Miért válik el egy pár évtizedek után?

2021. május 07.
A világ számára Bill és Melinda Gates mindig úgy tűnt, hogy az ő házasságuk olyan, mint egy Mazda. Nem túl hivalkodó, ám roppant megbízható, és semmi sem törheti össze. Amikor a pár bejelentette, hogy huszonhét év házasság után már nem hiszik, hogy együtt fejlődhetnének, és elválnak, valószínűleg mindenkit sokkolt a hír. A párterapeuta elmondta, mik a leggyakoribb okai annak, ha egy pár az együtt töltött fél élet után úgy dönt, mégis külön folytatja inkább.

Azonnal megindultak a találgatások az interneten, mit jelent ez a jótékonyság, globális egészségügy, a technológia és a tőzsdepiac számára. A kevésbé komoly reakciók is hamar megérkeztek: hamis Tinder-oldal, a Microsoft kék halálával kapcsolatos mémek és konteós spekulációk jelentek meg arról, hogy talán Melinda oltásellenes. Ugyanakkor megindult egy kevésbé hangos, szomorúbb diskurzus is arról, vajon mi történhetett? Ha a Gates házaspár, minden pénzével, közös munkáikkal, melyek tényleg jobbá tették a világot, három gyerekkel és 27 évvel a hátuk mögött válik, miben reménykedhetünk mi, többiek?

bill-melinda-gates-valas

A szürke válás

Bár a Gates házaspár válása sokként hatott, a jelenség nem rendkívüli. Az elmúlt években a válások száma a fejlett világ országaiban valamelyest csökkent, egyetlen korcsoportot kivéve: az 50 fölöttiekét. Míg a legtöbb házaspár néhány évvel a házasságkötés után elválik, ha nem működik a kapcsolat, az ötven fölötti generáció (Melinda 57, Bill 65 éves) körében legalább akkora a válási hajlandóság. A jelenség olyan gyakori, hogy már neve is van: szürke válás.

„Egyre gyakoribb és gyakoribb – mondta Israel Helfand párkapcsolati és családterapeuta. – Az emberek nem csak tovább élnek és egészségesebbek idősebb korukban. Több lehetőséget is látnak. Így kényesebbek lettek arra is, mennyire boldogok. Nem akarnak kompromisszumot kötni” – vázolta az egyre szaporodó időskori válások okát.

A leggyakoribb okok

Bár a Gates házaspáron kívül senki sem tudja pontosan, mi történt valójában a házasságukban, de vannak olyan mintázatok, melyek gyakoriak a párkapcsolatban az életnek ebben a stádiumában. 

Az egyik ilyen ok, hogy egyszerűen megengedhetik maguknak a válást. Ezen a ponton, különösen, ha mindkét fél dolgozik, mindkét ember külön-külön is elegendő vagyonnal rendelkezik ahhoz, hogy megengedhesse magának a különválást. A Gates házaspár vagyona 130 milliárd dollár, még kettéosztva is tetemes, és nem valószínű, hogy bármikor láthatjuk majd őket a pénzen marakodni. „Ha valakin nincs pénzügyi nyomás, sokkal kevesebb olyan kötelék van, ami odaláncolná egy másik emberhez, ha nem boldog vele – mondta Scott Stanley, a Denveri Egyetem Házasság és Családtudományi Tanszékének kutatóprofesszora. – Ha az embereknek rengeteg más választási lehetőségük van, pénzügyileg is, sokkal könnyebben szánják rá magukat a válásra, ha a távolság túl nagyra nő a két ember között.”

A Gatesházaspár azonban az elmúlt években nagyon is úgy tűnt, közel áll egymáshoz. A 26. házassági évfordulójukon Melinda posztolt Instagramjára, megemlítve, hogy az újév estéje mindig nagyon különleges számára, mert ilyenkor ünnepelheti meg, hogy hozzáment a férjéhez. „Még mindig csodálom, hogy egy szív mennyire tele lehet szeretettel. Boldog évfordulót a férfinak, akivel áttáncolhatok az életen” – írta a kép mellé Melinda Gates.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Melinda French Gates (@melindafrenchgates)

Egy másik gyakori ok sok szakember szerint az üresfészek-szindróma. A Gates házaspár gyermekei 18 és 25 év közöttiek, az intenzív szülői feladatok korszaka véget ért. Legidősebb lányuk, Jennifer 2020-ban jegyezte el magát párjával, meg is jegyezte közösségi oldalán, hogy ez az időszak most nagyon nehéz az egész családnak, és próbálja támogatni a többi családtagot. 

Sok pár kapja magát azon, hogy ha már nem kell tovább együtt nevelniük a gyermekeiket, kevesebb közös feladatuk és közös témájuk marad. Mások ilyenkor gondolják át, mit is akarnak valójában az élettől. „Ekkor jön el annak az ideje, hogy kiderüljön, milyen valójában a párkapcsolatuk. Nem mint szülőknek, hanem mint egyes embereknek – mutatott rá John Gottman pszichológus, párkapcsolati tanácsadó. – Ha a kapcsolat egy része elkopott, a szerelem, a szenvedély, a közös kaland elmúlt, romantikus kapcsolatként megszűnik működni a pár, és sok tekintetben párhuzamosan élték korábban is az életüket. A Gates házaspár esetében is ez lehetett véleményem szerint a helyzet. Mindketten nagyon elfoglaltak, mindketten nagyon erős intellektusú, független emberek.”

Bill Gates köztudottan munkamániás. 2020 májusában jelentette be, hogy visszalép a Microsoft vezetésétől, hogy a feleségével közösen indított jótékonysági alapítványával foglalkozhasson. A Bill & Melinda Gates Foundation lehetett a közös kaland a pár számára, amit Gottman említett. Ám még ez a közös pont sem volt elég ahhoz, hogy a két ember különböző érdeklődését egy mederbe terelje. Bill a klímaváltozásra és az egészségügyre koncentrált inkább, Melinda a nők és lányok ügyeiben volt egyre aktívabb. Amikor betöltötte az ötvenet, a TIME-nak úgy nyilatkozott, nem megy többet az alapítvány tudományos és orvosi megbeszéléseire. „Billre bízom ezeket – mondta Melinda Gates. – Sokkal több munkát akarok a nők és lányok ügyeivel és a kulturális viselkedésváltozással foglalkozni.” Ugyanakkor Melindának saját jótékonysági alapítványa is van 2015 óta, a Pivotal Ventures.

Az alapítvány a szakemberek szerint hozzájárulhatott a válásukhoz. Egyszerűen nem lehetett idejük egymásra, nem tudtak annyit foglalkozni a házasságukkal, amennyi egy működőképes kapcsolathoz szükséges. 

A harmadik leggyakoribb ok annak hátterében, ha egy ilyen hosszú házasság véget ér, ha az egyik fél félrelép. Nincs nyoma annak a hírekben, hogy ilyen a Gates házaspárral előfordult volna. Ugyanakkor nem is kell harmadik fél ahhoz, hogy a szex hiánya egy idősödő pár esetében kikezdje a kapcsolatot. „Sok olyan párral van dolgom, akik soha nem dolgoztak igazán azon, hogy szexuálisan is jól működjön a kapcsolatuk. A szexet kiiktatták, és soha nem próbálták a tüzet újracsiholni. Az embernek szüksége van az érintésre, az intimitásra és arra, hogy lássuk a vágyat a másik szemében ahhoz, hogy biztonságban és szeretve érezzük magunkat” – mondta Ian Kerner párterapeuta, hozzátéve, hogy nem lenne meglepve, ha már egy kis idő elteltével új partner tűnne fel mindkét fél oldalán. 

A nyilatkozat a bizonyíték?

Más házassági tanácsadók szerint a legvilágosabb magyarázat a házasság felbomlásának okára a Gates házaspár nyilatkozatából is kiderül. Daphne de Marneffe terapeuta szerint az a kifejezés, hogy „többé már nem tudunk együtt fejlődni mint pár”, világosan kifejezi, hogy a Gates házaspár nem is reménykedik abban, hogy a harmónia, öröm és érzelmi intimitás helyreállhat közöttük. De Marneffe szerint itt nem a középéleti válság okozta krízis vezetett egy elsietett váláshoz. A szakember szerint a két fél valószínűleg jól jön ki belőle, és boldogabbak lesznek külön. „A házaspár azt is nyilvánvalóvá tette, hogy próbálkoztak. Ha az emberek akarják, gondolkoznak, dolgoznak, és mégsem lesz jobb tőle, úgy vélem, el kell fogadnunk” – mondta de Marneffe. 

A legtöbb házasság inkább Maseratira hasonlít, mint Mazdára. Hihetetlenül izgató és izgalmas, ám rengeteg baleset éri, sokat kell foltozni, és senki sem lehet biztos abban, hogy éppen milyen javítanivaló akad majd rajta. Lehet, hogy a világ leggazdagabb és legerősebb filantrópusai már nem alkotnak egy párt többé, ám független emberként talán még többet tudnak majd tenni, mint eddig valaha.

Forrás: Time Fotó: Getty Images