Ezért van olyan sokszor déjá vu érzésed

2020. július 28.
Biztosan te is érezted már úgy egy-egy helyzetben, mintha az korábban már megtörtént volna. De lehet, hogy egy mondatról ugrik be hirtelen, hogy azt már hallottad valahol, esetleg megálmodtad korábban. Ez a déjá vu érzés, ami könnyen megtréfálhatja az emlékeidet. A déjá vu létrejöttének pontos okai máig nem teljesen tisztázottak, ám a szakértők szerint az alábbi tényezők szerepet játszhatnak az érzés kialakulásában.

Az agyad nem működik összhangban

Egyes kutatók elképzelése szerint akkor élünk át déjá vu érzést, amikor az emlékeink feldolgozásánál zavar történik a rendszerben. Ahhoz, hogy a körülöttünk lévő világ tudatosuljon az agyunkban, tehát, hogy megéljük a jelen pillanatot, számos különböző ideg és agyterület összehangolt munkájára van szükség. Ebbe az összehangolt munkába pedig bizony néha-néha becsúszhat egy hiba. Ha például időben történik egy kis csúszás, és a környezetünkből származó információk – látvány, hangok, ízek, szagok, stb. – nem egyszerre kerülnek be a rendszerbe, akkor az agy hajlamos lehet két külön benyomást, két külön emléknyomot gyártani ugyanarról a dologról. És amikor az agyunk másodszorra is megkapja az információt, az az emlékezés hamis érzését keltheti.

Daju Vu

Az agyad a memóriádat ellenőrzi

Egy néhány évvel ezelőtti kutatás arra jutott, hogy a déjá vúval valójában a memóriánkat teszteli az agyunk. A tanulmány szerint az elülső agyi régiók valószínűleg ellenőrzik az emlékeinket, és jelzéseket küldenek, ha valamiféle memóriahibát találnak. A déjá vu érzés pedig ebben segít, a kutatók szerint ugyanis a déjá vúban jelenik meg a valóban megtapasztalt dolgok és azok a dolgok közötti konfliktus, amelyekről csak úgy gondoljuk, hogy megtapasztaltuk őket.

Olvastad már?

Még fiatal vagy

Az emberek nagyjából 60-70 százaléka élt már át déjá vu érzést, a leggyakrabban azonban a fiatalabb korosztálynál, 15 és 25 év között jelentkezik.

Stresszes vagy

Minél stresszesebb valaki, annál valószínűbben jelentkezik nála a déjá vu. Ennek az lehet az oka, hogy a nagy nyomás hatására és a rengeteg információ feldogozása miatt nagyobb az esélye, hogy az agyad működésébe valamilyen apró hiba csússzon.

Az epilepszia jele is lehet

Az epilepsziások gyakran számolnak be déjá vu érzésről közvetlenül egy epilepsziás roham előtt. A betegeknek éppen ezért a déjá vu fontos figyelmeztető jel is lehet.

Olvass tovább!

Forrás: bustle.com

Fotó: Getty Images