5 észrevétlen rossz szokás, amitől folyton fáradt lehetsz

2021. július 04.
Nemcsak fizikai terheléstől érezheted magad folyton erőtlennek és kimerültnek, hanem olyan rossz szokások miatt is, amik észrevétlenül férkőznek be a mindennapjaidba. Te hányat csinálsz ezek közül rendszeresen?

A folyamatos fáradtság hátterében olyan észrevétlen rossz szokások is állhatnak, amik nagyon sok energiát vesznek el, és hiába alszol eleget, akkor sem sikerül feltöltődnöd. Az viszont sokat segít, ha megszünteted a kiváltó okot, vagyis leszámolsz az alábbi berögződésekkel, ha a te mindennapjaidnak is a részévé váltak. Azért érdemes átgondolnod, hogy te is űzöd-e ezeket a rossz szokásokat, mert hosszú távon nemcsak az erőd fogyatkozik meg tőlük, hanem az életörömöd, az optimizmusod is jelentősen csökkenhet, mindez együtt pedig igencsak útját állja annak, hogy jól érezd magad a bőrödben.

5 észrevétlen rossz szokás, amitől folyton fáradt lehetsz

1. Beleragadni a lejárt szavatosságú kapcsolatokba

Az emberi kapcsolatok kiemelten fontosak ahhoz, hogy lelkileg egyensúlyban legyél, hiszen rengeteg közös élményt gyűjthettek, és ha valami nyomja a szívedet, elsírhatod a bánatodat a másiknak. Illetve ez fordítva is igaz: meghallgatni más gondját és segítséget nyújtani szép feladat, ami nemcsak a felek közötti kötődést erősíti, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy hasznosnak, fontosnak érezd magadat. A baj csak az, hogy nem mindig a megfelelő személyekkel veszed körül magadat: azok, akik rendre kihasználnak, minden lépésedet kritizálják és csak érdekből keresik a társaságodat, egyáltalán nem járulnak hozzá ahhoz, hogy jobban érezd magadat a bőrödben. Az ilyen toxikus kapcsolatok leszívják az energiádat és kimerítenek lelkileg. Ha van rá mód, jobb leépíteni ezeket!

2. Örökös bűntudatot, lelkifurdalást érezni

Ahogy mindenki, te is követhetsz el hibákat, hozhatsz rossz döntéseket vagy megbánthatsz másokat, ami utólag sok fejfájást okozhat, főleg akkor, ha nem sikerül elsimítani a dolgokat. Ez komoly bűntudatot, megbánást és lelkifurdalást okozhat, ami teljesen természetes reakció, előfordul azonban, hogy túlzottan beleragadsz ebbe, és indokolatlanul hosszú ideig emészted magadat az elkövetett ballépések miatt. Ha nem vigyázol, ez a rossz érzés beárnyékolhatja a hétköznapokat és útját állhatja annak, hogy értékeld a hétköznapi örömöket, valamint a nagyobb meglepetéseket. Ebből a lelkileg nagyon kimerítő helyzetből kiutat jelenthet a pszichológussal való konzultáció, a lelki békéhez ugyanis nemcsak arra van szükség, hogy másoknak megbocsáss, hanem arra is, hogy magaddal kellően elnéző legyél.

3. Hagyni, hogy úrrá legyen a káosz

Nincs jó hírünk, ha rendetlen vagy: az állandó felfordulás sajnos észrevétlenül befolyásolja a hangulatot is, méghozzá kedvezőtlenül. Már maga a látvány is fokozza a belső feszültséget, az pedig, hogy nehezen igazodsz el a káoszban, tovább növeli a stressz-szintet. Hiába gondolod úgy (és áltatod magad azzal), hogy téged nem zavar a kupleráj, a negatív hatások sajnos nem kerülnek el. Rosszabb a helyzet, ha a káoszt nem csak otthon, hanem a munkahelyeden is hagyod eluralkodni, mert így gyakorlatilag folyamatosan érnek a kedvezőtlen ingerek.

5 észrevétlen rossz szokás, amitől folyton fáradt lehetsz

4. Hosszúra nyúló, üres fecsegés

Az ismerősökkel és a szívedhez közel álló barátokkal klassz dolog beszélgetni, sőt olykor pletykálni is jólesik, ezt mi sem tagadjuk. Az azonban már nem tartozik a lélekemelő kategóriába, ha naponta több órát töltesz telefonálgatással vagy chateléssel, többnyire ugyanazokkal az emberekkel. Jobb, ha belátod, hogy az üres fecsegés sok értelmes dologtól veszi el az időt, tőled pedig rengeteg energiát szipolyoz el. Még rosszabb a helyzet, ha ezt a rengeteg időt panaszkodással töltöd, vagy mások panaszáradatát hagyod magadra zúdítani! Ennek is megvan az egészséges határa: ha valami bánt, öntsd ki a szíved, vagy ha egy számodra fontos ember szomorú, hallgasd meg, de vigyázz, hogy ez ne váljon állandó programmá, mert rendkívül lemeríti a tartalékaidat és észrevétlenül is fáradttá tesz!

5. A múlton rágódni vagy a jövőn aggodalmaskodni

Aki túl sokat foglalkozik a múlttal és a jövővel, észre sem veszi, milyen lehetőségeket és örömöket tartogat számára a jelen. Bármennyire fájdalmasak is a múlt eseményei, az idő kerekét sajnos nem lehet visszaforgatni, a történteket pedig nem lehet megmásítani. Ha úgy érzed, hogy túl nagy lelki teher nehezedik rád emiatt, és egyedül nem tudsz megbirkózni vele, érdemes szakember segítségét kérni. Hasonló a helyzet akkor is, ha túlzottan sokat rágódsz a jövő miatt – az teljesen rendben van, ha teszel azért, hogy jól alakuljanak a dolgok, az viszont már nem szerencsés, ha olyan mértékben fókuszálsz az előtted álló eseményekre, hogy szinte észre sem veszed azt, ami a jelenben történik.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?