Félmilliárd ember meditál rendszeresen – te közéjük tartozol?

2022. május 25.
Szerte a világon közel félmilliárd ember meditál rendszeresen. Az Ázsiából indult ősi technika ma már digitális alkalmazások segítségével is gyakorolható, a legnagyobb sztárok és a legeredményesebb cégvezetők sikeréhez járul hozzá.

A meditáció segít lecsendesíteni a gondolatokat, fokozza a koncentrációt és serkenti a kreativitást, nem véletlen, hogy a sikeres emberek közül rengetegen meditálnak – akár naponta többször is –, hogy a lehető legmagasabb szinten tudjanak működni szakmájukban és a magánéletben. Többek között Oprah Winfrey, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Katy Perry, Sir Paul McCartney, Tom Hanks és David Lynch napi rutinjának is része a meditáció, amely mára Hollywood legnépszerűbb wellnessrituáléjává vált. De itthon is számos sztár, köztük Király Linda és Kamarás Iván is elkötelezetten, sok éve gyakorolja.

meditacio-onoff-magazin

Buddhisták és hippik

Az időszámításunk előtt nagyjából háromezer évvel született indiai gyakorlat elsőként a szomszédos ázsiai országokban terjedt el; a hindu, a buddhista, a taoista vallásban a meditáció olyan napi lelki gyakorlat, akár az imádság. Az i. e. 3-400 körül szanszkrit nyelven íródott Bhagavad-gíta, a védikus irodalom alapműve a jóga mellett a meditációt tartja a megvilágosodáshoz vezető út eszközének – a filozófiai költemény olyan nagy gondolkodókra is hatással volt, mint Voltaire, Hegel, Jung vagy Einstein. Meglepő módon az atombomba feltalálójának, Robert Oppenheimer amerikai fizikusnak is napi olvasmánya volt, ebből idézett, miután az első atombombát ledobták: „Én lettem a halál, a világok pusztítója.”

A meditáció a szúfizmus révén az iszlámba, a kabbalisztikus hagyomány nyomán a zsidó vallásba is beépült. Európában a nyugati utazók, írók és fordítók által a 18. században vert gyökeret, míg Amerikába a hippimozgalom közvetítésével – például Jack Kerouac regényeinek köszönhetően – az 1950-es években jutott el. Hamarosan felfigyelt rá a pszichológia és az orvostudomány is, az 1970-es évektől az MIT-n már kísérletekkel vizsgálták, hogyan hat a meditáció a tudatállapotra és a krónikus betegekre. Az egyetem orvosprofesszora, Jon Kabat-Zinn létrehozta a Stresszcsökkentő Intézetet (Stress Reduction Clinic), és kifejlesztette a máig népszerű MBSR-programot (tudatosságalapú stresszcsökkentés). Az ezredfordulón már a New Age-guruk, Eckhart Tolle, Deepak Chopra és Gabrielle Bernstein terjesztették az igét. 2014-ben pedig megrendezték a világ legnagyobb, Guinness-rekorder közös meditációját, melyen egyidejűleg több mint 140 ezer ember vett részt élőben és virtuálisan.

A hatha jóga és a transzcendentális meditáció ma már széles körben elterjedt – egyébként több nő meditál, mint férfi –, akár céges csapatépítő tréningeken is bevetik. Több tízmilliárd dolláros világpiaca alakult ki, amelyből a legnépszerűbb wellnessalkalmazások, a harmincmilliós felhasználói táborral rendelkező Headspace, vagy a Calm és a Buddhify is profitálnak. Becslések szerint ma a világon 2-500 millióan meditálnak rendszeresen, legtöbben a stresszcsökkentő és a koncentrációfokozó hatása miatt, vagyis nem feltétlenül a megvilágosodást keresve fordulnak a módszerhez.

A teljes cikket keresd a Marie Claire Mindfulness különszámában!