Roga: jóga és futás kombinációja az új sportsláger

2021. március 09.
A sport az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb módszer a stresszoldásra, hiszen egy kiadós edzéssel kimozoghatjuk magunkból a felgyűlt feszültséget. Az elmúlt időszakban a roga (run and yoga, vagyis futás és jóga ötvözete) hihetetlen népszerűségre tett szert, ugyanis tökéletes alternatíva azok számára, akik előtérbe helyezik az egészségüket és erőnlétüket, szeretnének kiszakadni a hétköznapok rohanásából és tetőtől talpig át akarják mozgatni a testüket.

A roga előnyei

A jóga az egyik legjobb mozgásforma, ami mellett letehetjük a voksunkat: rendszeres gyakorlásával számtalan pozitív hatását élvezhetjük, ráadásul szinte mindenkinek ajánlott mozgásforma. Kitűnő választás, ha stresszoldásra és fájdalomcsillapításra lenne szükségünk, ha fogyni szeretnénk, vagy ha rugalmasabbak, esetleg izmosabbak szeretnénk lenni. Elsőre könnyen gondolhatnánk azt, hogy az egyik legősibb mozgásformának kevés közel lehet a futáshoz, pedig nem is tévedhetnénk nagyobbat. Sőt, mondhatjuk, hogy a jógának minden futó edzéstervében helye van.

Sok futó találkozik azzal a problémával, hogy izmai megmerevednek – nekik a jóga segít erősíteni és rugalmasabbá tenni a megfelelő területeket, ezáltal pedig a futást is hatékonyabbá teszi. A helyesen elvégzett jógagyakorlatok segítenek növelni az erőt és a rugalmasságot a lágy szövetekben, ízületekben és ínszalagokban, amelyek egyébként nagyon ki vannak szolgáltatva a sérüléseknek. A jóga kiváló a has-, hát-, far-, valamint csípőhajlító izom erősítésére, illetve segíti a futókat abban, hogy formában maradjanak és az edzésre összpontosítsanak.

Ha jógával színesítjük futóedzéseinket, akkor megelőzzük a kiégést, hiszen egy igazán változatos edzéstervet alakíthatunk ki, így kevésbé fordulhat elő, hogy hosszútávon csökken a motivációnk. Bár a futás is kikapcsol, a jóga megállít minket a rohanásban, kiragad minket a külvilágból és lelassít minket. A roga ellenállóvá teszi testünket a sérülésekkel szemben, növeli a kardio erőnlétet és az állóképességet, ezáltal pedig erősíti a szívünket, ér-, illetve légzőrendszerünket is.

Jóga és futás egyszerre?

A jógát egyszerűen beépíthetjük futóedzésünkbe. Kielégítő mozgást jelent minden olyan napon, amikor nem húzzuk magunkra a nyúlcipőt – mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne végezzünk túl erőteljes gyakorlatokat akkor, amikor másnapra kimerítő futást tervezünk. Ha mindkét mozgásformát ugyanazon a napon szeretnénk végezni, akkor először mindenképpen a futóedzést tudjuk le, főleg, ha a jógaprogramunk meghaladja a harminc percet. Ebben az esetben, vagy amikor vagy másnapra kemény edzést tervezünk, akkor próbáljunk meg adni magunknak egy kis időt a két mozgásforma között, hogy izmaink szusszanhassanak egyet.

A két mozgástípus kombinálásakor ne vigyük túlzásba a jógát, mert kifáraszthatjuk izmainkat, ami könnyen sérüléshez vezethet. A futás és a jóga ötvözése segít a számunkra optimális eredmények elérésében, mind fizikailag, mind mentálisan. A roga egyfajta terápia is, ami segít minket abban, hogy fiatalnak, egészségesnek és energikusabbnak érezzük magunkat. A jóga segítségével aktiválhatjuk azokat az izmokat is, amiket általában nem használunk futás közben.

Így válasszunk jógafajtát

Ha ki szeretnénk maxolni a bennünk rejlő erőt, akkor izzasszuk magunkat vinyasaórán, ahol a légzésünk és mozgásunk összehangolására kell törekednünk, miközben követjük a flow-t. Ezt a fajta órát gyakran egy befűtött teremben tartják, mert a hő segít melegen tartani az izmokat és megvéd minket a sérülésektől. Ha kedveljük az izzasztó helyzeteket, akkor próbáljuk ki az eredetileg 26 pózra épülő bikramjógát, amit egy bepárásított stúdióban tartanak. Ha sikerül megszoknunk a hőt és a páratartalmat, akkor egy remek módszert találunk a testi erőnk, állóképességünk és rugalmasságunk fejlesztésére.

Ha kevésbé intenzív edzésre vágyunk, akkor próbáljuk ki a hathajógaórákat. Az Iyengar-jógaórán egyvonalúságra törekszünk (amikor a testünk vonalakat követ az egyes pózokban), és kiegészítőket használunk, mint például hevederek, jógatömbök, székek és egyéb eszközök, amelyek segítenek a pózok minél precízebb megtartásában. Itt az egyes pozitúrákat hosszabb ideig tartjuk ki, mint vinyasaórán, ami meglehetősen nagy kihívás. A hathajóga valójában a legtöbb jógatípust lefedi, és az órákon gyakran vinyasa, Iyengar és más irányzatok kombinációját próbálhatjuk ki. Ha valami pihentetőre vágyunk, válasszunk regeneráló jógaórákat, ahol akár 20 percig ülhetünk egy pózban, hogy valóban a mélyebb kikapcsolódásra koncentrálhassunk. Ezeket az órákat arra tervezték, hogy ne csak a testünket állítsák helyre, hanem az elménket is megnyugtassák.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!