Amikor a fáradtság valójában depresszió

2020. október 17.
A depresszió a leggyakoribb mentális probléma a fejlett világ országaiban, ám gyakran még mindig nem ismerik fel időben. Sok ember fejében él az a kép, hogy a depressziós emberek láthatóan szomorúak és reményvesztettek. Pedig a tünetek ennél sokkal szélesebb skálán mozognak, és gyakran nehezen felismerhetőek. Tünete lehet például a fáradtság.

A kapcsolat nem egyenes irányú a fáradtság és a depresszió között, pont emiatt nehéz szétválasztani a kettőt. Ám az összefüggés létezik, és a lelki egészséggel foglalkozó szakértők szerint az egyik legfontosabb tünet, amire oda kell figyelni – manapság még jobban, mint bármikor, amikor a koronavírus-járvány bizonyítottan hatással van a lelki állapotunkra és az alvási szokásainkra. 

faradtsag-valojaban-depresszio

Gyakori tünet

„A depresszióval küzdő emberek kilencven százalékánál jelentkezik fáradtság” – mondta Nadine Kaslow, az Emory Egyetem Orvosi Karának pszichiátria és viselkedéstudományi professzora, aki hozzátette, a fáradtság nem csak azt jelenti, hogy valakinek fizikailag nehéz felkelni reggel (bár bizonyosan fel tudna), vagy a nap felére teljesen elfárad. 

Depresszió esetén a fáradtság általánosságban jelenik meg – mint az energia folyamatos hiánya. Még a legegyszerűbb tevékenységek is olyan érzést keltenek, mintha a Mount Everestet kellene megmászni, hatalmas fizikai és érzelmi erőfeszítést igényelnek. 

A kapcsolat összetett

Amikor a depresszió és a fáradtság kapcsolata kerül előtérbe, „valószínűleg van egy rejtett kirakósdarab a háttérben, amely mindkettőt okozza” – magyarázta Letty Lai, a Bostoni Főiskola pszichológia professzorhelyettese. Lai arra is rámutatott, hogy az idegrendszer azon területe játszik szerepet mindkét esetben, amely a test stresszre adott válaszreakcióit szabályozza. „A krónikus stressz megzavarhatja az idegi terület működését, ami egyaránt okozhat alvászavarokat és depressziót.”

Valóban, a depresszióban szenvedők nyolcvan százalékának vannak alvásproblémái is, ami ismét egy kétirányba ható kapcsolat. Az inszomnia okozhat depressziót, illetve ronthatja a már meglévő panaszokat, ugyanakkor jelezheti a rejtőzködő problémát. A depresszió önmagában is vezethet inszomniához és álmatlansághoz. Az is tudományosan bizonyított, hogy az alvászavar különböző típusaiban szenvedőknél, például a krónikus fáradtság szindrómával küzdőknél, nagyobb eséllyel alakulhat ki depresszió.

Ez a kétirányú kapcsolat a depresszió és fáradtság között olyan ördögi körhöz vezethet, amelyet nagyon nehéz megtörnie az embernek.

Ráadásul más tényezők, például gyógyszerek mellékhatásai, tovább bonyolíthatják a helyzetet. „A depresszió gyógyszeres kezelése általában csökkenti a fáradtsággal járó tüneteket, ugyanakkor bizonyos gyógyszerek erős fáradtságérzetet kelthetnek” – tette hozzá Kaslow, hogy még tovább árnyalja a képet. 

Olvastad már?

Amikor az érdeklődés veszik el

A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy a fáradtság mint tünet a depresszió esetében nem mindig fizikai formában mutatkozik meg. „Figyelmeztető jel, ha valakinek olyan gondolatai, érzetei támadnak: ó, régen szerettem ezt vagy azt csinálni, találkozni emberekkel, de most nem akarom. Nem érzem a késztetést” – mondta Tameka Brewington pszichoterapeuta. 

Ez az oka annak, hogy a depresszió diagnosztizálásához a szakemberek az érzelmi fáradtság és a motiváció elvesztésének jeleit keresik. Ha valaki valóban érez késztetést arra, hogy a kedvenc elfoglaltságaival törődjön, ám egyszerűen túl fáradt hozzá, Brewington szerint elsősorban a fáradtság fizikai okát kell felderíteni inkább.

A fáradtságról könnyebb beszélni

„Az emberek számára könnyebb az alvásról beszélni, és egyáltalán észrevenni a problémát” – mondta Lai. Emiatt jó kezdőpont azok számára, akiknek nehézséget jelent, hogy pszichológushoz forduljanak más miatt. A fejlett világ országaiban az emberek harmada még mindig stigmaként gondol a pszichoterápiára, pedig akár életmentő is lehet, ha valaki időben szakemberhez fordul depresszió, fáradtság, vagy akár mindkettő miatt. Az orvosok és pszichológusok segíthetnek feltárni a folyamatos fáradtság okait, mert, ahogy a pszichológus mondta: „az érzet valódi. Nem múlik el magától.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash