El a kezekkel a ruhámtól! – Afgán nők ruháival a talibán ellen

2021. szeptember 21.
Világszerte úgy tiltakoznak a talibán által a női diákok számára bevezetett szigorú öltözködési szabályok ellen, hogy az afgán nők tradicionális, színes ruháikat öltik magukra, a képeket pedig megosztják a közösségi oldalaikon.

Az utcai demonstrációk után az afgán nők a közösségi oldalakat is felhasználják arra, hogy tiltakozzanak a talibán ellenük hozott szigorú szabályaival szemben. Az online kampányban afgán nőket láthatunk, akik hagyományos színes ruháikat viselik, a képeket pedig #DoNotTouchMyClothes (el a kezekkel a ruhámtól) címkével látták el. A tüntetés válasz a talibán által a Kabuli Egyetemen megszervezett ülő demonstrációra, ahol mintegy 300 nő sorakozott fel tetőtől talpig feketébe burkolózva. Olyan ruhában, ami korábban sehol sem volt hagyományos viselet az országban. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lema 🤍 ليمه (@lemaafzal)

A talibán zászlóit lengetve a nők azt mondták, támogatják a milicistákat, akik bejelentették, hogy a nők nem kaphatnak magas rangú kormányzati pozíciót, az iskolákban, így az egyetemeken sem tanulhatnak együtt fiúk a lányokkal. A nőügyi minisztérium nem része az új rezsimnek, helyette visszahozták a propaganda és bűnmegelőzési minisztériumot, és visszaállították a saría jog szerinti törvénykezést az egész országban. 

Sok nő, különösen a nagyobb városokban élők, attól tartanak, hogy a nehezen kivívott szabadságukat most ismét korlátozzák, és ahogy az 1996–2001 közötti talibán rezsim alatt, a nők alig hagyhatták el otthonaikat. 

Dr. Bahar Jalali afgán történész és genderszakértő posztolta az első fotót a #DoNotTouchMyClothes hashtaggel, ami az egész világon arra inspirálta az afgán nőket, hogy hasonlóan tegyenek. 

Peymana Assad, az első olyan afgán származású nő, aki közhivatalt lát el az Egyesült Királyságban, azt írta a kép mellé, melyen a színes ruhában pózol: „Ez az afgán kultúra. Az én hagyományos ruhám.”

A BBC munkatársa, Sana Safi szintén megosztott magáról egy képet: „Hogy öltöznek az afgán nők? Így. Ha most Afganisztánban lennék, a sál is a fejemen lenne. Ennyire kellene konzervatívnak és hagyományosnak lennem/lennünk.”

Ariana Delawari zeneművész az édesanyjáról osztott meg egy képet, melyen vele volt várandós éppen. A nő hagyományos ruhát visel, sál nélkül, évtizedekkel ezelőtt Afganisztánban. 

Annak ellenére, hogy a talibán korábban azt mondta, csak akkor engedélyezi a tüntetéseket, ha azt az igazságügyi minisztérium jóváhagyja, a nők Kabulban elszántan folytatják a demonstrációjukat. Samira, a Kabuli Egyetem hallgatója azt mondta, ez az egyetlen út előre. „A talibán már most korlátozta a nők szabadságát – jelentette ki. – Nincs vesztenivalóm. Mindenhogyan bezárnak a házamba, nem folytathatom a tanulást, vagy harcolhatok. Még ha az életemet kockáztatom is, még ha meg is ölnek, az is jobb, mintha hallgatnék.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!