5 mondat, amivel a hűtlenkedők védekeznek lebukás után

2020. szeptember 13.
Amikor a párunk megcsal, és ez kiderül, úgy érezhetjük, hogy ilyen szörnyű dolog még soha senkivel nem fordult el. Segíthet azonban, ha tudjuk, nem vagyunk egyedül, sőt, azok a mondatok, amikkel (ex)párunk védekezik, szinte mindig, mindenhol elhangzanak, ahol lebukott a hűtlenkedő fél.

Minél jobban beleássuk magunkat a hűtlenkedők lélektanába, annál erősebben kirajzolódik az a mintázat, hogy mindenki hajlamos ugyanazokkal a mondatokkal menteni a menthetőt. Ezek a tagadástól a könyörgésig a mentegetőzés elég széles tárházát felvonultatják.

1. „Az egész nem jelentett semmit.”

Különösen a férfiak hajlamosak azt gondolni, hogy ha a hűtlenségüket csak szexként aposztrofálják (még különösebben nem is kedvelték azt a nőt, akivel együtt aludtak), az elegendő mentség. Ám ha csupán szexre volt szükségük, miért nem a párjuknál keresték azt? Lehet, hogy számukra a futó kaland nem jelentett semmit, ám a párjuknak az átverés nagyon is sokat számíthat.

2. „Soha többé nem teszek ilyet.”

A közmondás szerint kutyából nem lesz szalonna, ám sokan mégis hinni akarnak a hűtlen párjuknak, mikor azt ígéri, soha többé nem tesz ilyet. A megcsaló fél viszont gyakran gondolja úgy, hogy ha ennyivel megúszhatja, miért ne tenné meg újra és újra?

Olvastad már?

3. „Sajnálom.”

A hűtlen fél egyetlen dolgot sajnál igazán. Azt, hogy rajtakapták. A nárcisztikus személyiségű emberek azok, akiknek a szájából ez a mondat általában elhangzik. Ők gyakran csupán tettetik a megbánást, és valójában nem is értik, mi a rossz abban, ami történt. 

4. „De te így viselkedtél, ezért tettem ilyet.”

A hűtlenkedők általában remek hibáztatók is egyben. A logikájuk szerint nem az ő hibájuk az egész, hiszen otthon nem kaptak elég szexet, kisgyerekként kezelték őket, elnyomták őket, így tulajdonképpen párjuk lökte őket más karjába. Senki sem tökéletes, és egyetlen párkapcsolat sem hibátlan. Ám még senki sem lökte a párját más karjaiba szánt szándékkal. Ha valamilyen problémánk van a párkapcsolatban, a logikus és racionális lépés az, hogy megbeszéljük a párunkkal. A megcsalásra és hűtlenkedésre legfeljebb ürügyként szolgálhatnak a konfliktusok, ám a másik emberre hárítani a döntésünkért a felelősséget nem a felnőtt út. 

5. „Úgy érzem magam mellette, ahogy melletted nem.”

Az újdonság varázsa valóban nincs jelen egy évtizedes párkapcsolatban, ám aki kockára teszi a házasságát egy friss kalandért, azt valóban jobb, ha elengedjük, hiszen az ilyen ember valójában nem tiszteli azt, akiről pár évvel korábban esetleg pont ugyanezeket mondta. És valószínűleg most sem utoljára hangzik el ez a mondat a szájából.

Olvass tovább!

Forrás: Your Tango
Fotó: Unsplash