A szerelem tényleg hizlal – és ez a boldogság jele!

2022. augusztus 14.
Egy friss kutatás szerint azok, akik több mint négy éve élnek boldog házasságban, kétszer akkora eséllyel híznak, mint a kevésbé szerelmes párok.

A fiatal nő mindig kerekded volt – vagy, ahogy ő szerette hívni magát, megfelelő védőréteggel volt ellátva. Ám amikor 26 éves korában megismerkedett a későbbi férjével, a súlya annyit gyarapodott, hogy alig ismerte fel magát a fotókon. Nagyjából 11 kilogrammot hízott a már meglévő 15 kilós súlyfeleslege mellé. „A férjem imádta a pizzát és a finom péksüteményeket, én természetesen vele ettem. A kilók pedig csak jöttek – mondta. – Nagyon is aggasztott. Mindig 40-es ruhákat hordtam, most pedig hirtelen két számmal nagyobb kellett. Megrémültem.”

Nagyjából 10 évig ment ez így, amikor rájött, hogy a férje soha nem mond le a kakaós csigáról és az esti fagylaltról a tévé előtt, ezért úgy döntött, hogy a saját étrendjére fókuszál inkább. „Boldog voltam, persze, de nem szerettem magam úgy” – emlékezett vissza. Végül 25 kilogrammtól szabadult meg az életmódváltással, és a súlyát évekig tartotta is.

parkapcsolat-hizas-boldogsag

Nem egyedi eset

Egy másik, harmincas éveiben járó nő szintén arról számolt be, hogy az elmúlt tíz évben jócskán felszaladtak rá a kilók különböző kapcsolataiban. Jelenlegi párjával három éve él, és mindketten imádnak enni, új éttermeket kipróbálni. „A párom nagyon fitt, és mindketten ugyanannyi ételt ettünk. Azonban míg én elkezdtem hízni, rá egy deka sem rakódott – mondta a 34 éves kommunikációs szakember. – Most már sok szoknyám és ruhám kényelmetlenül szűk.” Ez volt az a pont, amikor úgy érezte, cselekednie kell. Elkezdett naplót vezetni arról, hogyan érzi magát, és arra használja, hogy az egészségesebb életmódra motiválja magát.

„Sok embert meglep. Közkeletű nézet, hogy a jó kapcsolat minden szinten jó hatással van ránk és a legjobbat hozza ki belőlünk. Nos, ez egy valamire nem biztos, hogy igaz: a súlyunkra” – mondta dr. Sarah A. Novak, a Hofstra Egyetem pszichológiaprofesszora. 

Ki hízik a párkapcsolatban?

„Nagyon nehéz a párkapcsolati hízást kutatni” – mondta dr. Penny Gordon-Larsen, az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi professzora. „Egyrészt nincsenek pontos adataink a pár mindkét tagjáról. Az is nagyon ritka, hogy a párkapcsolat előtti súlyról mindkét félről pontos és megbízható adataink vannak. Csak becsülni lehet azt is, az évek során mit és mennyit ettek. Emellett a párkapcsolat az élet más területein is hatalmas változásokat idéz elő, új munka, zsúfoltabb időbeosztás, költözés történhet, amiknek a szerepét ki kell zárnunk.”

Gordon-Larsen és kutatótársai 2012-ben mégis sikerrel vették az akadályokat, és az Obesity című, elhízással foglalkozó orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban beszámoltak róla, hogy a tudományos adatok szerint a házasság vagy együttélés növeli a hízás kockázatát. Minél régebb óta él egy nő a párjával, annál nagyobb az esély a hízásra, míg a férfiaknál az első és második év környékén a legnagyobb a hízás kockázata. Néhány év házasság után a pároknak kétszer akkora az esélye a hízásra, mint azoknak, akik még csak randizgatnak.

Miért hízunk a párkapcsolatban?

„Pontosan szinte lehetetlen megmondani, miért hízik valaki a párkapcsolatban – mondta Gordon-Larsen. – Bizonyos tényezők azonban szerepet játszhatnak benne: a zsúfoltabb időbeosztás miatt nem jut annyi energia, figyelem az egészséges szokásokra, randik az éttermekben, több idő a kanapén filmeket vagy sorozatokat nézve. Illetve vannak arra utaló jelek, hogy ha valakivel együtt eszünk, hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat pakolni a tányérunkra.”

A boldogságnak is szerepe lehet benne. A kutatás eredményei szerint ugyanis a boldog pároknál kétszer akkora a hízás esélye, mint azoknál, akik kevésbé elkötelezettek a párkapcsolatukban. A különbség nem drámai: 2-6 kilogramm nagyjából négy év alatt. „Ebben az lehet befolyásoló tényező, hogy az emberek kényelmesebben érzik magukat a párkapcsolatban, ha boldogok. Nem akarnak mindenáron a testükkel foglalkozni, nincs szükség rá, hogy jól nézzenek ki a húspiacon.”

A kevésbé boldog pároknál ugyanakkor folyamatosan ott motoszkál a gondolat, hogy bármikor bekövetkezhet a szakítás és visszakerülnek a párkeresés terepére, ezért továbbra is vonzóak akarnak maradni a potenciális partnerek számára. 

Mit tehetünk, hogy ne hízzunk?

Vannak, akiket nem érdekel, ha felszalad néhány kiló, ám sokan az egészségük érdekében sem akarnak hízni. A szakemberek számukra az alábbi stratégiákat javasolják:

  • Legyünk proaktívak! Ha megelőzzük a hízást, nem kell a fogyással foglalkoznunk.
  • Tudatosítsuk, mi változott az életmódunkban. Miután megnéztük, mi változott, keressük meg az arany középutat a kettő között.
  • Ha csak mi akarunk változtatni, de a párunk nem, keressünk más közös elfoglaltságokat az evés helyett. 
  • Kommunikáljunk! Tisztázzuk a párunkkal, mit érzünk és mit akarunk tenni, hogy támogassa a változást.

Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!