mi miért történik. Segítségedre lehet ebben az alábbi kutatás, amely kimutatta, hogy bizonyos személyek esetében, ha úgy érzik, valamit nélkülöznek, vagy nem ehetik azt és amennyit szeretnének (még ha az energiaigényük fedezve is van), hajlamossá teheti őket a túlevésből fakadó súlygyarapodásra (Referencia: Markowitz, Butryn és Lowe 2005).

Mit is jelent ez a mostani helyzetre levetítve? Hetekig nem mehettél a kedvenc helyeidre, így habár kiváltottad őket más opciókkal, mégis úgy érezheted, nélkülöztél bizonyos általad kedvelt és korábban gyakran fogyasztott ételféleségeket. Így most, hogy újra rendelkezésedre állnak, igyekszel bepótolni a lemaradást. És lássuk be, van mit bepótoljunk. Szociális életünkben legtöbben nagy jelentőséget tulajdonítunk a társas étkezéseknek, és az ételekhez, italokhoz kapcsolódó tevékenységeknek. Így ezek időszakos korlátozása most túlkompenzációhoz vezethet.

Olvastad már?

Nem könnyíti meg a dolgunkat az sem, hogy az evolúciónk során azt tapasztaltuk, hogy akkor és annyit kell együnk, amikor és annyit amennyit csak lehet, mert később nem biztos, hogy lesz rá alkalmunk. A koronavírus okozta felvásárlási láz és a boltok kiürülése hasonló reakciót válthat ki sok emberből, így bár ismét bőséges választék áll rendelkezésünkre, még ott motoszkál az agyunkban, hogy mi van akkor, ha ez nem mindig lesz így.

VEDD KEZEDBE AZ IRÁNYÍTÁST!

Miután megérted, hogy a nélkülözés túlevéshez, majd bűntudathoz vezethet, az is nyilvánvalóvá válik, hogy ez nem a legjobb út. Így ha most magad számára kezdenéd korlátozni azt, amit eddig a körülmények hatására nélkülöztél, csak cseberből vederbe esnél. Sokkal hasznosabb, ha inkább felelősséget vállalsz ételválasztásaidért és önmagadért úgy, hogy odafigyelsz a tested jelzéseire. Ezáltal megpróbálva akkor enni, amikor éhes vagy, azt és annyit, amitől jóllakott és elégedett is leszel. Ennek remek módszere lehet, hogy feltétel nélküli engedélyt adsz magadnak az evésre.

Holp Rita

Ha tudod hogy bármilyen étel megengedett, akkor megszabadulhatsz a tiltott gyümölcs mindig édesebb érzéstől, ezáltal hosszú távon elkerülve a túlevést. Ezzel egyidejűleg arról is biztosíthatod magad, hogy az adott ételek bármikor engedélyezettek az étrendedben, így máris nem tűnik olyan sürgősnek, hogy mindent azonnal befalj, mielőtt újabb diétába kezdenél.

HOGYAN TUDSZ ÍGY DIÉTÁZNI?

Mivel a fogyáshoz nem szükséges bizonyos ételféleségeket teljes mértékig kizárnod az étrendedből, ezért a két dolog egyidejűleg is működhet. Ehhez azonban elengedhetetlen felismerned, hogy a feltétel nélküli engedély nem azt jelenti, hogy bármit, bármikor és bármennyit ehetsz. Inkább azt, hogy akkor és annyit egyél, amitől a tested és a lelked is a lehető legjobban érzi magát. Így ameddig mindezt energiadeficit kialakításával tudod fenntartani, addig a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Vagyis élvezd ki a finom fogásokat, de azt és annyit egyél, ami tényleg jólesik, és állj meg, amikor már nem.

Kérdezd meg magadtól evés közben:
– még mindig éhes vagyok?
– ez a falat is ugyanolyan jólesik mint az első?
– azért fejezném be ezt a fogást, mert szeretném, vagy csak azért, mert előttem van?

Ha nagyon vágysz valamire, illeszd be a diétádba, és alakítsd úgy a napod, heted többi részét, hogy beleférjen. Vegyél el onnan, ahol nem számít, hogy mindig legyen hely annak, ami tényleg fontos neked.

NE ADD FEL, HA ELAKADSZ!

Mivel a hosszú évek során berögzült diétás szabályok keverednek az evolúció által belénktáplált ösztönökkel, így a fenti folyamat nem egyik napról a másikra fog kialakulni. Légy türelemmel magaddal, és ne éld meg kudarcként, ha alkalmanként nem sikerül akkor megállnod, amikor jóllaktál. A legtöbb amit tehetsz, hogy másnap újra próbálkozol, és nem hagyod, hogy egy kis bukkanó letérítsen az útról.

Szerző: Holp Rita táplálkozási tanácsadó és személyi edző, a PRIORITIZE U alapítója

Láttad már?