Megölte a home office az irodai affért? 

2021. január 23.
A szó szoros, fizikai értelmében sokkal kisebb eséllyel teljesül be egy irodai viszony, ám az érzelmi afférok soha ennyire nem szárnyaltak a párterapeuták szerint.

Mindenki hallott már ilyen történetet, és látta filmeken: érkezik egy jóképű munkatárs az irodába, lassan barátság alakul ki a férjezett kollégával. Tüzes szócsaták a levelezésben, véletlennek tűnő futó érintések az ebédlőben, a következő dolog, amit látunk, hogy a két kolléga nyakig merül az irodai afférban. 

iroda-viszony-home-office

De nagyon sok ember otthonról dolgozik lassan egy éve, a koronavírus-járvány kitörése óta. Lássuk be, ez sokkal nehezebbé teszi egy munkahelyi viszony kialakulását és fenntartását. „Az iroda és a munka utáni kötetlen találkák nélkül egyszerűen nem alakulhatnak ki olyan kötődések két ember között, amelyek az alapját jelentik egy ilyen kapcsolatnak – mondta Talal H. Alsaleem párterapeuta. – A munkahelyi közelség nem csak lehetőséget teremt a munkatárssal való, tiltott gyümölcsnek számító viszony érzelmi alapjainak kialakulására, de a fizikai kibontakozáshoz is szükségesek a flörtölő megjegyzések, a személyes információk elejtése, a séták és a közös ebédek.”

De a fő elme mégis az, hogy a munkahelyi környezet biztosíthatja azt is, hogy a feleknek hazudniuk kellene otthon azzal kapcsolatban, hol jártak, vagy más módon kettős életet kellene élniük. De tényleg megölte a home office az irodai viszonyt?

Ha szándék van, mód is lesz

Aki meg akarja csalni a párját, az megtalálja a módját. Caroline Madden hűtlenségre specializálódott házassági terapeuta szerint, aki hajlamos a hűtlenségre, egy világjárvány közepén is képes rá. A szakember szerint soha ennyi embert nem kaptak rajta megcsaláson, a témával foglalkozó könyvek pedig rekordeladásokat produkálnak. „Az otthonról dolgozás nem szüntette meg, csak átalakította az irodai afférokat. Sokkal inkább érzelmi viszony alakul ki a munkatársak között, mintsem fizikai. Viszont ezek sokkal intenzívebbek” – mondta a terapeuta.

Olvastad már?

A szakember szerint nagyon érdekes, hogy sokan addig nem is realizálták, hogy milyen érzelmi kötődés alakult ki köztük kollégjukkal, míg fizikailag elérhetetlenné nem vált a home office miatt. „Az érzelmi afférok a titkos üzengetésekről és bennfentes tréfákról szólnak – mondta a szakember. – Az egyik leggyakoribb oka, hogy az emberek ilyen viszonyba mennek bele, a menekülés az otthoni nyomás elől. Minél nagyobb a nyomás, annál erősebb a vágy a menekülésre.”

És bár az iroda zárva van, a szupermarketek és üzletek nyitva vannak. „A legnagyobb hazugság az volt – a járvány kezdetén, amikor azt hittük, csak két hét lesz az egész lezárás –, hogy a boltba megyek.”

De gyakori kifogás volt az is, hogy a munkahelyükre kell beugrani valamiért, vagy Covid-tesztet végeztetnek, miközben valójában azzal a partnerükkel találkoztak, akivel az irodai viszonyt folytatták. A számító hűtlenek tehát a munkahelyüket mint kifogást használják a járvány kitörése óta.

Nagyobb az esély a lebukásra

Mivel a korábbi irodai afférok elkezdtek úgy működni, mint egy viszony a szeretővel, ez már sokkal nagyobb kockázatot jelent a lebukásra. Ha mindkét fél otthonról dolgozik, a megcsalt párjuknak sokkal több lehetősége van rajtakapni őket. Hallhatják a beszélgetéseket, véletlenül megláthatnak üzenetváltásokat. 

Ráadásul az a veszély is fennáll, hogy az addig háttérben tartott szerető a járvány alatt nyilvánosságra hozza a viszonyt. „Általában a férfi az, aki megpróbálja lezárni az irodai affért, nem bírja a járvány miatti stresszt és a kettős életet, ám a kolléganő ekkor felhívja a feleséget – mondta Madden. – Ez a leggyakoribb módja annak, ahogy a feleségek értesülnek a megcsalatásukról.”

Erőfeszítések a kapcsolat megjavítására

Érdekes jelenségnek tartják a párterapeuták azonban, hogy sokkal gyakoribb a járvány kirobbanása óta, hogy az irodai hűtlenség lelepleződése után a párok nem szétválni akarnak, hanem inkább meg szeretnék javítani a kapcsolatukat. „Sok kliensünk mondta azt, hogy ha nem lenne a koronavírus-járvány, nem úgy döntöttek volna az affér felfedezése után, hogy a kapcsolatuk megjavításához kérnek segítséget, hanem a váláshoz” – mondta Alsaleem. 

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!