A hercegnő, aki azért harcol, hogy megtartsa római palotáját

2022. június 24.
Ismerjük meg Rita Ludovisit, a Texas-ban született királyi fenséget, aki elszántan védi római palotáját, melyben egy Caravaggio freskója díszíti a mennyezetet.

Bármi is legyen a történet vége, ahhoz semmi kétség sem fér, hogy a 72 éves Rita Carpenter, vagy hercegnői nevén La Principessa Rita Boncompagni Ludovisi élete egyszer filmvászonra kerül. Abban a filmben minden lesz: két Playboy címlap, Caravaggio freskó, egészen pontosan a világ egyetlen épen megmaradt Caravaggio freskója, amelynek középpontjában három meztelen alak található, mindegyik önarckép. Aztán persze dráma, rengeteg dráma, amihez képest az HBO milliárdosokról szóló sorozata, a Succession semmi, Ludovisi hercegnő saját bevallása szerint.

Rita Ludovisi az elhunyt férje három felnőtt fiával is perben áll a megboldogult Principe Nicolò Boncompagni Ludovisi örökségéért. (A herceg egyébként az ókori római birodalomig vezeti vissza családfáját.) A herceg 2018-ban bekövetkezett halála után ugyanis az örökösök megkérdőjelezték, van-e joga Rita Ludovisinek a család római palotájában, a Villa Aurorában maradni. A hercegnő azzal érvel, hogy elhunyt férje garantálta számára a jogot, hogy élete végéig maradhasson, ám a bírósági dokumentumok szerint Ludovisi herceg a birtok kétharmadát két testvérére, Ignazióra és Francescóra íratta még 2008-ban, tehát igazi brazil szappanopera kezd kialakulni Rómában. 

rita-ludovisi-palota-roma

A herceg később ugyan írt egy másik végrendeletet, melyben a birtok megmaradó részének felét a feleségére hagyta, bár nem említette ebben kifejezetten a Villa Aurorát. Mivel nem sikerült egyetértésre jutni az örökösöknek, a bíróság egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a villát bocsássák árverésre, és ha eladják, az özvegynek ki kell költöznie. A hatalmas kikiáltási ár ellenére is akadt vevő.

Cifra palota

Közelebbről is szemügyre kell venni ahhoz a Villa Aurorát, hogy megérthessük, hogyan képes egy családot is szétszakítani egy ingatlan. Szinte egy egész háztömböt elfoglal a Via Venetón az 1880-as évek végén épült palota. A 42 hektáros kertjében Stendhal sétálgatott teljes áhítattal a fák lombjai alatt. Maga Julius Caesar is erre a dombra építette palotáját, Michelangelo szobra áll a ligetben és Henry James a cédrusai alatt írta meg memoárját. Az eredeti ház fehér stukkóival 1570 óta épült, kincsekkel van teli. Megtalálható itt Galileo Galilei teleszkópja, egy köteg levél, melyet Marie Antoinette írt Ignazio Boncompagni Ludovisi kardinálisnak, a herceg egyik ősének. 1858-ban bővítették ki a palotát a jelenlegi 3 ezer négyzetméteresre, melynek kilenc hálószobájának mennyezetét a legnagyobb mesterek freskói díszítik.

Caravaggio mesterművét, amely nem a szó szoros értelmében vett freskó, mivel a mester száraz gipszre festette, csak az 1960-as években fedezték fel, miután valószínűleg az 1620-as évek elején fehérre meszelték, amikor a villát Francesco Del Montétól megvásárolta Ludovico Boncompagni Ludovisi. „Valószínűleg az mentette meg a mesterművet, hogy átfestették – jelentette ki a Rutgers Egyetem történésze, T. Corey Brennan. – Az emberek tudták, hogy van valahol egy Caravaggio freskó, mert írtak róla a 17. századi források, de Francesco Del Monténak annyi palotája volt, hogy az emberek nem voltak biztosak benne, melyikben lehet. Aztán egy nap néhány szakértő észrevett valamit, ami arany keretnek tűnt, egy Caravaggio önarcképnek, így eltávolították a fehér festéket, megvizsgálták szénizotópos kormeghatározással, és bebizonyosodott, hogy ez az a bizonyos freskó” – mesélte a Rita Ludovisi. 

rita-ludovisi-palota-roma

A freskóhoz Róma legöregebb fa liftjével lehet feljutni, ami egy szűk szobába visz. Három izmos isten, Jupiter, Neptunusz és Plútó látható a festményen birkózás közben bolygók, kutyák, sas és ló társaságában. Az allegória Kopernikusz elméletére utal, aki először mondta ki, hogy a Föld kering a Nap körül. „Texasban ma biztos betiltanák ezt a festményt” – mondta a hercegnő szülőhazájára utalva. 

A hercegnő

Rita Ludovisi imádja körbevezetni az embereket a Villa Aurorában. Lenyűgöző tudással rendelkezik az itáliai kultúráról és művészetről, valószínűleg többet tud a ház történetéről mint bárki, akár a családban. Számára valóra vált álom, hogy tulajdonképpen egy múzeumban élhet. (Ahogy a palota az is lenne a világ bármely más országában.)

Valószínűleg a Playboy olvasóit nem ez a tulajdonsága ragadta meg, amikor az 1981. április számban megjelent a fotója. „A vetkőzés a lázadás egy formája volt számomra” – mondta Rita Ludovisi. „Főleg az akkori férjem, John Jenrette dél-karolinai demokrata képviselő ellen, akivel hat éve voltunk házasok, és börtönbe került korrupció miatt, és kiderült hűtlensége is.”

A hercegnő Rita Carpenterként született, és a lázadást ennél sokkal korábban kezdte. Az apja egy marhatenyésztőből lett üzletember volt, a hatalmas hússzeletek rendszeresen asztalra kerültek náluk. Egy nap Rita nem ette meg. Miután azzal próbálták fegyelmezni, hogy addig kell ott ülnie, míg meg nem eszi, ami a tányérján van, a lány ott aludt el az asztalnál, csak ekkor engedték meg neki, hogy lefeküdjön az ágyába. Innentől lett vegetáriánius, mind a mai napig. 

Gimnázium után a Texas-i Egyetemen tanult, majd jelentkezett a Békehadtestbe és tüntetett a vietnámi háború ellen. A szülei teljesen odáig voltak, amikor egy amerikai focista, egy bizonyos Skip Ward feleségül kérte. Hogy örömet szerezzen szüleinek, Rita igent mondott, ám azon a napon, amikor szétküldték az esküvői meghívókat, felvették a Békehadtestbe, így lefújta az esküvőt. „Egyszerűen nem tudtam hozzámenni. Azt mondtam neki: csodálatos ember vagy, de még nagyon sok helyre el kell jutnom, emberekkel kell találkoznom, és attól félek, nem lennék jó feleséged.”

rita-ludovisi-palota-roma

Később Washingtonban dolgozott republikánusok politikai kutatójaként, ezt a munkát akkor hagyta abba, amikor megismerkedett későbbi férjével, Jenrette képviselővel, aki úgy indította az udvarlást: „mit szólnál, ha eljönnél velem a Virgin-szigetekre? Fekszünk a homokban meztelenül egész nap és egész éjjel szeretkezünk”. Rita nemet mondott, ám a férfi kitartó volt, és 1976-ban összeházasodtak. Jenrette-et később bűnösnek találták, mert 50 ezer dollár kenőpénzt fogadott el. Rita azzal állt bosszút, hogy könyvet írt házasságukról, melyben mindent részletesen kitálalt a vég nélküli bulizásról, orgiákról, alkoholról, kokainról, prostituáltakról. Ezután vetkőzött le a Playboy-nak, nem sokkal később pedig elhagyta Jenrette-et, és a tévénél kezdett dolgozni először riporterként, majd egy beszélgetős műsor házigazdájaként. 

És jött a herceg 

Az 1990-es években jött rá, hogy az ingatlan jó üzlet New York-ban, sokat lehet keresni vele. Rita adta el a General Motors épületét Donald Trumpnak például. Így találkozott a hercegével is: Ludovisi herceg olvasott egy cikket Ritáról, és úgy gondolta, hogy ő segíthet neki, hogy a Róma külvárosában található ingatlanból luxushotel legyen. A pár 2003-ban jött össze, három évvel később agydaganatot diagnosztizáltak Ritánál. Megműtötték, de a bal fülére elveszítette a hallását. 2009-ben házasodtak össze, Rita akkor 59 éves volt, Ludovisi herceg a hatvanas évei végén járt. 

Mi lesz a villával?

Június 30. az a dátum, amikor a következő árverést tartják, Rita Ludovisi úgy él a palotában, hogy akár most is bekövetkezhet: eladják a feje fölül. A palotát az olasz állam honlapján hirdették meg aukcióra, mint egy autót vagy egy antik szekrényt. „Ez olyan, mintha a Blenheim-palotát a Jófogáson akarnánk eladni” – mondta a történész. 

rita-ludovisi-palota-roma

A januári árverésen a kikiáltási ár 471 millió euró volt, ám nem volt jelentkező. Túl sokat kérnének érte? „Nem hiszem – véli Brennan. – Az ár valós, hiszen a hatalmas ingatlan Róma szívében található. Még ha nem lenne rajta semmi, akkor is sokat érne. De az 1890-es évek óta nem is kínáltak ilyen épületet árverésre!” A második árverésen, áprilisban, a nyitó ár már csak 377 millió euró volt, de itt sem akadt komoly jelentkező. A harmadik aukción 300 millió euró lesz kikiáltási ár. 

Brennan szerint a hercegnőnek magánmúzeummá kellene alakítania a Villa Aurorát, amely az ő beköltözéséig nagyon elhanyagolt állapotban volt, Rita Ludovisi volt az, aki felvirágoztatta. De a harc közben folyik tovább a családtagok között. És igen, a film is készül. És mi lenne a legjobb kimenetel? „Ha valaki olyan venné meg, mint Elon Musk vagy Jeff Bezos, vagy valamelyikük gazdag felesége, megtartana engem idegenvezetőnek, és lakhatnék valamelyik felső szinten található apartmanban.” Amennyire az élet eddig színes és változatos volt Rita Ludovisi számára, akár még el is tudjuk képzelni, hogy ez is megtörténhet.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images, Telegraph/Graziano Panfili

Olvass tovább!